:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST SYMBOL, THE
LOST SYMBOL, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-10-30
SERIE
Semiotiek-professor Robert Langdon (Ashley Zukerman) krijgt een telefoontje van de secretaris van zijn vriend en mentor Peter Solomon (Eddie Izzard) met de vraag of hij last minute kan inspringen voor een lezing in het Capitool. Ter plaatse blijkt echter niemand van de lezing af te weten, maar Robert doet wel een lugubere ontdekking: de afgehakte hand van Peter staat in het midden van de koepelzaal tentoongesteld, met de vinger naar boven wijzend. Dat het de hand van Peter is, valt af te leiden aan zijn vrijmetselaarsring - Peter is een 33e graad vrijmetselaar. De hand wijst naar een schilderij waarop George Washington ten hemel wordt opgenomen, en kort daarop krijgt Robert een telefoontje van een man die zich Mal'akh (Beau Knapp) noemt. Mal'akh beweert Peter ontvoerd te hebben en wil in ruil voor zijn vrijlating dat Robert het Geheim van de vrijmetselaars onthult. Mal'akh is geobsedeerd door het idee de transformatie te kunnen maken van een mens naar een god, en hij meent dat het Geheim van de vrijmetselaars hem daarbij kan helpen.
Robert krijgt de impliciete instructie om alleen te werken, maar toch zoekt hij de hulp van Peters dochter Katherine (Valorie Curry), met wie hij ooit een relatie heeft gehad. Katherine doet wetenschappelijk onderzoek naar noötiek, de leer dat collectieve gedachten de fysieke wereld zouden kunnen beïnvloeden, een theorie die door Robert wordt afgedaan als pseudowetenschap. De familie Solomon is uit elkaar gescheurd nadat Peters zoon Zachary (Keenan Joliff) in een Turkse gevangenis, op verdenking van drugshandel, is omgekomen tijdens een gevangenisopstand. Robert wordt bovendien op de voet gevolgd door agent Sato (Sumalee Montano) van de CIA, die bij de zaak betrokken is omdat Zachary voor de CIA in de hoge Saoedische kringen spioneerde. Ook biedt de zaalwachter van het Capitool, Nuñez (Rick Gonzalez), zijn diensten aan aan Robert, omdat hij van het begin bij de zaak betrokken is en het talent heeft om onder de radar te kunnen blijven. Wat volgt is een dollemansrit van het éne monument in Washington naar het andere, waarbij de vrijmetselaarsloge allerlei hints heeft achtergelaten omtrent de vindplaats van een tweedelige piramide, waarvan de twee helften mogelijk de plaats van het Geheim kunnen onthullen. Maar de vrijmetselaars zijn dol op puzzels en raadseltjes, een kolfje naar Robert Langdon's hand... of toch niet?
Toen Ron Howard bekend maakte dat hij na The Da Vinci Code en Angels And Demons als derde boek van Dan Brown's Robert Langdon-reeks Inferno zou verfilmen, drong zich de vraag op waarom hij The Lost Symbol had overgeslagen. Naar mijn bescheiden mening het beste boek van de vijf is namelijk door zijn insteek met de vrijmetselaars gefundenes Fressen voor een puzzelliefhebber als Langdon, en de vele theatrale scènes uit het boek zouden pas echt schitteren in een verfilming. De Amerikaanse streamingsdienst Peacock heeft het bewuste boek laten bewerken tot een tiendelige reeks, die hier nu voorligt ter bespreking. The Lost Symbol is een verrassend goede verfilming, alhoewel er heel wat extra materiaal is aangesleurd om het boek van Brown aan te dikken tot een tiendelige reeks - het personage van Mal'akh's leermeester Samyaza (Mark Gibbon) bijvoorbeeld - terwijl anderzijds veel van the theorieën uit de noötiek die Katherine bestudeert, zijn geschrapt.
Er was nochtans in 2013 een plan om het boek te verfilmen met dezelfde crew als de twee eerdere Robert Langdon-films, én met Tom Hanks in de hoofdrol. Een opeenvolging van drie screenwriters (eerst Steven Knight, dan Dan Brown zelf en dan Danny Strong) geraakte niet tot een finale versie, en toen ook Ron Howard uit het project stapte en Mark Romanek zijn plaats innam, werd het project ten grave gedragen en geopteerd om in de plaats daarvan Inferno te verfilmen. Ron Howard geloofde echter nog zodanig in het project dat hij onder de televisiereeks zijn schouders heeft gezet als executive produer. Qua casting kunnen we natuurlijk niet om het feit heen dat we zonder Tom Hanks zitten - in de laatste aflevering wordt er zelfs een grapje over gemaakt. Ashley Zukerman dient voor de jongere Langdon door te gaan, maar neigt soms iets te veel over naar een Hugh Grant van de Aldi. Daartegenover staat een zeer sterke Eddie Izzard als Peter Solomon, en in een bijrol herkennen we Rick Gonzalez uit Arrow. De slotscène hield aanvankelijk nog de mogelijkheid open om een volgend boek van Dan Brown te verfilmen, maar de stekker werd uit de reeks getrokken. Feitelijk normaal, want aan de films van Ron Howard kan weinig worden toegevoegd.
BEELD EN GELUID
The Lost Symbol werd gedraaid voor de Amerikaanse streamingsdienst Peacock, en dat er überhaupt een dvd van bestaat, mag dan al een klein wonder heten. Het ding is regio 1-gebonden en is uitgevoerd in NTSC, wat mogelijk voor problemen zorgt bij oudere televisies. De beeldkwaliteit is nogal donker en de scherpte nogal matig. Robert Langdon dwaalt nogal eens rond in de gangen onder het Capitool, en daar hangt niet alle vijf meter gloednieuwe LED-verlichting, als je me begrijpt. De matigheid van de scherpte manifesteert zich onder meer in een niet altijd te goede aflijning bij de uitvoerige tatoeages van Mal'akh. De geluidstrack is met Dolby Digital 5.1 bescheiden van opzet, maar de track doet toch wat die moet doen. De dialogen zijn goed beluisterbaar, en dat is nodig, want deze schijf bevat geen ondertiteling. Het beeldformaat wisselt overigens voortdurend van 1.78:1 naar 2.00:1.

EXTRA'S

Het bonusmateriaal is uitsluitend voorzien voor wie ingewijd is in de 33ste graad van de Vrijmetselarij, Schotse ritus. Het zal dus niet voor gewone profane stervelingen zijn...
CONCLUSIE
Klop en er zal u opengedaan worden! Vooral liefhebbers van de boeken van Dan Brown zullen opgezet zijn dat met deze televisieserie het hiaat is opgevuld en het beste van de vijf Langdon-boeken alsnog verfilmd is geraakt, zij het dat u het zonder Tom Hanks moet stellen. Inhoudelijk een aanrader, vormelijk eerder iets voor de doorzetters.


cover
Studio: Paramount

Regie: Dan Trachtenberg, Mathias Herndl, Félix Enríquez Alcalá, Kate Woods, Boris Mojsovski, Norma Bailey
Met: Ashley Zukerman, Eddie Izzard, Valorie Curry, Beau Knapp, Sumalee Montano, Rick Gonzalez, Sammi Rotibi, Greg Bryk, Laura de Carteret, Keenan Jolliff, Mark Gibbon

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
1

Genre:
Thriller

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2021

Leeftijd:
NR

Speelduur:
448 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
810072549952


Beeldformaat:
1.78:1 / 2.00:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij