:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Hardware >> BESPREKING US BLASTER 5.1 LUIDSPREKER SET
BESPREKING US BLASTER 5.1 LUIDSPREKER SET
Type: Hardware - Datum: 2002-06-04 - Geplaatst door: Ronny
Geluid: 8/10
Prijs/Kwaliteit: 9/10
Vormgeving: 8/10

INTRODUCTIE
US Blaster, met zetel in Hong Kong, is in onze contreien een niet al te gekend merk. De specialisatie ligt bij luidsprekers en versterkers voor gebruik in de wagen. Ze hebben ook multimedia luidsprekers, maar dat zijn doorgaans witte producten met hun logo erop. Ze hebben een goedkope geluidskwaliteit die geen eer doet aan hun luidsprekerlijn.

Dan kwam er een 5.1 set waarover nergens info te vinden is, zelfs niet op hun eigen site. Deze luidsprekers zijn op mijn vraag binnen gedaan door Compucity omdat het goedkope boxen waren voor 5.1 gebruik. Groot was de verbazing toen de doos binnenkwam.

UITZICHT EN TOEBEHOREN
Je hebt 5 satelliet luidsprekers en een subwoofer waarop alle aansluitingen en volume regelingen terug te vinden zijn. De satellieten zijn van zeer stevig plastic en wegen zeer veel doordat ze magnetisch afgeschermd zijn. Deze afscherming is perfect want als je ze tegen een beeldbuis houdt dan is er geen enkele vervorming merkbaar. Achteraan is er een grote schroefdraad aanwezig waar je de bijgeleverd steunen kan plaatsen die dienen om de luidsprekers tegen de muur te hangen.

De subwoofer is hoofdzakelijk van hout gemaakt en bevat aan de voorkant regelingen voor het volume voor front, center, rear en bass. Achteraan vinden we de power knop en de cinch aansluitingen terug voor de zes kanalen (er zit dus GEEN decoder in de subwoofer). In de box zitten kabels voor zowel cinch/cinch aansluitingen (vb 5.1 uitgang dvd) en cinch/stereo (vb 5.1 geluidskaart voor PC) en dat is leuk meegenomen. Dan hebben we de luidspreker connecties om de satellieten aan te sluiten en deze zijn met gewone luidspreker kabel te verbinden (ook meegeleverd). Interessant omdat soms bij deze sets cinch/cinch kabels zitten van vaste lengte om de luidsprekers te verbinden. Bij deze set kun je langere kabel gebruiken indien nodig. Ik had zo een déjà vu gevoel bij het bekijken van de satellieten maar nog veel meer bij het aanschouwen van de subwoofer. Die deed mij denken aan een Bose 5.1 systeem. Op de site gaan kijken en ja hoor toen zag ik weer wat die gelijkenis was. Horizontale strepen in het design en de bass reflex uitgang. De US Blaster heeft wel langere strepen dan de Bose. De afwerking is goed tot zeer goed.

Er zit een handleiding bij in verschillende talen waaronder Nederlands. Veel ga je er niet van opsteken want het is nogal rudimentair en er staan zelfs geen schema’s bij om alles aan te sluiten. Je moet dus zelf goed kijken op de achterkant van de woofer en dan kun je in principe weinig fout doen.

TEST
Wat kan je verwachten van een 175 euro kostende set? Niet al te veel dacht ik eerst, maar ik had zo een bepaald gevoel in mijn buik door die gelijkenis met de Bose. Dus steken we er maar onmiddellijk “Swordfisch” in om te testen hoe het geluid wordt weergegeven in die scène waar die vrouw ontploft als ze vanuit de bank wordt gehaald door twee mannen van het interventieteam. Hier hoor je zeer goed alle kanalen en kun je het geluid zeer goed volgen. Ik kon mijn oren bijna niet geloven, mijn kamer daverde. Een strak laag met een zeer fijn en warm hoog vulde de kamer. Dat kon toch niet uit die luidsprekers gekomen zijn?? Ik luisterde nog een tweede maal om zeker te zijn dat ik niet droomde. Daarna volgden “Bee Gees – Live by Request” en enkele muziek cd’s, weliswaar dan maar op 2.1, maar het geluid was mooi vol en rond. De subwoofer en de satellieten zijn perfect op elkaar afgesteld.

Nu was ik toch nieuwsgierig geworden en schuimde internet af op zoek naar toch wat meer info. Uiteindelijk kwam ik bij een Duitse online shop terecht waar de US Blaster ook te koop was. Staat er een foto van de doos bij en iets extra wat onbreekt op mijn exemplaar, namelijk “Designed by Bose”. Had ik het dan toch bij het rechte eind met die bepaalde overeenkomsten. De reden waarom het hier niet op de doos staat daar moeten we naar gissen.

De ingebouwde versterker heeft een grote koelvin aan de buitenzijde en de oppervlakte temperatuur liep toch op tot +/-50°C bij een kamertemperatuur van 22°C. De boxen speelden uren zonder ook maar vermoeiend te klinken.

TECHNISCHE GEGEVENS (volgens fabrikant)
Subwoofer: 50Watt RMS – 20 Hz tot 150 Hz
Satelliet: 15Watt RMS - 150 Hz tot 18kHz
Vervorming: 0,03% 1kHz 1W

CONCLUSIE
Voor een prijs van 175 euro heb je een versterkte 5.1 weergave die verbazend goed presteert over de hele lijn. Op prijs/kwaliteit vlak zit het helemaal snor dus. Een minpuntje is dat je het algemene volume niet kan regelen, je moet elk kanaal afzonderlijk terugdraaien als je het stiller wilt. Dat is niet zo erg, want als je het op een pc aansluit kun je dat via de geluidskaart. Ook de meeste dvd spelers met een ingebouwde decoder en dus een 5.1 uitgang kunnen dat volume regelen.
UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type