:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Video Film/Express >> PERSBERICHT: FLORIS OP DVD
PERSBERICHT: FLORIS OP DVD
Bron: Video Film/Express - Datum: 2002-03-15 - Geplaatst door: Serge
Complete televisieserie Floris (met véél extra's) op DVD in een special box set.

VideoFilm Express zet de recente lancering van het label TV Treasures op 18 maart luister bij door het uitbrengen van een special box set met de legendarische tv-serie Floris. Op drie DVD's worden alle twaalf afleveringen van de serie tot leven gewekt (inclusief de oorspronkelijke inleidingen!) en voorzien van een groot aantal extra features, zoals een 'making of' uit 1969 met uniek historisch materiaal, een foto-album, bloopers en de in 2001 geproduceerde documentaire De ridder en de fakir met interviews met o.a. Rutger Hauer, Gerard Soeteman en Paul Verhoeven.

Floris is een televisieserie die in 1968 voor het eerst op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. De verantwoordelijke omroeporganisatie was de NTS, de voorloper van de huidige NPS. Destijds was de serie ongekend populair; bij jong en bij oud. Ook volgende generaties zijn keer op keer weer in de ban geraakt van de zwart-wit avonturen, die inmiddels vijf keer op televisie herhaald zijn en ook op video tot een verkoopsucces uitgroeiden. Inmiddels zijn er plannen voor het maken van een bioscoopfilm. Gerard Soeteman, de schrijver van de scenario's voor de oorspronkelijke serie, zou zich momenteel bezighouden met het script ervoor. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Rutger Hauer de rol van de vader van Floris gaat spelen. Hauer en regisseur Paul Verhoeven kunnen allebei Floris als startpunt zien van hun aanzienlijke en grotendeels internationaal georiënteerde carrière.

Gigantisch circus
In de zomer van 1968 vonden de opnamen voor Floris plaats. Die waren voor Nederlandse begrippen toen groots opgezet, er was figuurlijk maar ook letterlijk sprake van een gigantisch circus. Alles wat nodig was voor de productie was ondergebracht in een heuse circustent: wapens, kleding, decors, paarden, het restaurant. Naast regisseur Verhoeven, die later grote triomfen zou vieren met o.m. Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Spetters, Flesh + Blood, Robocop en Basic Instinct, en Hauer (in de drieëndertig jaar sindsdien ook schitterend in o.m. Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Blade Runner en talloze speelfilms en televisieseries én een serie roemruchte Britse biercommercials) droegen o.a. legendarische toneel- en tv-sterren als John Soer, Carol van Herwijnen, Hans Culeman, Diana Dobbelman, Henk van Ulsen, Ton Lensink, Cor Witschge, Hans Boskamp, Sacco van der Made, Eric Herfst en Pere Aryans hun steentje bij. Het stuntteam van Hammie de Beukelaer speelde een ook niet te verwaarlozen rol in de voor die tijd spectaculaire opnamen. En wie zich de beelden nog herinnert, zal zich ongetwijfeld ook nog de muziek van Julius Steffaro, gespeeld door het Promenade Orkest van Gijsbert Nieuwland, voor de geest kunnen halen. De productie was in handen van Max Appelboom.

Gedurfde onderneming
De geschiedenis van Floris begon echter in 1967 bij het toenmalige hoofd van de NTS-televisie, Carel Enklaar. Die ontbood scenarioschrijver Gerard Soeteman en gaf hem, altijd in voor het verleggen van grenzen, de opdracht: "Maak een Nederlandse serie die het kan opnemen tegen Ivanhoe, Thierry la Fronde en Johan en de Alverman." Vervolgens bracht producent Ben Klokman (de man die ooit ook al het inzicht had om Sesamstraat in Nederland uit te gaan zenden) de op dat moment nog onbekende Soeteman in contact met Verhoeven, die tot dan toe slechts enkele studentenfilmpjes had afgeleverd. Een gedurfde onderneming, maar de rest is dus roemrijke geschiedenis.

Verloren gewaand filmmateriaal
Video/film Express heeft alles op alles gezet om de mogelijkheden van de nieuwe drager DVD te benutten voor deze historische release. Dat betekende niet alleen technisch en qua vormgeving en menustructuur een optimaal product leveren, maar ook een forse duik in de archieven. En die duik leverde een heel interessante 'making of' documentaire van 24 minuten op met verrassend historisch, tot voor kort verloren gewaand materiaal, maar ook de inleidingen die aan elke aflevering bij uitzending voorafgingen. Daarnaast zijn er een foto-album en de in 2001 door Cinema Doc geproduceerde, 42 minuten durende documentaire De ridder en de fakir, met onder meer interviews met Verhoeven, Soeteman en Hauer. Deze documentaire is het enige onderdeel dat in kleur is! De uitklapbare box set bestaat uit drie DVD's met een totale speelduur van maar liefst 442 minuten.


Recent nieuws van dezelfde bron