:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Hardware >> BESPREKING PLAYSTATION 2
BESPREKING PLAYSTATION 2
Type: Hardware - Datum: 2002-02-08 - Geplaatst door: Ronny
Algemeen: 7/10
Geluid: 7/10
Beeld: 8/10
Vormgeving: 5/10

Prijs: 322,24 Euro bij www.dvdkoopjes.com

INTRODUCTIE
Een spelletjesconsole die dvd's kan afspelen. Kan de Playstation 2 van Sony zich zonder blozen meten met een standalone dvdspeler of moet hij ervoor onder doen?


UITZICHT, AANSLUITINGEN EN TOEBEHOREN
Een compact kastje van ongeveer 30 x 18 x 8 cm. Het design is voor een gameconsole niet speciaal. Als je deze bijvoorbeeld bij je audio-installatie wilt plaatsen dan is het contrast in negatieve vorm toch hoog. Het frontpaneel bevat een aan-uit knop, eject knop, twee aansluitingen voor gamepads en twee voor geheugenkaarten. Daarnaast nog twee USB en één Firewire slot. Op de achterkant bevinden zich de aansluitingen voor de netspanning en een specifieke Sony aansluiting voor de kabel met de analoge audio en de composiet video. Voorts is er nog een digitale optische uitgang voor AC3/DTS signaal en een afgesloten ruimte voor de toekomstige harde schijf. Bij het toestel zijn bijgeleverd een audio/video kabel (Sony specifiek), een gamepad, een netsnoer en een scartconnector die op de audio/video kabel kan gezet worden indien nodig. Wij hebben voor deze test gebruik gemaakt van de optionele 8mb geheugenkaart en een Sony afstandsbediening.


INSTELLINGEN
Veel instellen voor dvd weergave kun je hier niet. Je kan de digitale optische uitgang aan of uit zetten, je beeldformaat op 4:3, volledig of 16:9 zetten en tussen de manier van kleurweergave switchen namelijk RGB of Ycb/Pb Cr/Pr. Met deze mogelijkheden moeten we het doen, hiermee kun je ook niet veel fout doen natuurlijk en deze eenvoud is typisch voor eender welke console.

BEELD- EN GELUID
We hebben het toestel getest met de optionele afstandsbediening van Sony (+/- 25 Euro) en een 8mb geheugenkaart (+/- 40 Euro). Deze laatste was nodig om de afspeelsoftware te kunnen upgraden die via cd-rom meegeleverd was met de afstandsbediening. Hierdoor worden compatibiliteitsproblemen opgelost met de nieuwere dvd-uitgaven.

De beeldweergave ligt boven de middelmaat en is zeker voldoende voor de occasionele kijker die niet altijd over de allernieuwste TV beschikt. Het beeld zou nog in scherpte en kleurscheiding kunnen verbeteren via een optionele S-video aansluiting, maar dat hebben we niet kunnen testen.

Omdat onze versterker niet voorzien is van een optische aansluiting hebben we enkel het Pro Logic geluid getest. Dit was zonder meer van een goede kwaliteit. In de meeste gevallen zal deze game console via de gewone luidsprekers van een TV aangesloten worden. De doorsnee gebruiker beschikt meestal niet over een geavanceerde geluidsinstallatie.

De snelheid van het lezen van een dvd ligt stukken lager dan bij een normale speler. Als je naar de volgende passage wilt skippen dan duurt dat zomaar eventjes 3 seconden voor je dat beeld hebt. Het laden van menu's gaat ook trager en voor de ongeduldige kan dat na een tijd misschien irritant worden. Als je natuurlijk geen referentiepunt hebt met een gewone dvd speler dan zul je dat normaal kunnen vinden.

De afstandsbediening werkt zeer goed, maar ligt niet al te aangenaam in een kleine hand door de hoekige en brede vormgeving.

Doorgaans kunnen we hier stellen dat voor de "gewone" huiskamer dit een degelijk dvd toestel is waar je nog aardig mee kan gamen voor een redelijk prijs. Ben je echter gesteld op hoge kwaliteit en beschik je ook over de nodig apparatuur, dan kan je beter uitkijken naar een stand alone dvd speler.


CONCLUSIE:
Speel je veel spelletjes en wil je ook nog naar dvd's kijken dan is de PS2 een te overwegen optie. Indien je echter af en toe een spelletje wil spelen en overwegend films wil kijken dan kan je best dit toestel links laten liggen. Er zijn betere alternatieven op de markt met meer functionaliteit voor het afspelen van dvd. De geruchten doen de ronde dat de prijs van de PS2 zal dalen tot +/- 200 Euro in de komende maanden. Dit om de concurrentie op de gameconsole markt de baas te kunnen. Indien dit gebeurt dan wordt de console voor deze prijs interessanter voor de occassionele gamer die ook dvd wil kijken. Als er dan nog in de toekomst Linux voor PS2, een harddrive, muis en toetsenbord uitkomen dan heb je zelfs een volledige PC. Je kunt dan bijvoorbeeld surfen of mp3 files afspelen.
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type