:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Video Film/Express >> PERSBERICHT: RELEASES MAART 2005
PERSBERICHT: RELEASES MAART 2005
Bron: Video Film/Express - Datum: 2005-04-01 - Geplaatst door: Werner
Een onwaarschijnlijk sterke line-up kenmerkt de maartrelease van Video/Film Express. Veel imposante oorlogsbeelden in Shoah, Un Vivant Quie Passe, Sobibor en De Bevrijding lopen vooruit op de zestigjarige herdenking van het slot van de Tweede Wereldoorlog. In de derde week van april komt daar nog eens Loe de Jongs serie De Bezetting bij, terwijl in de eerste week van april de tot tv-serie bewerkte oorlogsroman van Jan Terlouw, Oorlogswinter, ook herinneringen oproept aan ons oorlogsverleden. Verder de langverwachte DVD-release van Theo van Goghs tv-serie Medea en het ook met veel ongeduld verwachte tweede deel van Edgar Reitz' Heimat (bijna 26 uur televisie!). Van een ander niveau, maar niet minder enthousiast in de armen gesloten door miljoenen kijkers: Het Kleine Huis Op De Prairie, seizoen 3 (76-'77) deze keer. Tot slot nog een worp in de serie The Hitchcock Classic Collection, een verfilming van een van de bestsellers van Nicci French en een klassieke spektakelfilm uit 1954 met o.a. Anthony Quinn, Sophia Loren en Irene Papas.

MEDEA

Een DVD-release waar door velen met smart naar is uitgezien is die van Medea, de veel besproken tv-serie die Theo van Gogh maakte voor de AVRO. Het idee ervoor vond z'n basis in de serie die Van Gogh eerder had gemaakt: Najib & Julia, waarin Shakespeare werd gebruikt voor een blik op onze multiculturele samenleving aan de hand van de verhouding tussen een Nederlands hockeymeisje en een Marokkanse pizzakoerier. Het succes daarvan bracht de AVRO op de gedachte om in de loop van een aantal jaren een aantal klassieke drama's om te bouwen tot eigentijdse series in de stijl van Van Gogh: digitaal opgenomen met meerdere camera's, in een reportage-achtige sfeer gedompeld en met een zwaar accent op het acteerwerk. Bij Medea van Euripides zou het helaas blijven. De zes afleveringen zijn op twee DVD's gezet, op een derde schijf staan de extra's, waaronder verschillende scènes met commentaar van acteurs en andere betrokkenen. Naast hoofdrolspelers Thijs Römer en Katja Schuurman zijn o.a. te zien Jack Wouterse, Tara Elders, Tom Jansen, Krijn ter Braak, Cas Enklaar en Eric van Sauers.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 300 minuten
Geluid: Dolby Digital 2.0, 5.1

Extra's:
• commentaar van producent Thijs van de Wstelaken en scriptschijver Theodor Holman bij politiek getinte scènes
• commentaar van Katja Shuurman, Thijs Römer en Tara Elders bij romantische scènes
• fotoalbum
• interactief relatie-overzichtHEIMAT 2

Het tweede deel van het immens spraakmakende en vooral ook uiterst boeiende verslag dat Edgar Reitz heeft gemaakt van 'de Duitse geschiedenis'. Heimat 2 - Chronik Einer Jugend - omspant de jaren 1960 tot 1970. We volgen Hermann Simon en een groep vrienden die naar München trekken om er aan de academie muziek te gaan studeren. De grote geschiedenis blijft aan de horizon terwijl Reitz zich concentreert op kleine en grote gebeurtenissen uit het leven van zijn personages, hun morele en artistieke dilemma’s, hun politieke engagementen en het ontluiken van hun kunstenaarschap. Reitz vertelt deze kroniek in een bundeling van maar liefst 13 speelfilms, elk bijna 2 uur lang. Het gecumuleerd effect van de minutieuze tijdsreconstructie, de prachtige fotografie en de schitterende soundtrack is ronduit verpletterend. Die Zweite Heimat werd bekroond op het Filmfestival van Venetië met een speciale Gouden Leeuw, maar is door zijn enorme lengte helaas bijna ongezien gebleven. De release op DVD gaat daar ongetwijfeld verandering in brengen, zeker na de wervelende recensies die Heimat 1 ten deel vielen. Heimat 3 staat gepland voor release eind juni.

Distributeur: Video/Film Express
7 DVD's
Speelduur: 25 uur en 32 minuten
Dolby Digital 2.0SHOAH & UN VIVANT QUI PASSE/SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES

Drie holocaust documenten van Claude Lanzmann nu eindelijk verkrijgbaar op DVD.
Shoah:
Distributeur: Video/Film Express
4 DVD's
Speelduur: 9,5 uur

Un Vivant Qui Passe/Sobibor, 14 octobre 1943, 16 heures:
Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 65/90 minutenDE BEVRIJDING

Een van de afleveringen van de legendarische tv-serie die Loe de Jong maakte over het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Een indringend beeld van de manier waarop de geallieerden ons land stad voor stad, provicie voor provincie bevrijdden van de Duitse bezetter én van de verschrikkingen die deze op de valreep nog aanrichtten, hier én in de in Europa opgerichte kampen. Een voorproefje op de complete serie die in de derde week van april verschijnt (zie hieronder).

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 60 minutenHET KLEINE HUIS OP DE PRAIRIE - SEIZOEN 3

Een van de bekendste televisieseries ter wereld is Het Kleine Huis Op De Prairie, dat op 11 september 1974 debuteerde op de Amerikaanse televisiezender NBC. Eind april 2004, bijna dertig jaar later, bracht Video/Film Express het complete eerste seizoen uit op DVD en enkele maanden later volgde seizoen 2. Met succes en nu dan ook seizoen 3. Het Kleine Huis Op De Prairie is gebaseerd op de uitstekend verkochte boekenserie die Laura Ingalls Wilder (1867-1957) schreef over de belevenissen van haar familie aan het eind van de negentiende eeuw. De tv-serie werd genomineerd voor 17 Emmy Awards en 3 Golden Globes. Michael Landon trad in eerste instantie alleen op als executive producer van de serie, maar toen de acteur die de rol van Charles Ingalls zou spelen niet kwam opdagen, nam hij die rol op zich en daar kweet hij zich van met zijn van Bonanza bekende charme. Het boeiende verhaal van de serie vertelt over het dramatische leven van de jonge pioniersfamilie Ingalls dat zich een plek probeert te verwerven in het stadje Walnut Grove in de buurt van de Plum River in Minnesota. Veel van de bewoners van Walnut Grove delen in de verwikkelingen rond het hard werkende en niet voor rampspoed gespaarde gezin. De serie is voor de DVD-release geheel ‘opgepoetst’: zowel beeld als geluid is gerestaureerd met behulp van geavanceerde tools voor kleurcorrectie en beeldscherpte en de nieuwste ruisonderdrukkingstechnieken. De vierentwintig afleveringen van het derde seizoen (1976-1977) worden door Video/Film Express uitgebracht in een 6DVD-box (in digipack)

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 18 uur

Extra's:
• character profiles
• fotoalbum
• interactieve quizSABOTAGE

Onderdeel van The Hitchcock Classic Collection, een hoogwaardige thriller van de meester zelf uit 1936. Hitchcock baseerde dit meesterwerk over een vernuftige Londense terroristenorganisatie op een verhaal van Joseph Conrad.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 76 minuten
Geluid: mono
Beeld: zwart-witTHE MAN WHO KNEW TOO MUCH

Alleen al het plezier om de legendarische acteur Peter Lorre weer eens in actie te zien bestempelt deze aflevering uit The Hitchcock Classic Collection tot een absolute aanrader. Hitch maakte deze thriller over intriges, ontvoeringen en moordplannen in 1934.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 75 minuten
Geluid: mono
Beeld: zwart-witDOWNHILL

Niemand minder dan Ivor Novello speelt de hoofdrol in deze Hitchcock-klassieker uit 1927. Hij speelt de rol van een jongen van goede komaf die op een kwade dag de schuld van een door zijn vriend gepleegde diefstal op zich neemt. Vanaf dat moment vervalt hij van kwaad tot erger. Novello schreef ook mee aan het script van deze film uit The Hitchcock Classic Collection.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 82 minuten
Geluid: mono
Beeld: zwart-witTHE LODGER

Nog een keer Ivor Novello in de hoofdrol bij Hitchcock. Hij is de louche vreemdeling die een kamer huurt in een buurt waar een mysterieuze 'wreker' het aan de lopende band heeft voorzien op blonde vrouwen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek, dat als eerste ooit een -niet zo serieus genomen- poging deed om het raadsel van Jack The Ripper op te lossen. The Lodger is onderdeel van The Hitchcock Classic Collection en stamt uit 1926.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 70 minuten
Geluid: mono
Beeld: zwart-witYOUNG AND INNOCENT

Nova Pilbeam was een van de muzen van Alfred Hitchcock in de jaren dertig van de vorige eeuw. Zij speelt een van de hoofdrollen in deze film uit 1937, waarin een schrijver verdacht wordt van moord op een veelbelovende filmactrice. Na allerlei verwarring en verwikkelingen moet hij -met hulp van de dochter van een hem op de hielen zittende politieagent- zijn onschuld zien te bewijzen. Ook weer onderdeel van The Hitchcock Classic Collection.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 79 minuten
Geluid: mono
Beeld: zwart-witTHE THIRTY-NINE STEPS (1958)

Tot besluit van de serie Hitchcock-klassiekers de remake die regisseur Ralph Thomas in 1959 maakte van Hitchcocks oorspronkelijke meesterwerk uit 1935. Een ingenieuze plot rond een babysitter die een geheim agente blijkt te zijn, achter een misdadige organisatie aanzit en dat uiteindelijk met haar leven moet bekopen.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 76 minuten
Geluid: monoATILLA

Regisseur Pietro Francisci had in 1954 een wereldcast tot zijn beschikking voor de verfilming van een spektakelstuk rond de verwikkelingen tussen Romeinse veldheren, een hunnenkoning en zijn machtsbeluste broer Attila én de stiefzuster van de Romeinse keizer die zich aanbiedt als echtgenote aan die broer op voorwaarde dat hij haar gehate stiefbroer van de troon stoot. Die cast: Anthony Quinn, Sophia Loren, Irene Papas, Colette Régis en Henri Vidal! Attila is een van de zes klassiekers van Italiaanse oorsprong die Video/Film Express dit jaar uitbrengt. De kwalitatief beste prints van deze films zijn opgespoord in Duitsland, maar het oorspronkelijke Italiaanse geluidsspoor is er voor deze DVD-releases in Nederland en België weer aan toegevoegd.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 76 minuten
Geluid: Dolby Digital 2.0
Beeld: kleur

Extra's:
• bioscooptrailer
• fotoalbumSAFE HOUSE

Een goede propositie voor liefhebbers van spannende en vooral ook broeierige thrillers: een verfilming van een van de gigasellers die Nicci French de afgelopen jaren heeft afgeleverd. Hier gaat het om de dochter van een vermoord echtpaar die -als enige getuige- door de politie op een schuiladres wordt ondergebracht. Maar daarmee is ze nog lang niet veilig... Met o.a. Geraldine Somerville, Robert Bathurst en Sean Gleeson.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 104 minuten
Geluid: Dolby Digital 2.0

EN IN APRIL ONDER MEER OOK:OORLOGSWINTER

Op 5 april brengt Video/Film Express de serie Oorlogswinter op DVD uit. De elfdelige, uiterst populaire televisieserie is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Jan Terlouw uit 1972. De serie is op 3 DVD’s te vinden in een box met een totale speelduur van bijna zes uur. De Vara begon met de vertoning van de door Aart Staartjes geregisseerde serie in september 1975. De belangrijkste rollen werden gespeeld door Leontien Ceulemans, Ton Lensink, André van den Heuvel, Michiel Kerbosch, Paul Röttger, Lies Franken en Sacco van der Made. De serie werd een doorslaand succes bij zowel jong als oud, mede door het genuanceerde beeld dat werd geschetst van de strijd tussen het Nederlandse verzet en de Duitse bezetters.

Het verhaal gaat over de 15-jarige Michiel die de laatste bittere oorlogswinter van 1944/45 meemaakt. Eerst als toeschouwer, later betrokken bij het ondergrondse werk. In het dorpje aan de IJssel komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Het boek van Jan Terlouw werd vertaald in zestien talen en beleefde alleen in Nederland al 57 drukken. Het werd niet alleen bekroond met een Gouden Griffel maar kreeg ook verscheidene buitenlandse boekenprijzen.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 325 minuten
Geluid: Dolby Digital 2.0DE BEZETTING - HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Op 19 april brengt Video/Film Express de ultieme oorlogsdocumentaire uit op DVD: de prestigieuze televisieserie die de onlangs overleden Loe de Jong tussen 1960 en 1965 presenteerde. Een serie van 21 documentaires van een uur die het Nederlandse volk voor het eerst liet zien wat er in de bezettingstijd écht gebeurd was. Hele volksstammen zaten aan de buis gekluisterd, de straten waren op die avonden verlaten. Geen ander tv-programma heeft zoveel impact gehad op de Nederlandse samenleving. In 1989 werd de serie 'opgepoetst': De Jong herschreef een deel van de teksten op basis van nieuwe inzichten, er werden honderden tot dan toe onbekende beeldfragmenten toegevoegd en Pier Tania verzorgde de presentatie. Nu verkrijgbaar in een box met zes DVD's.

Distributeur: Video/Film Express
Speelduur: 21 uur
Geluid: Dolby Digital 2.0


Recent nieuws van dezelfde bron