:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHARLOTTE GRAY
CHARLOTTE GRAY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-06-25
FILM
Omdat de Schotse verpleegster Charlotte Gray (Cate Blanchett) in Parijs heeft gestudeerd en vloeiend Frans spreekt, wordt ze in Londen gerekruteerd om als verbindingsofficier voor het verzet boven het zuiden van Frankrijk te worden gedropt, waar het Vichy-regime de plak zwaait. Bij haar aanwerving heeft ze wijselijk verzwegen dat de ware reden waarom ze naar Frankrijk wil, is om haar vermiste vriend, piloot Peter Gregory (Rupert Penry‑Jo­nes) terug te vinden, die ergens achter de linies is neergestort. Onder een valse naam, Dominique, doet ze zich voor als de echtgenote van een Parijse krijgsgevangene, in het zuiden op zoek naar werk. Ze is er getuige van hoe één van haar contactpersonen onder haar ogen door de collabora­teurs wordt gearresteerd, en komt in contact met de communis­tische verzets­groep van Julien Levade (Billy Crudup), voor wie ze regelmatig boodschap­pen overbrengt. Julien vindt haar een baantje op het statige maar vervallen domein van zijn vader (Michael Gambon). Overdag zorgt ze voor de man en ook voor de twee aldaar ondergedoken joodse kindjes, waarvan de ouders door de Vichy-soldaten zijn afgevoerd naar Polen. 's Avonds biedt ze de communis­tische verzetsgroep van Julien hand-en spandiensten, door onder meer mee te helpen een trein met Duits wapentuig te doen ontsporen. 


Via haar contacten krijgt ze de informatie dat Peter is neergestort en waarschijnlijk de klap niet heeft overleefd. De reeks aanslagen maakt wel dat de Duitsers hals over kop het Zuidfranse dorpje komen bezetten, en zich niet langer verlaten op hen hen 'bevriende' Vichy-regime. Wanneer een nachte­lijke dropping van meer verzets­troe­pen ontaardt in een bloedbad, verdenkt Julien Charlot­te/Dominique ervan de informatie naar de Duitse troepen te hebben gelekt. De nieuwe Duitse bevelhebber heeft boven­dien zijn 'jodenquota' nog niet gehaald, en maakt naarstig jacht op de twee bij Levade sr. ondergedoken jongetjes. Charlotte wordt dus langs alle kanten tegelijk bestookt.


De Australische regisseuse Gillian Armstrong wilde door middel van deze film de strijd van het verzet en de daarmee gepaard gaande emotionele belasting uitbeelden vanuit het standpunt van een - karakterieel sterke - vrouw. Haar keuze voor Cate Blanchett voor de titelrol was niet alleen ingegeven door haar recente stijging in marktwaarde, maar ook door het feit dat ze met films als Elisabeth van Shekar Kapur heeft bewezen om dergelijke "harde" vrouwen­rollen met veel glans aan te kunnen. Ook nu weer dwingt ze door haar welbestudeerde uitvoering alleen maar respect af. De dunne schei­dings­lijn tussen het uiterlijk van een staalhar­de tante en haar meer zachte, empathi­schere kant, weet ze geloofwaardig uit te beelden. Films over de Tweede Wereld­oorlog zijn er in overvloed, maar deze weet echt wel een goed verhaal te distilleren uit de stortvloed van liefde, wanoop, bedrog en haat die in zulke tijden legio zijn. Door ons het verhaal te laten volgen vanuit Charlottes standpunt worden we geleide­lijkaan ondergedom­peld in de paranoïde sfeer van het bezette Frankrijk, waar je buren je omzeg­gens bij de Gestapo aangeven als je nachtlawaai maakt. Armstrong neemt haar tijd om het verhaal duidelijk te schetsen en de karakters genoeg diepgang mee te geven, en laat je intussen genieten van enkele mooie Zuidfranse lokaties. Een beetje uit de toon valt wel het melige Hollywood-einde dat eigenlijk het verhaal functioneel niet dient. Wat wel erg vreemd aandoet is dat op een paar korte zinsneden na de dialogen tussen de Fransen allemaal in het Engels verlopen, terwijl de Duitsers wel degelijk allemaal Duits spreken. Vooral in de scènes waarin de Fransen en Engelsen elkaar contacteren leidt dit soms wat tot verwarring. Als regisseuse Anderson écht nog een meerwaarde aan de film had willen geven, had ze misschien moeten overwegen om een deel in het Frans op te nemen.
 


BEELD EN GELUID
Universal trakteert ons op een goede standaardrelease waar niet veel op aan te merken is, noch in positieve, noch in negatieve zin. De beeldband bevat geen printbeschadigingen, en de voornaamste storende factor is het sporadisch optreden van een paar lichte artefacts. De kleuren zijn intentioneel erg grauw en somber, want een groot deel van de prent is uitsluitend met natuurlijk licht geschoten. Scènes zoals in het landgoed van Levade of in Charlottes ontmoetingsplaats met haar contactman zijn daarom soms donker, maar het zwartni­veau is solide genoeg om toch nog genoeg contrast te bieden. Wat het geluid betreft steken vooral de scènes waarin vliegtuigen over komen vliegen en de Duitse trein definitief tot schroot wordt herleid; de geluidslandschappen bij de minder intensieve scènes zijn eerder latent aanwezig, maar stelen niet echt de show.


EXTRA'S
Op het vlak van extra's valt Charlotte Gray wat matig uit; naast een redelijk informatieve com­men­taar­track waarin naast de lokaties, de casting en dergelijke ook de vraag waarom ze de film niet in het Frans gefilmd heeft, behandeld worden, vinden we twee korte documentaires van elk een viertal minuten terug. In de eerste "A Village Revisits History", werpen we een blik op het dorpje St. Antonin, waar de film is geschoten. De tweede documentaire, "Living Through Wartime" bevat vooral interviewfragmenten. Tot slot staat er ook nog een trailer op.


CONCLUSIE
Charlotte Gray is een aardig verzetsdrama, maar had nog net dat ietsje meer kunnen hebben. Cate Blanchett is nochtans weergaloos. De technische kwaliteit van de disc is zonder meer in orde, de extra's zijn nagenoeg verwaarloosbaar.


cover
Studio: Universal

Regie: Gillian Armstrong
Met: Cate Blanchett, Billy Cudrup, Michael Gambon, Rupert Perny-Jones

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190320192


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Commentaartrack
• 2 documentaires
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij