:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Bridge Entertainment >> PERSBERICHT: WINDKRACHT 10 KOKSIJDE RESCUE
PERSBERICHT: WINDKRACHT 10 KOKSIJDE RESCUE
Bron: Bridge Entertainment - Datum: 2007-02-10 - Geplaatst door: Werner
WINDKRACHT 10: KOKSIJDE RESCUE
een film van MMG
in coproductie met Phanta Vision en Woodline productions

Scenario: Pierre De Clercq
Naar een idee van Erwin Provoost, Pierre De Clercq en Dido
Regie: Hans Herbots

Voorwoord van de regisseur
"Nobody knows anything" is één van de uitspraken die filmmaken nog het best samenvat. De essentie van een goeie film is even ongrijpbaar als de menselijke ziel. Niemand weet hoe ze te vatten, maar er zijn een boel regels en formules waarmee men probeert zo dicht mogelijk in de buurt te komen.

Voor mij werkt een film als de personages authentiek en organisch genoeg zijn om je als toeschouwer te boeien. Dat is waar ik met mijn films naartoe wil. In Falling was dat Lucas, die de grootste moeite had om niet ten onder te gaan in een voor hem nieuwe wereld. In Verlengd Weekend waren het Jos en Nico: echte mensen, op zoek naar een gevoel van erkenning, en net daardoor kreeg een ietwat grotesk verhaal een grote vorm van waarachtigheid. Zoekende personages -naar een manier om met de dingen om te gaan, of naar hun eigen plaats in het universum- zijn voor mij interessant, en verrijkend, en in een film de moeite om bij stil te staan.

Daarom is de essentie van Windkracht 10, Koksijde Rescue niet de actie, niet het spektakel, maar de mensen achter de machines. Het slopende gevecht van een man met zijn verleden, en een jonge vrouw op zoek naar zichzelf.

Het verhaal van Rick en Alex
Windkracht 10, Koksijde rescue wordt dus een stevige avonturenfilm met warme en menselijke personages. Drama, love-story, maar ook western: het afgelegene van Koksijde, het desolate van het strand en de zee bij hondeweer. De weidse beelden van een betrokken hemel. Ik ben een groot bewonderaar van de films van Steven Soderbergh, zoals Out Of Sight en Traffic, waar hij op ogenschijnlijk lichte en entertainende toon een sfeervol en dramatisch verhaal brengt. Voeg daarbij de strakheid en hardheid uit de films van Michael Mann, en dat is waar ik met Windkracht naar toe wil: strakke, bestudeerde speelsheid, die plots omslaat in ernst of melancholie. Maar altijd verteld vanuit de personages. Want het zijn zij die ons meenemen, tot het einde.

Hoewel de reeks in zijn tijd trendsettend en vernieuwend was, is het de bedoeling met de film een stap verder te gaan. Windkracht 10, Koksijde Rescue zal wat dat betreft de eerste Vlaamse film in dat genre zijn. En bij een genrefilm moet je de codes respecteren: de speciale effecten moeten van hoog niveau zijn, en de vergelijking met buitenlandse voorbeelden kunnen doorstaan. Maar toch is het de bedoeling om de film een eigenzinnig karakter mee te geven. De vele Vlaamse accenten en achtergronden contrasteren bij acties die we alleen maar van buitenlandse films kennen.

Windkracht 10 was een legendarische televisieserie. Ik hoop dat het een even legendarische film zal worden.

Hans Herbots.

Synopsis
Na een "incidentje" tijdens een receptie voor de hoogste legertop ter gelegenheid van Koningsdag wordt duiker Rick Symons door zijn getergde overste naar het 40ste Search-and-Rescue smaldeel in Koksijde gestuurd. Rick wordt er opgenomen in een even competente als aparte Sea King crew. Zijn grootste verrassing is Alex, de vrouwelijke medic waarmee hij aan de winchkabel naar beneden moet. Dat zij beiden recent een kleine schermutseling hebben gehad bevordert niet echt de werkrelatie. Een eerste scramble — een ferry-passagier getroffen door een hartaanval — laat duiker en medic meteen toe mekaar te testen. Door een ongelukkig voorval met de hond van het slachtoffer heeft Alex onmiddellijk munitie om naar de C.O. te stappen en een andere duiker te eisen. Maar de C.O. kent zijn flamboyante medic al langer. Wanneer bij een routinewinching op een marineschip een collega-duiker bijna met Rick op de vuist gaat, is Alex' nieuwsgierigheid gewekt. Ze ontdekt dat de overplaatsing naar Koksijde Rick dwingt tot nog een andere confrontatie: die met zijn verleden. Anderhalf jaar geleden heeft zijn vriend en collega Koen aan een duikongeval een blijvende handicap overgehouden. Sinds die fatale nacht leeft Rick met het besef dat hij zijn vriend op meer dan één manier in de steek heeft gelaten. Koens vrouw Marleen, nu Wingops officer bij het 40ste, wil dat Rick zijn vriend overtuigt af te zien van een riskante tocht die Koen kost wat kost wil ondernemen. Rick zit gevangen in zijn loyaliteit voor zijn beide vrienden. Tussen Rick en Alex is intussen een meer dan professionele vonk overge¬sprongen. Duiker en medic beseffen dat zij niet de makkelijkste weg hebben gekozen en de confrontatie met de realiteit volgt al snel.

Personages

Seaking-bemanning:

1. Rick Symons (duiker)

Heeft na zijn secundair onderwijs meteen getekend bij de Marine en is na de gebruikelijke basisopleiding zo snel als mogelijk begonnen aan zijn duikbrevet. Bij zijn instructeurs onderscheidt Rick zich meteen door twee din¬gen: hij is de grootste wildebras van zijn lichting en het grootste talent van de laatste tien lichtingen. Rick doorloopt met glans de verschillende modules die de duikopleiding uitmaken waarna Rick zich duiker-ontmijner mag noemen. En Rick is naast de opleiding dan wel een losbol en practical joker - en wat meer respect voor graden zou hem ook niet misstaan, vinden zijn oversten -eenmaal in duikerpak is hij in alle oefeningen en opdrachten het top¬punt van concentratie, precisie en beroepsernst; neemt hij altijd alle voorzorgs¬maatregelen in acht en is op geen enkel moment een risico voor zichzelf of zijn makkers. Wel integendeel, hij zal hen behoeden voor fouten, discreet een helpende opmerking maken of steuntje geven, solidair met zijn collega's. Hij doet dat niet om uit te pakken naar de instructeurs toe: hij maakt de anderen beter. Toekijkende officieren en lesgevers kunnen hem tijdens het duiken op geen enkele nonchalance betrappen. (En met zijn reputatie buiten het duiken zijn er enkelen die beslist wat harder hebben geprobeerd.)

Samen met Rick is ook Koen zijn duikopleiding begonnen en tussen beide mannen ontstaat een onverbrekelijke band. Koen is de enige die op Rick een matigende invloed heeft en naar wiens oordeel hij luistert. En na de voltooiing van de duikopleiding volgt voor Rick en Koen een onvergetelijke periode. Ze gaan (samen) mee op operaties van langere duur in het buitenland en wanneer zo’n reis wat lang of saai dreigt te worden, verzinnen Rick en Koen altijd wel een of andere streek om de verveling te doorbreken. Ze worden dan ook met de regelmaat van een klok (samen) gestraft. Anderzijds zijn ze ook altijd de eerste om het werk te doen of zich voor een klus kandidaat te stellen.

De rol van Rick Symons wordt vertolkt door Kevin Janssens.

Filmografie
Algemeen:
Shooting Star Berlijn 2007
Televisie:
2005 - Koning van de Wereld (Guido Hendrickx)
2004 - Oekanda
Theater:
2005 - Strindberg (Titus Muizelaar)
2004 - Crash (Eric Joris & Peter Verhelst)
2004 - Druppels op een gloeiende plaat (Meeting people is easy) (Thomas Zielinski)
2003 - Licht ongemakkelijk (Titus Muizelaar)
2003 - Belgian Landscapes (Titus Muizelaar)
2002 - Hard Hart (Stefan Perceval)

2. Alexandra “Alex” Breynaert (Medic)

Alex is 27 jaar en de medic aan boord van de Sea King. Zij is knap, temperamentvol en absoluut een haantje-de-voorste. Niet de eerste vrouwelijke medic bij het 40ste, maar wel de eerste die gezworen heeft te blijven. Van karakter is Alex gedreven en beslist competitief. Ze kan even charmant zijn als roekeloos en is met buien onvermoeibaar energiek.

Bij haar aankomst bij het 40ste is ze door het vliegend personeel — zonder uitzondering mannen — met veel scepsis en meewarigheid onthaald: "Weer een verpleegsterke dat wil meevliegen." "Ik geef haar drie weken, max." Alex hield haar mond en negeerde de meer of minder openlijke sneren en spottende opmerkingen aan haar adres. Alex leerde snel, bleek niet bang om in de meest barre weersomstandigheden naar beneden te gaan. En eenmaal beneden bleek zij ook nog eens een hele goede medic die in hachelijke situaties haar job bleef doen. De "drie weken max" werden zes weken, drie maanden en opeens bleek Alex een blijver die het respect van alle crewleden had verdiend.

Niemand van het squadron heeft ooit geweten wat die eerste maanden bij het 40ste haar hebben gekost; de uren 's avonds alleen op haar kamer waar ze huilde van pure ellende, om de blauwe plekken, om de uitputting, de angst om te falen. Ze heeft heel dicht gestaan bij opgeven. Het is haar overtuiging dat het zonder de steun van haar boordcommandant Mark Van Houte nooit was gelukt.

De komst van Rick bedreigt haar moeizaam bevochten positie bij het 40ste en de toestand van fragiel evenwicht die ze in haar leven heeft bereikt.

De rol van Alex Breynaert wordt vertolkt door Veerle Baetens.

Filmografie
Televisie:
2004 - Flikken (één)
1993 - Wittekerke (VTM)
Film:
2005 - Verlengd Weekend (Hans Herbots)
2005 - Dennis Van Rita (Hilde Van Mieghem)
2004 - De Kus (Hilde Van Mieghem)
2004 - Romance (Douglas Boswell)
2004 - De Zusjes Kriegel (Dirk Beliën)
2002 - Alias (Jan Verheyen)
2002 - Up (Jeroen Dumoulein en Dirk Verheye)
2000 - Misstoestanden (Renaat Coppens)
Theater:
2005 - Pippi Langkous (Niek Kortekaas)

3. Mark Van Houte (Boordcommandant)

Mark (40) is een rustige, ervaren piloot die beschikt over een grote dosis innemendheid en zelfvertrouwen. Als boordcommandant neemt hij de hele crew onder zijn (piloten)vleugels en zij weten dat zij er goed zitten.

Hij heeft een vlekkeloze pilotencarrière achter de rug. Na zijn opleiding vliegt hij vijf jaar F-16. Niemand in de Belgische Luchtmacht betwijfelt dat Mark één van de beste piloten is die ze hebben rondlopen. Om zijn onmiskenbaar airmanship wordt hij gevraagd jonge piloten op te leiden en Mark gaat daar graag op in. Sommigen vinden dat hij meer van zijn carrière had kunnen maken dan nu het geval is. Voor Mark iets dat hem nooit veel heeft bezig gehouden. Hij vond vliegen op zich, vliegen met een goed team, vliegen met weer een nieuw type toestel belangrijker dan de juiste carrière-move of een "nuttige" over- of opstap naar de staf.

Ook zijn zelf aangevraagde mutatie naar Koksijde — na zes jaar Instructeur Gevorderde Vliegtraining — was voor veel van zijn toenmalige collega's een onverwachte keuze. Voor Mark was de beslissing louter intuïtief: een bak waarop hij nog niet had gevlogen, een squadron met een goeie spirit, missies in alle omstandigheden die het uiterste van zijn capaciteiten als piloot eisen.

Mark is getrouwd met Trice (Patricia) en samen hebben ze twee dochters. Zijn gezin woont nog in het binnenland waar de kinderen school lopen. Bijgevolg reist Mark heen en weer. Meestal blijft hij voor meerdere dagen in Koksijde logeren en gaat dan voor het weekend naar huis. En dat heeft zo zijn gevolgen...

De rol van Mark Van Houte wordt vertolkt door Koen De Bouw.

Filmografie
Televisie o.a.:
2002 - Sedes & Belli (VRT)
2001 - Stille Waters (VRT)
1999 - Engeltjes (VT4)
1996-1998 - Thuis (VRT)
1993 - Wittekerke (VTM)
1993 - Moeder, waarom leven wij? (VTM)
Film o.a.:
2005 - Verlengd Weekend (Hans Herbots)
2005 - De Indringer (Frank Van Mechelen)
2003 - De Zaak Alzheimer (Erik Van Looy)
2002 - Science Fiction (Dany Deprez)
2001 - Falling (Hans Herbots)
2000 - Lijmen/Het Been (Robbe De Hert)
1999 - Shades (Erik Van Looy)

4. Serge Helsen (2de piloot)

Kapitein-Vlieger Serge Helsen is 26 jaar en piloot in hart en nieren. Hij is tweede piloot op Sea King na enkele jaren F-16. Wanneer Serge zich bij het 40ste iets te veel de poses en maniertjes aanmeet van fighterpiloot, krijgt hij van de rest van de crew onmiddellijk en ongenadig de wind van voren. Serge probeert eerst niet te reageren en kalm te blijven, maar bij de tweede opmerking hangt hij van driftigheid al in de luster en begint vruchteloos te argumenteren. Voor de anderen is het een spel want ze weten hoe ze hem binnen de minuut op zijn paard kunnen krijgen; Alex vindt hem een veel te gemakkelijk slachtoffer.

Uiteindelijk vliegt Serge best graag op Sea King en is hij een zeer goed copiloot. En hij heeft zeer veel respect voor zijn boordcommandant Mark. Die had niet alleen de reputatie een zeer goed fighterpiloot te zijn, maar de wijze waarop hij een Sea King vliegt is voor Serge zo mogelijk nog indrukwekkender. En Serge heeft zich voorgenomen hem nooit teleur te stellen. De boordcommandant kan hem ook met één geste of woord intomen en hij is de enige van wie Serge dat zonder morren accepteert. De crew achterin de helikopter weet dat ze daar vooraan in de cockpit een zeer capabel duo hebben zitten.

Het toeristisch hoogseizoen aan de kust is voor erge ook het jachtseizoen. Met elke aantrekkelijke vrouw als mogelijke prooi.

De rol van Serge Helsen wordt vertolkt door Stan Van Samang.

Filmografie
Televisie:
2006 - Steracteur/Sterartiest (VRT)
2005 - Wittekerke (VTM)
2004 - Wittekerke (VTM)
2004 - Rupel (VTM)
2003 - Sedes & Belli (één)
2003 - Flikken (één)
Theater:
2005 - Le Mal du Siècle (Walter De Groote)

5. Patrick Adams (Flight Engineer)

Patrick Adams is één van de monumenten van het 40ste. Niemand kan zich de tijd herinneren dat "Pat" er nog geen flight engineer was. Sommigen fluisteren zelfs dat de Luchtmacht bij de aankoop van de Westland Sea Kings bijna 30 jaar geleden, Patrick er gratis heeft bij gekregen. Maar dat is slechts een andere manier om te zeggen dat Patrick een schitterend boord¬mecanicien en een immer secuur winchman is. Dat wil evenzeer zeggen dat Patrick niet echt een "cadeau" is om mee samen te vliegen of te werken. Er is maar één iets wat zijn collega's even hoog inschatten als zijn competentie en dat is zijn moeilijk karakter. Patrick is nog altijd getrouwd met de beeldschone en bemiddelde Lies en niemand die begrijpt hoe dat mogelijk is.

Vroeger stoorde het Patrick dat hij als onderofficier opbotste tegen dat glazen plafond: voor een flight engineer is Adjudant-majoor de hoogst bereikbare graad. Inmiddels heeft hij zich daarmee verzoend. Het respect van zijn collega's heeft hij verdiend enkel en alleen op basis van zijn eigen merites en niet omwille van een of andere officiersgraad.

Wanneer de film begint zit Patrick opnieuw opgezadeld met een jonge nav, zijn geprivilegieerde partner (of slachtoffer) in de Sea King. Patrick beschouwt het als zijn plicht "die jongen" onder zijn vleugels te nemen. Niet dat "die jongen" daar ooit om heeft gevraagd. Patricks onderrichtingen en wijze raad beperken zich niet tot werk en leven op de basis; Patrick acht het ook zijn taak in de wereld daarbuiten de jonge nav de juiste heading aan te wijzen en van goede raad voorzien.

De rol van Patrick Adams wordt vertolkt door Ludo Busschots.

Filmografie
Televisie o.a.:
2001 - Stille Waters
1993 - De Wereld van Ludovic
1992 - De Glas van roem en dood
1990 - Alfa Papa Tango
1989 - Het Landhuis
1988 - Klein Londen, Klein Berlijn
1980 - De Paradijsvogels
Film:
1994 - Max (Freddy Coppens)
1993 - De Zevende Hemel (JP Lilienfeld)
1991 - Daens (Stijn Coninx)
1991 - Boys (Jan Verheyen)
1989 - Koko Flanel (Stijn Coninx)
1989 - Boerenpsalm (Roland Verhavert)

6. Bert Gorissen (Navigator)

Bert is met zijn 22 jaar de allerjongste aan boord van de Sea King. Hij is een goeie navigator en groeit met de dag. Het gaat nog niet helemaal feilloos en hij is soms wat onzeker, maar dat verdwijnt wel. Het helpt natuurlijk niet dat een kritische Patrick bestendig op zijn vingers zit te kijken. Dat komt niet alleen omdat de flight engineer in de cargo vlakbij de Sarso zit, maar omdat Sarso's al sinds jaar en dag het favoriete slachtoffer zijn van Patrick.

De meer ervaren crew heeft er vertrouwen in dat Bert "een goeie" wordt. Hij heeft er het talent en de werkkracht voor. Hij is nog een beetje groen en naïef en een dankbaar slachtoffer voor de grappen en practical jokes van de crew, maar Bert kan er goed mee om en hun grappen zijn zeker niet kwaadaardig bedoeld. Bert is overgelukkig dat hij door de rest van de crew voor vol wordt aanzien en in hun midden mag vertoeven, flight suit onder de flight suits.

Bert woont nog bij zijn mama en vrouwen zijn voor Bert nog een grote witte vlek op de navigatiekaart. Hij koestert (onuitgesproken) warme gevoelens voor Yvonne die de stamkroeg van de crew uitbaat.

De rol van Bert Gorissen wordt vertolkt door Jelle Cleymans.

Filmografie
Televisie:
2005 - Spring
2001 - Liefde en geluk
1995 - De Liegende doos
1991 - De Kotmadam
Film:
2004 - Plop & Kwispel (Matthias Temmermans)
1999 - Blinker (Filip Van Neyghem)

Andere rollen:

1. Koen (vriend van Rick)

Is samen met Rick zijn duikopleiding begonnen. Binnen de groep duikers-in-opleiding zijn er geen twee meer tegengestelde karakters dan Rick en Koen. Koen is minder zelfverzekerd, minder getalenteerd en moet bijzonder hard werken om elke keer opnieuw — hakken over de sloot — door de proeven en examens te ge¬raken. Maar op een of andere manier ontstaat een band tussen die twee uitersten van de klas: supertalent en flierefluiter Rick en de stil wroetende Koen. Bij de instructeurs heerst ook de overtuiging dat Koen zonder Rick nooit zijn opleiding had voltooid. Het is Rick die in bijna alle proeven zijn maat over de meet sleurt, soms genoegen neemt met een min¬dere evaluatie door Koen te helpen of op hem wachten. Alleen de attente observator weet dat het omgekeerde ook het geval is: zonder de bedachtzaamheid van Koen had Rick ook nooit de eindmeet gehaald. Koen is de enige die op hem een matigende invloed heeft en naar wiens oordeel Rick luistert.

Op een van de missies naar het buitenland leert Koen Marleen kennen, officier op één van de schepen. Rick begrijpt dat zijn vriend het goed te pakken heeft en werkt zich uit de naad om beide koningskinderen samen te brengen. Voor een duiker is dàt water nooit te diep.

De rol van Koen wordt vertolkt door Axel Daeseleire.

Filmografie
Televisie o.a.:
2007 - Matroesjka's 2 (VTM)
2005 - Team Spirit, de serie II (VTM)
2004 - Matroesjka's (VTM)
2004 - De Wet volgens Milo (VTM)
2003 - Team Spirit, de serie I (VTM)
2002 - Dennis (VTM)
2002 - Flikken (TV1)
2002 - Recht op recht (TV1)
1995 - Thuis (TV1)
1995 - Nonkel Jef (VTM)
1995 - Ons Geluk (VTM)
Film:
2006 - De Hel van Tanger (Frank Van Mechelen)
2005 - De Indringer (Frank Van Mechelen)
2003 - Team Spirit II (Jan Verheyen)
2000 - Team Spirit (Jan Verheyen)
1999 - Shades (Erik Van Looy)
1998 - Dief( Marc Punt)
1996 - Alles moet weg (Jan Verheyen)
1995 - She good fighter (Marc Punt)

2. Marleen (Wing Ops en vrouw van Koen)

Marleen heeft de graad van Luitenant-ter-zee en is getrouwd met Koen. Met Koen en Rick vormde zij een onverbrekelijk trio vrienden. Het ongeluk van Koen heeft haar hele leven op zijn kop gezet. Marleen is gestopt met varen om bij haar man te kunnen zijn en heeft haar overplaatsing naar het 40ste gevraagd. Ricks onverwachte komst naar het 40ste roept zeer gemengde gevoelens bij haar op. Toch hoopt ze dat hij haar alsnog kan helpen de wilde, en in haar ogen onverantwoorde plannen van Koen te temperen.

De rol van Marleen wordt vertolkt door Tine Reymer.

Filmografie
Televisie:
2002 - Sedes & Belli (VRT)
2000 - Recht op Recht (VRT)
1999 - Het Peulengaleis
1998 - De Raf en Ronny Show
Film:
2000 - Team Spirit (Jan Verheyen)
1999 - Shades (Erik Van Looy)

3. Jean-Louis De Jonghe (CO 40ste Sqn)

Jean-Louis is getrouwd met het 40ste. (En ook wel met zijn vrouw Evelyne, maar die heeft zich al lang bij de tweede liefde van haar echtgenoot neergelegd.) Jean-Louis is met de jaren uitgegroeid tot een ware vaderfiguur voor het 40ste. De crew weet dat hij voor hen en voor het squadron door het vuur gaat. Zij weten ook dat, wanneer hij ingrijpt of hen de mantel uitveegt, zij dit naar alle waarschijnlijkheid zeer verdiend hebben. De C.O. heeft vragen bij de wijze waarop de nieuwe duiker bij het Veertigste arriveert; hij heeft immers Ricks dossier gelezen. Hij zegt hem dan ook meteen waar het op staat: één misstap en de duiker kan vertrekken. Maar het is een blijk van Jean-Louis' professionaliteit en mensenkennis dat hij het temperament van medic Alex in toom kan houden en inziet dat zijn nieuwe aanwinst — ondanks een beladen verleden — een schitterende duiker is en voor het 40ste een te waardevol element om verloren te laten gaan.

De rol van Jean-Louis De Jonghe wordt vertolkt door Warre Borgmans.

Filmografie
Televisie o.a.:
2005 - Team Spirit, de serie II (VTM)
2004 - Witse (TV1)
2003 - Team spirit (VTM)
2003 - Dennis (VTM)
2003 - Het Peulengaleis (Canvas)
2002 - Nefast voor de feestvreugde 3 (Canvas)
2001 - Nefast voor de feestvreugde 2 (Canvas)
2001 - Stille waters (TV1)
Film o.a.:
2006 - De Hel van Tanger
2005 - Buitenspel (Jan Verheyen)
2003 - Team Spirit II (Jan Verheyen)
2001 - Pauline & Paulette, (Lieven Debrauwer)
2000 - Blinker en het Bagbag-juweel (Filip Van Neyghem)
1999 - Blinker, (Filip Van Neyghem)

4. Bob Govaerts (Boordcommandant 2de crew)

De zeer ervaren Bob Govaerts is boordcommandant van de tweede Sea King-crew. Hij is terug gehaald uit het reserve¬kader om tijdelijk het pilotenbestand van het 40ste aan te vullen. Dat hij - "Bompa" Bob - dit jaar al de meeste scrambles heeft gevlogen amuseert hem zeer. Hij laat dan ook geen gelegenheid passeren om de crew van Mark daarmee eens goed te jennen.

De rol van Bob Govaerts wordt vertolkt door Vic De Wachter.

Filmografie
Televisie o.a.:
2005 - Team Spirit, de serie II (VTM)
2004 - Sedes & Belli (TV1)
2003 - Team Spirit, de serie I (VTM)
2003 - Sedes & Belli (TV1)
2003 - Flikken (TV1)
1998 - Heterdaad
Film:
2005 - De Indringer( Frank Van Mechelen)
2003 - Team Spirit II (Jan Verheyen)
2003 - De Zaak Alzheimer (Erik Van Looy)
2001 - Atlantis (animatiefilm Disney), voice-over, stemregie Hans Herbots
2000 - Team Spirit (Jan Verheyen)
1999 - Shades (Erik Van Looy)
1999 - Tarzan (animatiefilm Disney), voice-over, stemregie Hans Herbots
1984 - De Leeuw Van Vlaanderen (Hugo Claus)

De regisseur

Hans Herbots studeerde Film aan het RITS en genoot een theateropleiding bij Netty Vangheel's "Open Living Theater". Hij deed camerawerk, regie- en produktie-assistentie voor verschillende reclamespots, documentaires, kort- en langspeelfilms. Hans Herbots heeft aan tal van verschillende projecten meegewerkt. In 1995 maakte hij o.a. de kortfilm Omelette à la Flamande. Hij werkte mee aan TV-series zoals De Man, Wittekerke en werd een veelgevraagd regisseur bij o.a. Flikken, Sedes & Belli en Urbain. Hij debuteerde in 2001 met de film Falling en met zijn tweede langspeelfilm Verlengd Weekend kon hij op heel wat waardering van het bioscooppubliek rekenen. Als gereputeerd stemmenregisseur stond hij ook in voor de Vlaamse versies van de meeste grote Disney- en Pixar animatiefilms.

Filmografie
Televisie:
2005 - Urbain
2002-2004 - Flikken
2001-2002 - Sedes & Belli
2003-2004 - Wittekerke
1998 - Deman
Film:
2005 - Verlengd Weekend
2001 - Falling
Kortfilm:
2001 - The Difference
1998 - Nachtundnebel
1997 - The last detail
1995 - Omelette a la Flamande
1995 - Memling
1994 - Que Cosa?
1994 - Flows of power
1993 - Hippodroom
Dubs:
2004 - The Incredibles
2003 - Finding Nemo
2002 - Lilo & Stich
2001 - Asterix: Mission Cleopatra
2001 - Atlantis
1999 - Tarzan

De scenarist

Pierre De Clercq debuteerde met de lange kunstdocumentaire Jan Cox, A Painter's Odyssey [co-auteur Bert Beyens], Prix de la Meilleure Mono¬graphie op het Festival du Film sur l'Art van Montréal. Hij schreef daarna voor Dienst Kunstzaken van de VRT nog verschillende documentaires, onder meer De Laatsten der Mohikanen [regie Marianne Soetewey], een hommage aan markante boekhandels in Amsterdam, Brussel, Londen en Rome. Met zijn allereerste fictiescenario, Bleekhof, was hij laureaat van de Prijs voor Beste Nederlandstalig Filmscenario van de Vlaamse Gemeenschap; scenario dat door RTBf werd geadapteerd tot Blanval [regie Michel Mees]. Met een ander scenario, Loch Ness, won hij in 1993 de Cinéscripts Scenariowedstrijd voor Beste Belgische Scenario. Met de televisiereeks Windkracht 10 (1997-1998) begon de samenwerking met het productiehuis MMG. Vanaf 1999 volgde dan de successerie Flikken die hij creëerde samen met Erwin Provoost en waarvoor hij vier seizoenen lang de scenario's schreef en redigeerde. Zijn meest recente scenario's zijn Verlengd Weekend en Windkracht 10 - de speelfilm, allebei in een regie van Hans Herbots. En samen met Jean-Claude Van Rijckeghem schreef hij Man Zoekt Vrouw, de volgende speelfilm van Miel Van Hoogenbemt.

De producenten

MMG

MMG (het vroegere Multimedia) werd in 1981 opgericht door Erwin Provoost. Het productiehuis behaalde de eerste successen met art house films zoals Love Is A Dog From Hell, gebaseerd op een roman van Charles Bukowski en geregisseerd door Dominique Deruddere. MMG produceerde ook de tweede film van Dominique Deruddere, Wait Until Spring, Bandini, gebaseerd op een roman van John Fante, met internationale sterren zoals Joe Mantegna, Faye Dunawaye and Ornella Muti in de hoofdrollen. Op het einde van de jaren tachtig produceerde MMG de succesvolle komedie Hector met de Belgische komiek Urbanus in de hoofdrol. Hector werd meteen de grootste Belgische bioscoophit allertijden en werd tot nog toe enkel voorbijgestoken door zijn opvolger Koko Flanel met opnieuw Urbanus in de hoofdrol.

Midden jaren negentig legt MMG zich ook toe op de productie van televisiereeksen. Windkracht 10, een 23-delige dramaserie rond het leven en werk van het 40e Heli-smaldeel, de Search and Rescue (SAR) eenheid van de Belgische Luchtmacht, behaalde een marktaandeel tot 42%. De opvolger Flikken behaalt zo mogelijk nog meer succes. De serie is een enorme hit. Elke week kijken meer dan 1,4 miljoen Vlamingen naar het programma. Ondertussen wordt de zevende reeks vertoond op één en is men druk bezig aan de opnamen van de achtste reeks.

In 2003 produceert Erwin Provoost samen met Hilde De Laere de psychologische thriller De Zaak Alzheimer, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jef Geeraerts met Jan Decleir, Koen De Bouw en Werner De Smedt in de hoofdrollen. De film werd een gigantisch succes. In Vlaanderen trokken meer dan 750.000 kijkers naar de bioscoop. Ondertussen werd de film ook verkocht aan Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Scandinavië, Spanje en Andorra, Japan, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Polen, U.S.A. Canada, Korea, China, Bulgarije en Brazilië. Het Amerikaanse productiehuis Focus Features, de 'independent'-afdeling van Universal Pictures, heeft de rechten op de remake van de film gekocht.

In 2005 produceren zij samen De Bloedbruiloft, naar een strip van Jean Van Hamme in een regie van Dominique Deruddere, een Belgisch/Duitse coproductie met een budget van 6,7 miljoen Euro. De film werd in het najaar van 2005 in de Belgische zalen gereleased. Eveneens in 2005 produceert Erwin Provoost samen met één een nieuwe komische reeks Urbain met Urbanus, Michaël Pas, Chris Lomme en Elise Bundervoet in de hoofdrollen.

MMG is tevens ook coproducent van de langspeelfilm Het Paard Van Sinterklaas, geproduceerd door Bos Bros, in een regie van Mischa Kamp en van de langspeelfilm Blind, geproduceerd door Phanta Vision, in een regie van Tamar van den Dop.

PHANTA VISION

Phanta Vision is een Amsterdamse filmproductie maatschappij, die onafhankelijke documentaires, speelfilms en korte films produceert. In 1990 hebben Petra Goedings en JP Luijsterburg Phanta Vision opgericht. Gedurende de jaren is Phanta Vision uitgegroeid tot een holding met de volgende dochtermaatschappijen: Phanta Vision Hardware, verkoop van professionele video- en audioapparatuur, Phanta Vision Verhuur, verhuur van professionele video- en audioapparatuur, Phanta Vision Editing, On- en Off-line montage faciliteiten, en Phanta Vision Film International.

De holding biedt de productie maatschappij een solide basis waarmee een ideale productie omgeving is gecreëerd. Tot 1997 hebben zij zich hoofdzakelijk gericht op het maken van korte films en documentaires. Sinds 1998 ligt de focus op lange speelfilm en documentaires. Phanta Vision heeft een jonge en dynamische reputatie, richt zich voornamelijk op internationale coproducties en werkt bij voorkeur met de nieuwe generatie filmmakers. Hun films zijn wereldwijd vertoond op internationale filmfestivals, televisie zenders en in verschillende bioscopen.

Naast Windkracht 10, werken Phanta Vision en MMG ook dit jaar samen aan de coproductie Blind, een langspeelfilm in een regie van Tamar Van den Dop.

Producties: De Olifant En De slak, FRØ-LIVE, Vergeef Me, Letter To America,
In Productie: In Witte Eenzaamheid, The Fundamentalist International, Aap En Schildpad, Blind
In preproductie: De Zolderkoningin
In ontwikkeling: Chris, De Veelbelovende Toekomst Van Roger Kolnik, Cop In Love, High Memory, Catwoman, Overgang, Het Laatste Avondmaal, Dierenliefde

WOODLINE PRODUCTIONS

Producer Terry Glinwood.

Terry Glinwood's career in the Film Industry spans forty-six years. He began as an office junior in the Business Affairs department of Columbia Pictures in England in 1959. The next year he became assistant production accountant on Stanley Kubrick's Lolita and then pursued a career as Production Accountant on major film productions including Roman Polanski's Repulsion and Cul-De-Sac.

In 1965 Glinwood met and began collaborating with Ned Sherrin and together they produced some eight British comedies including Frankie Howerd's much loved Up Pompeii. . Glinwood then joined the Robert Stigwood Organisation where he arranged worldwide distribution for that company's films including Ken Russell's Tommy starring The Who.

In 1981 Terry Glinwood went into international film sales initially through his jointly owned company Osprey Films and thereafter through Glinwood Films. In total he handled some twenty films over a twelve year period including The Who's The Kids Are Alright and Quadrophenia and Alan Rudolph's Choose Me and Trouble In Mind.

A close association with veteran producer Jeremy Thomas meant Glinwood also helped finance and represent international sales on Nagisa Oshima's Merry Christmas, Mr. Lawrence; ; Karel Reisz's Everybody Wins; Stephen Frier's The Hit; Nicholas Roeg's Insignificance and Bernardo Bertolucci's Sheltering Sky and The Last Emperor.

In 1993 Glinwood formed a further close association with the Dutch film producer Denis Wigman. At that time Glinwood formed Woodline Productions, from which he has since co-produced Gabriel Axel's Prince Of Jutland; Peter Greenaway's The Pillow Book; Paul Tickell's Crush Proof, Peter Greenaway’s 8 1/2 Women, Paul Tickell's Christie Malry's Own Double Entry, Kenneth Hope's Superstition, and André van Duren's Young Kees.

At the present time, Glinwood though Woodline Productions is the UK co-producer of Wild Romance based on a segment of the life of the late Dutch artist and rock star Herman Brood. Filming started on 17 October 2005 at various locations in Holland with second unit shooting in the USA. Post production is planned to take place at Pinewood Studios in England.

40 SQN HELI – Basis Koksijde

Zowat 10 jaar geleden, maakten Pierre De Clercq en ikzelf als eersten kennis met de wondere wereld van "Scrambles – Sarso’s – Wingops en Zoulou time".

De rest van de ploeg, waaronder Stef Wouters, Dirk Corthout en Gunter Schmid, kwam later en leerde, Chappy, Fozzy, het Seabeast en de Sheriff kennen. Wisten wij veel dat achter deze exotische namen – call signs bleek later – piloten, duikers en flight engineers schuilgaan.

Het 40ste smaldeel van zijn kant, leerde dan weer vrij snel alles over "callsheets, rushes en raccords" en bovenal over die toch wel zeer speciale logica bij filmopnamen, zijnde "het was goed, maar we gaan het nog een keer doen."

Twee werelden dus die op zich weinig of niks met elkaar te maken hadden, maar dankzij de inzet en het enthousiasme van velen Windkracht 10 tot een onvergetelijke televisieserie maakten.

Vandaag, 10 jaar later is de uitdaging mogelijk nog groter, Windkracht 10 – Koksijde Rescue moet de eerste Vlaamse spektakelfilm worden. Geen doorslagje van -, geen vervolg op de serie, maar een echte langspeelfilm met zijn eigen wetmatigheden en accenten, die de toeschouwers emotioneel raakt met een schitterende cast tegen een achtergrond van spectaculaire vliegshots, fascinerende decors en een meer dan dreigende Noordzee.

Erwin Provoost.

Technische Fiche
Titel: Windkracht 10 "Koksijde Rescue"
Originele taal: Nederlands
Duur film: 100 min.
Locatie: Koksijde, Brussel en Belgische kust
Studio-opnames: Pinewood, UK
Draaiperiode: 16 januari 2006 – 7 april 2006
Releasedatum België bioscoop (44 prints): 11 oktober 2006
Distributeur theatrical: Kinepolis Film Distribution
Releasedatum Nederland bioscoop (30 prints): 18 januari 2007
Distributeur theatrical: RCV Entertainment
Releasedatum Benelux DVD rental en sell thru: 6 maart 2007
Distributeur DVD: Bridge Entertainment
Formaat: kleur 35 mm skoop
Geluidsafwerking: Dolby Digital

Ontwikkeld met de steun van Vlaams Audiovisueel Fonds - Media Plus - Nederlands Film Fonds

Ondersteund door de taxshelter wetgeving van de Federale Regering

Cast
Kevin Janssens (Rick Symons), Veerle Baetens (Alexandra "Alex" Breynaert), Ludo Busschots (Patrick "Pat" Adams), Koen De Bouw (Mark Van Houte), Stan Van Samang (Serge Helsen), Jelle Cleymans (Bert Gorissen), Warre Borgmans (Jean-Louis De Jonghe), Tine Reymer (Marleen Nys), Vic De Wachter (Bob Govaert), Axel Daeseleire (Koen), Gert Winckelmans (Thys), François Beukelaers (Generaal Cassiman)

Crew
Regie: Hans Herbots
Scenario: Pierre De Clercq
Casting: Gunter Schmid
Fotografie: Danny Elsen n.s.c/s.b.c.
Decor: Kurt Loyens
Kostuum: Tine Verbeurgt
Make-up: Diana Dreesen
Geluid: Peter Flamman
Montage: Philippe Ravoet
Productieleider: Guy De Lombaert
Executive Producer: Denis Wigman
Coproducenten: Petra Goedings & Terry Glinwood
Producenten: Hilde De Laere & Erwin Provoost


Recent nieuws van dezelfde bron