:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Hardware >> DVD THE MAKING OF...
DVD THE MAKING OF...
Type: Hardware - Datum: 2001-01-01 - Geplaatst door: Patrick
We hoeven niet altijd naar een ander land te trekken om een bedrijf te bezoeken dat bezig is met spitstechnologie. Wij stuurden een reporter naar het West-Vlaamse Kuurne (België) om een bedrijf te bezoeken dat al jaren bezig is met het fabriceren van die glimmende DVD-plaatjes. Hij keek er zijn ogen uit en kwam terug met volgende verslag.

VTV uit Kuurne is een bedrijf dat momenteel maar liefst 45.000 DVD's per dag kan aanmaken. Toekomstige investeringen zullen er toe leiden dat het bedrijf vanaf mei 2001 maar liefst 100.000 plaatjes per dag kan produceren. De grootste klanten van dit bedrijf situeren zich momenteel in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Wij waren vooral geïnteresseerd in de verschillende stappen die nodig zijn om een DVD te fabriceren. Bij VTV vonden wij ze allemaal onder één dak.

HET BEGIN: PRE-MASTERING
Hier gaat men de film encoderen. Het beeld, de verschillende geluidssporen, de ondertitels, kortom alles dat op een DVD komt te staan dient geëncodeerd te worden. In dit stadium wordt dus beslist welke bitrates er gekozen zullen worden en welke geluidssporen er aan de DVD toegevoegd zullen worden. Al deze keuzes gebeuren steeds in samenspraak met de klant want uiteindelijk zullen de hier gemaakte keuzes ook de uiteindelijke kostprijs van de DVD bepalen. Kiezen we voor Dolby Surround of Dolby Digital 5.1 of moet er ook een DTS-geluidsspoor voorzien worden? Hoe gaan de menuschermen er uitzien, moeten er animaties in verwerkt worden? Welke extra's gaan we aan de DVD toevoegen? Allemaal beslissingen die in dit stadium dienen genomen te worden. De klant levert zijn filmmateriaal op een digital Betacam-tape of op een DVD-R.

GLASSMASTERING
Allereerst wordt er een glassmaster gemaakt. (foto 1) Hierbij wordt de digitale informatie op een glazen plaat geschreven. Het is in deze fase dus ontzettend belangrijk dat er een degelijke technische controle gedaan wordt. (foto 2) Als de glassmaster ernstige fouten vertoont dan zullen alle DVD's die van deze glassmaster gemaakt worden ook fouten vertonen.


STAMPER
In een volgende fase wordt er een stamper aangemaakt. De stamper is het spiegelbeeld van de glassmaster. Een stamper kan je nog het best zien als de moederplaat waarvan er later kopies gemaakt zullen worden. Voor een DVD-5 (ongeveer 5 gigabyte) heeft men één stamper nodig, voor een DVD-9 (ongeveer 9 gigabyte) heeft men twee stampers nodig. Een DVD-9 bestaat uit twee lagen met gegevens, daarom noemt dit ook wel een dual-layer disc. Voor een speelfilm kiest men praktisch altijd voor een DVD-9.

REPLICEREN
Eenmaal onze stamper gemonteerd in de spuitmachine kunnen we beginnen met het maken van onze replicas. Plastic, meer bepaald polycarbonaat (foto5), wordt in grote zakken aangeleverd, gesmolten bij een temperatuur van 300 graden en wordt onder een druk van 40 ton tegen de stamper aangeperst. Het plaatje dat uit deze machine komt bevat reeds alle digitale informatie maar is nog volledig doorzichtig. De volgende stap is het aanbrengen van een reflecterend laagje (foto 7) dat er voor zorgt dat de laser van je DVD-speler de bestraalde informatie teruggekaatst krijgt en dus een 1 of een 0 kan aflezen.


Na de reflecterende laag wordt er nog een beschermde laag aangebracht en ons product begint al flink op een DVD te lijken. Hebben we met een DVD-9 te maken dan dienen de twee plastic lagen ook nog aan elkaar gelijmd te worden. (foto 6) Ook hier weer wordt iedere DVD gecontroleerd op eventuele fouten. (foto 7) Van een DVD-5 wordt ongeveer 96 procent van de plaatjes goedgekeurd, bij een DVD-9 is dit ongeveer 94 procent. De plaatjes die fouten vertonen worden verzameld en naar een ander bedrijf gestuurd voor recyclage. (foto 11)


LABEL
Op één zijde, de niet afspeelbare kant, van de DVD dient nog een label aangebracht te worden met de titel van de speelfilm. Een speciale machine brengt kleur per kleur op het plaatje aan. (foto 9) Maximum zes verschillende kleuren kunnen hier aangebracht worden. Ook hier weer wordt iedere DVD na de bedrukking gecontroleerd. (foto 8)


DRUKKERIJ
Hier wordt de cover die in de hoes van de DVD gaat komen bedrukt en ook het boekje met aanvullende informatie over de film dat in de doos komt wordt hier geproduceerd.

VERPAKKING
Onze DVD ziet er ondertussen al uit als een afgewerkt product, alleen het doosje ontbreekt nog. (foto 10) Daar zorgt de inpakmachine voor. In de inpakmachine wordt niet alleen de DVD in een doosje gestopt, ook de cover en het boekje komt op de juiste plaats terecht. Nog wat recycleerbare cellofaan rond het doosje en onze DVD is klaar om verscheept te worden.KOSTPRIJS AANMAAK DVD
Stel dat je een filmpje gedraaid hebt met je videocamera en je wil het gemonteerde resultaat op een DVD laten zetten.

Hier is het kostenplaatje voor het maken van 1.000 stuks: - Pre-mastering: 120.000 frank / 2.974,72 € - Glasmastering: 36.000 frank / 892,42 € - Replicatie & doosje & inlay: 90.000 frank / 2.231,04 € - Totaal: 246.000 frank / 6.098,18 €

Nu nog een voldoende grote afzetmarkt vinden om die minimumhoeveelheid van 1.000 stuks verkocht te krijgen en je eerste box-office succes is binnen en kan je beginnen schrijven aan het scenario voor een sequel.

Wij danken de mensen van VTV voor hun gastvrije ontvangst en wensen hen nog veel succes in deze boeiende digitale wereld.
(Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type