:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Fox >> PERSBERICHT: CLEOPATRA
PERSBERICHT: CLEOPATRA
Bron: Fox - Datum: 2002-01-16 - Geplaatst door: Serge
De extra lange, volledige versie van een onovertroffen epos op een prachtige special edition DVD-set met schitterende extra's Cleopatra is een legende in de filmgeschiedenis die zich niet zonder superlatieven laat beschrijven. Het is de duurste productie ooit en het kostte jaren om de film af te werken. Fox ging er bijna aan ten onder. Deze unieke, ongeknipte special edition DVD-versie van 4 uur bewijst ook dat Cleopatra een absolute filmklassieker is, met een topcast in een briljant uitgevoerd decor.

Vanaf zes februari in de winkel verkrijgbaar.

Het verhaal
Cleopatra (Elizabeth Taylor), de beeldschone koningin van Egypte wil haar macht behouden door de spanningen in het Romeinse rijk in haar voordeel uit te spelen. Zowel Julius Caesar (Rex Harrison) als zijn tegenstrever Marcus Antonius (Richard Burton), vallen voor haar onweerstaanbare stijl. Zij kiest echter verkeerd en Egypte wordt onderdeel van het Romeinse rijk...

Romance en schandaalsfeer
Niet alleen op het doek was de lucht zwanger van passie. Elizabeth Taylor en Richard Burton, die elkaar bij deze productie voor het eerst ontmoetten, werden ook minnaars buiten het script. Het dubbele overspel luidde gouden tijden in voor de paparazzi van de boulevardpers en Elizabeth Taylor werd nog meer een veelbesproken filmdiva. Burton was haar vijfde man. In 1964 trouwden ze, in 1974 ging het koppel uit elkaar. In 1975 huwden ze opnieuw en dit huwelijk hield stand tot 1976.

The Making Of
Deze special edition DVD bevat een bekroonde documentaire van twee uur over het maken van Cleopatra. Een schitterend document dat inzicht geeft in de complexiteit van deze onderneming. Voor filmmaatschappij Fox was de film van levensbelang: de opbrengst moest Fox redden, een tegenvaller betekende de ondergang. De eerste opnames begonnen in de Pinewood Studios bij Londen in 1960, maar na een klein jaar ging de shooting verder in Rome. Drie regisseurs waren nodig om de productie tot een goed eind te brengen. En dan waren er tal van tegenslagen en onvoorziene omstandigheden, te veel om op te noemen: Taylor die zwaar ziek werd, diefstal, ongevallen, pech bij de Oscar"-nominaties. Last but not least leerde Cleopatra veel acteurs dat ook waanzinnige honoraria haalbaar zijn. Taylor haalde een gage binnen van een miljoen dollar.

De ongeknipte versie: drie kwartier extra filmgenot
Cleopatra op de special edition DVD duurt ongeveer 45 minuten langer dan de versie die indertijd in de bioscopen liep. Met een lengte van vier uur was slechts één vertoning per avond mogelijk en dat was voor het in geldnood verkerende Fox niet haalbaar. Drie kwartier aan filmmateriaal met vooral de uitwerking van de secundaire personages sneuvelde in de montagekamer. De volledige versie werd maar eenmaal vertoond, bij de première in Engeland.

FILMFEITEN
- Als we de inflatie incalculeren is Cleopatra de duurste film ooit. Het oorspronkelijke budget van 44 miljoen dollar komt overeen met 300 miljoen dollar vandaag.

- Tijdens de shooting in Engeland was het weer er zo koud dat de geïmporteerde palmbomen voor de decors doodgingen en er constant nieuwe werden aangevlogen. Regen tastte ook het pleister- en houtwerk van de decors aan, zodat die dagelijks werden herschilderd.

- Een groep vrouwelijke actrices die Cleopatra's dienstmeisjes en slavinnen moesten vertolken, ging staken om bescherming te eisen tegen opdringerige Italiaanse aanbidders met losse handen. De studio huurde tenslotte bewaking in om de 'slavinnen' te beschermen.

- Historische correctheid was niet de belangrijkste zorg van de filmmakers. In de klassieke scène waar Cleopatra wordt ontvangen in Rome door Caesar, rijdt ze onder de triomfboog van Titus, die minstens driehonderd jaar na haar dood zou worden opgetrokken.

- De film werd voor het grootste deel zonder script geschoten. Mankiewicz regisseerde overdag en herschreef het script tussen de takes en 's nachts. Dat betekende dat de script in scènevolgorde werd opgenomen, en niet in de meest rendabele, prijsbewuste volgorde. Acteurs zaten soms dagen en weken met hun duimen te draaien.

- In 1964 ontving Cleopatra vier Oscars": Beste Art Direction - Set Decoration, Kleur; Best Cinematography, Color; Best Costume Design, Color; Best Effects, Special Visual Effects.

Uitvoering: 3 DVD's in exclusieve special edition set
Releasedatum: 6 februari 2002

Specificaties:
Beeld: 16:9 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: o.a. Nederlands
Jaar: 1963
Leeftijd: 12
Speelduur: 240 min.

Extra's:
• Documentaire: "Cleopatra, The Film That Changed Hollywood" (120 min.),
• Documentaire: "The Fourth Star of Cleopatra" (70 min.),
• Unieke archiefbeelden van Movietone News,
• Vijf fotogalerijen,
• Originele bioscooptrailers,
• Audiocommentaar van Chris Mankiewicz, Tom Mankiewicz, Martin Landau en Jack Brodsky


Recent nieuws van dezelfde bron