:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Cine-View >> PERSBERICHT: KID DYNAMITE
PERSBERICHT: KID DYNAMITE
Bron: Cine-View - Datum: 2005-07-31 - Geplaatst door: Werner
KID DYNAMITE

Cine-View Publishing presenteert met trots de dvd "Kid Dynamite Surinaamse swing op de Zeedijk".

Lodewijk Rudolf Arthus Parisius is de echte naam van de legendarische tenorsaxofonist, die zich door zijn explosieve spel de artiestennaam Kid Dynamite verwierf. Hij werd geboren in 1911 in Suriname en kwam tegen het eind van de jaren twintig naar Nederland. Hij werd de eerste prominente Afro-Surinaamse tenorsaxofonist, die gewaardeerd werd door veel collega-musici.

Na de oorlog verwierf hij grote faam in dancing Casablanca aan de Amsterdamse Zeedijk. Toen Kid Dynamite in 1963 in Duitsland omkwam ten gevolge van een auto ongeluk, was hij vanwege de opkomst van de pop-muziek vrijwel vergeten. Begin jaren tachtig werd hij herontdekt door enkele jazzliefhebbers en door een nieuwe generatie Surinaamse musici in Nederland.

De film is gedraaid in Suriname en Nederland en vertelt het levensverhaal van Kid Dynamite aan de hand van getuigenissen van mensen, die hem hebben gekend of met hem hebben gespeeld en foto-en archiefmateriaal.

In de composities van Kid Dynamite, waarvoor hij zelf de liedteksten schreef, is te horen hoezeer zijn muziek verbonden is met zijn surinaamse roots: de ritmes en de teksten zijn doordrenkt van de natuurgodsdienst winti.

In deze documentaire zal zijn muziek opnieuw te horen zijn. Niet alleen met authentiek bewaard gebleven oude opnamen maar ook uitgevoerd door jonge surinaamse muzikanten onder leiding van Vincent Henar, leider van het prominente Afro-Surinaamse jazzensemble Fra Fra Sound.

De "muzikale stem" van Kid Dynamite op de tenorsaxofoon zal worden vertolkt door de in Paramaribo woonachtige saxofonist en fluitist Wilgo Telting.

"Kid Dynamite Surinaamse swing op de zeedijk" is nu verkrijgbaar op dvd via www.dvdview.nl en in gespecialiseerde winkels.

UIT HET ARCHIEF