:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Hardware >> BESPREKING DVD SPELER MUSTEK V520
BESPREKING DVD SPELER MUSTEK V520
Type: Hardware - Datum: 2002-01-23 - Geplaatst door: Ronny
Algemeen: 8/10
Geluid: 9/10
Beeld: 8/10
Vormgeving: 7/10

Prijs: schommelt rond de 200 Euro

INTRODUCTIE
Mustek zullen velen onder jullie wel kennen als de maker van scanners en digitale fototoestellen. Deze fabrikant heeft zich nu ook toegelegd op de stand-alone dvdspelers. In het gamma zitten momenteel 4 modellen, de DVD V300 en V300 K (Karaoke), de V520 en de V560. De 300 reeks bevat de eerste uitgebrachte modellen van de fabrikant, in de 500 reeks zitten de recentere modellen. In deze review gaan we ons toespitsen op de V520, een bijzonder compact maar zeer capabel toestel voor een heel gunstige prijs.


UITZICHT, AANSLUITINGEN EN TOEBEHOREN
Het zeer compact design van 28 x 28 x 6,3 cm is enkel verkrijgbaar in zilverkleurige afwerking. Het front paneel bevat een aan/uit knop, de lade, een groot LCD scherm, eject-play-pauze en stop toetsen en een koptelefoonaansluiting met volumeregeling. Vrij sober maar zeer geslaagd wat betreft design. Op de achterkant bevinden zich de nodige aansluitingen waaronder die voor de netspanning, scart, composiet video, analoog stereo en composiet voor de aansluiting van een 5.1 of DTS versterker. Bij het toestel worden volgende kabels bijgeleverd: een videokabel met aan de ene kant scart en aan de ander kant composiet en stereo aansluiting, een gewone stereokabel en een netspanningskabel. Met deze kabels kan men dit toestel op de meeste tv's zonder problemen aansluiten. De compacte verpakking met handvat bevat ook nog een afstandsbediening met batterijen en de nodige handleidingen.


INSTELLINGEN
De speler kan je naar eigen behoefte en aangesloten apparatuur afstellen via een menu. Door op de setup toets te drukken van de afstandsbediening kom je terecht in een menu met de volgende onderverdelingen: Algemeen (general), Luidspreker (speakers), Dolby Digital, Voorkeur (preferences).

• In het menu Algemeen kan je de volgende instellingen aanpassen:
- Taal van het menu: Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Chinees

- Type van televiesietoestel: 4:3 PS (pan & scan) met verlies van het beeld aan de zijkanten doordat het breedbeeld van de dvd full screen wordt weergegeven; 4:3 LB (letterbox) boven en onder krijgt men balken maar zodoende blijft het breedbeeldaspect behouden; 16:9 voor breedbeeld televisies.

- Norm van televisietoestel: Multi als de televisie correct PAL en NTSC signalen kan weergeven; NTSC (standaard in bv. Amerika); PAL (standaard in Europa).

- Keuze uitgangssignaal video: RGB via scartkabel geeft een beter beeld omdat de kleurinformatie gescheiden blijft. De composiet mengt alle beeldinformatie en hierdoor gaat de beeldkwaliteit naar beneden.

- Beeldmodus: AUTO kiest tussen deze 2 onderdstaande instellingen. HI-RES geeft een beeld met hoge resolutie. NON-FLICKER geeft een beeld met lagere resolutie weer. Je merkt duidelijk een verschil tussen deze 2 instellingen, maar het nut ervan is ons niet geheel duidelijk buiten een vermelding in de handleiding dat in HI-RES modus een actiefilm met bv. veel camerabewegingen tot gevolg kan hebben dat het beeld niet vloeiend wordt weergegeven. Wij hebben daar niet direkt de gevolgen van ondervonden en zodus staat deze instelling altijd op HI-RES.

- Audio-uitgang: ANALOOG via de stereo uitgang. SPDIF/RAW standaard instelling voor gebruik met 5.1 of DTS versterkers. SPDIF/PCM wordt meestal gebruikt voor concerten op DVD, hierbij gebruikt men samplingfrequenties tot 96 kHz met een resolutie van 24bit. Hierdoor krijg je een duidelijker stereobeeld dan bij de gangbare 44.1 kHz bij 16bit van een audio cd. Let wel op, de versterker moet uitgerust zijn om deze encodering te verwerken.

- Camerastandpunten: ANGLE MARK on/off: de mogelijkheid bij sommige dvd's om van camerastandpunt te veranderen.

- Ondertiteling: CLOSE CAPTIONS on/off: wordt gebruikt als extra informatie bij ondertitels zoals bv. de persoon die aan het spreken is of achtergrondgeluiden die men hoort.

- Schermbeveiliging: SCREEN SAVER on/off: beschermt je televisie als je bv. de dvd op pauze hebt gezet en aan het telefoneren bent.

• Luidspreker menu:
- Downmix: LT/RT, STEREO

• Dolby Digital menu:
- Operational: LINE OUT, RF REMOD

- Dual Mono: STEREO, LEFT MONO, RIGHT MONO, MIXED MONO

- Dynamic Range: COMPRESSION

• Voorkeur menu:
- Ondertiteling voorkeur: Engels, Chinees, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Zweeds, Deens, Japans, off. Wanneer een dvd start, zet hij zich onmiddellijk op de voorkeursinstelling (werkte niet op de door ons geteste dvd's).

- Audiovoorkeur: Engels, Chinees, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Zweeds, Deens, Japans. Wanneer een dvd start zet hij zich onmiddellijk op de voorkeursinstelling. (werkte niet op de door ons geteste dvd's).

- Menu DVD: Engels, Chinees, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Zweeds, Deens, Japans. Het menu van de dvd zet zich in de voorkeursinstelling (werkte niet op de door ons geteste dvd's).

- Beveiliging: PARENTAL: instellingen mogelijk om het toestel te doen vermijden om bepaalde dvd's af te spelen indien kinderen ervan gebruik maken.

- Paswoord: Om de PARENTAL functie te beveiligen.


VIDEOFORMATEN
Hoe gedraagt deze speler zich bij het afspelen van dvd's. Zeer behoorlijk mag je wel stellen, geen enkele toegeworpen dvd gaf problemen. De reactietijd is zeer snel, het overgaan naar een volgend hoofdstuk gebeurt binnen de seconde. Je kan versneld voor of achteruit afspelen op 2X, 4X, 8X of 32X de normale snelheid en het overschakelen naar de verschillende snelheden gebeurt ook binnen de seconde. Op 1/2, 1/4 of 1/8 van de snelheid afspelen is ook mogelijk. Een functie die leuk lijkt maar niet echt nuttig is, is de zoom waarbij je het beeld 2X of 4X kan vergroten.

De beeldkwaliteit die het toestel aflevert, is zeer goed als je gebruik maakt van de SCART/RGB aansluiting. De composiet heeft last van lichtjes dooreenlopende kleuren in het rode kleurenpalet. Dvd's met de hoogste bitrate werden ook moeiteloos verteerd zonder haperingen of decompressiemoeilijkheden.

VCD (VideoCD) schijfjes worden zonder problemen weergegeven. Ook de herkenning van MPG-bestanden van een cd-rom gebeurt probleemloos zodat ze worden afgespeeld zonder ze op een VCD te moeten zetten. De functie vooruitspoelen is dan wel niet aanwezig bij het laatste.

We hebben ook getest met een SVCD schijfje waarop een film stond op 480x480 met een variable bitrate tot 3000 kbit. De speler blokkeerde onmiddellijk zonder ook maar één beeld te tonen. Op een Raite 715 werkt de schijf probleemloos. Dit ligt hoogstwaarschijnlijk aan de te hoge bitrate, niet elk SVCD compatibele DVD speler kan eender welke bitrate verwerken. Na wat zoeken hebben we informatie gevonden over de 300 reeks van Mustek en daar stond bij dat het maximum 2500 kbit is. Hoogstwaarschijnlijk heeft deze V520 dezelfde beperkingen.

Voor diegenen die soms DVD's in het buitenland aankopen die niet regio 2 gecodeerd zijn, kan je deze speler via de afstandsbediening regiovrij maken. Gemakkelijk is dan ook de mogelijkheid om bij de instellingen de aangesloten televisie te kiezen. Speel je bv. een regio 1 NTSC af, zet de speler het signaal om naar PAL indien je televisie enkel zo'n signaal goed herkent, of behoudt hij het signaal indien je tv een multisysteemdecoder heeft.

AUDIO EN MP3
De audiokwaliteit is zeer gedetailleerd en zuiver. Of je nu gebruik maakt van de stereo-uitgang en aansluit op een Pro-Logic versterker of van de coaxiaal op een AC3 of DTS, het geluid is telkens van hoogwaardige kwaliteit.

MP3 is een muziekformaat dat niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven. Deze compressiemethode laat toe om op 1 CDR of CDRW schijfje ongeveer 10 audio cd's te plaatsen met behoud van de originele kwaliteit. Deze Mustek V520 ondersteunt deze functie en we hebben het toestel dan ook aan een test onderworpen met verschillende bitrate MP3's. Een CDRW werd aangemaakt met MP3's met constante bitrates (CBR) gaande van 32 tot 320 Kbps en één met variabele bitrate (VBR) van 192/320 Kbps. De proef werd met glans voltooid, de decodering van elk type en bitrate verliep vlekkeloos. Dit toestel is dus ook ideaal voor diegenen die hun cd-collectie naar MP3 willen omzetten en zo kunnen genieten van 10 uren ononderbroken muziek. Alle functies zijn voorhanden zoals bij een normale audiocd, je kunt pauzeren, naar het volgende of vorige lied gaan. Een klein minpuntje is het ontbreken van een mogelijkheid om naar een ander album te skippen als deze in directory's zijn opgedeeld, je moet dan een aantal keren op de NEXT toets drukken om bij het volgende album aan te komen. Je kunt in een MP3 vooruitspoelen maar dit gebeurt dan wel zonder geluidsweergave.

Op het display van de speler zie je de verstreken tijd en op je televisiescherm zie je, spijtig genoeg, maar 8 cijfers of letters van het spelende nummer. Het toestel ondersteunt ook geen ID-tags welke extra info bevatten als genre en artiest.

TECHNISCHE GEGEVENS (volgens fabrikant)
Compatibel: DVD, VCD, CD, CD-R, CD-RW, DVCD, SVCD
Videosysteem: PAL/NTSC
Decompressie: MPEG-2, MPEG-1
Audiosysteem: 2-Kanaals Analoog
5.1 Dolby Surround (coaxiaal)
S/R verhouding: >=105dB
Dynamiek: >=95dB
Vervorming: <=0.0004 %
Analoge uitgang: 2 Volt / 330 ohm (1kHz)
Type uitgang: Cinch en Scart
Verbruik: 20W
Afmetingen: 280 x 63 x 280 mm
Gewicht: 3 kg

CONCLUSIE:
Bekijk je alle functies en prestaties van deze laag geprijsde speler, dan kan het niet anders dan deze speler een hoge score te geven. Voor mensen met een lager budget die toch een degelijke kwaliteit willen of diegenen die graag een compacte dvd speler willen wegens plaatsgebrek of om makkelijk te kunnen meenemen, is de Mustek V520 zeker een aanrader.
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type