:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Cine-View >> PERSBERICHT: HET LAND VAN MIJN OUDERS & WIJ KOMEN ALS VRIENDEN
PERSBERICHT: HET LAND VAN MIJN OUDERS & WIJ KOMEN ALS VRIENDEN
Bron: Cine-View - Datum: 2006-07-27 - Geplaatst door: Werner
HET LAND VAN MIJN OUDERS & WIJ KOMEN ALS VRIENDEN
Dubbel DVD met 2 documentaires van de bekende schrijfster Marion Bloem.
Release: 28 juli 2006

In de eerste documentaire van deze dubbelDVD, Het Land Van Mijn Ouders (1983), laat Marion Bloem haar eigen zoektocht zien, van een in Nederland geboren maar in twee culturen opgegroeide vrouw op zoek naar het verleden van haar Indische ouders. Zij probeert te achterhalen wat haar anders maakt dan andere Nederlanders, o.a. via gesprekken met familieleden over de koloniale tijd, de Indonesische vrijheidsstrijd en de aanpassing in het kille Nederland, door het lezen van boeken en het neuzen in archieven, door het bijwonen van Indische feesten, reŁnies en door het volgen van een cursus Balinees dansen.

Als extra aanvulling op deze documentaire is op deze DVD de aflevering IndiŽ van de televisieserie Met Vlag En Rimpel Ė Erfgenamen Van IndiŽ, (2004) van Teleac / NOT opgenomen. In deze serie wordt de vraag behandeld hoe de Indische erfenis van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het antwoord komt in deze aflevering van de familie Bloem: grootouders Alex en Jacqui Bloem, hun dochter Marion Bloem en hun kleinzoon Kaja Wolffers.

De tweede documentaire, Wij Komen Als Vrienden, (1984) laat vijf Nederlandse mannen zien die in de periode 1946-1950 op verschillende tijdstippen en met zeer uiteenlopende beweegredenen de keuze maakten om over te gaan naar Indonesische zijde en hun vaderland de rug toe te keren. Marion Bloem en Ivan Wolffers zoeken naar de motieven van deze vijf mannen om de andere kant te kiezen. Elke man vertelt een ander verhaal. De een liep over uit politieke overtuiging, een ander uit een romantisch idealisme, weer een ander vanuit opportunisme. Er was sprake van liefde voor het land en voor de bewoners. Er ontstaat een portret van gewone jongens van achttien jaar die door de omstandigheden gedwongen worden naar de andere kant van de wereld te gaan om daar een strijd te voeren die de hunne niet is.

Verpakt in luxe digi-pack.

UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron