:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Hardware >> 2001, HET JAAR VAN DE DVD-RECORDER?
2001, HET JAAR VAN DE DVD-RECORDER?
Type: Hardware - Datum: 2001-02-01 - Geplaatst door: Patrick
Het aanbod aan DVD-films groeit iedere dag. Beetje bij beetje zie je in winkelrekken VHS-cassettes verdwijnen en plaats maken voor glimmende DVD's. Maar hoe zit het nu met opneembare DVD-recorders? Kunnen we dit jaar onze videorecorder al bij het huisvuil zetten? Een overzicht van de huidige stand van zaken.

Je zou op de duur door de bomen het bos niet meer zien hier is lijst met opneembare DVD formaten: DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW en DVD+RW. Begint het al te duizelen? Geen paniek, we nemen ze één voor één onder de loep.

DVD-R
Dit formaat bestaat al sinds de herfst van 1997 en krijgt de steun van Pioneer en Sony. Je kan dit formaat nog het best omschrijven als de DVD versie van CD-R. Eenmaal opnemen dus, herschrijven is niet mogelijk. Een DVD-R schijfje zou in principe afspeelbaar moeten zijn op ieder type DVD-ROM en DVD-Videospeler. Werkt met enkelzijdige plaatjes van 3,95 of 4,7 GB.


DVD-RAM
Dit formaat is er sinds de zomer van 1998 en is niet compatibel met de meeste DVD-spelers. Dit formaat was initieel bedoeld voor gebruik in computers. Matsushita (Panasonic), Samsung, Toshiba en Hitachi zijn enkele van de aanhangers van dit formaat. Nadeel van dit formaat is dat het met cartridges werkt, echt handig is anders. Herschrijven van deze 4,7 GB schijfjes zou meer dan 100.000 maal mogelijk zijn. Samsung zal waarschijnlijk in de loop van dit jaar de DVR-2000 DVD-recorder op de markt brengen die werkt volgens dit formaat.

DVD-RW
DVD-RW is al sinds december 1999 op de markt in Japan en werd ontwikkeld door Pioneer die hiervoor voortborduurde op DVD-R. Yamaha en Sony hebben reeds prototypes van DVD-R/RW toestellen ontwikkeld. Einde 2000 heeft Pioneer in Japan de DVR-2000 recorder op de markt gebracht volgens dit formaat. Jammer is wel dat opname in Video-mode beperkt blijft tot 120 minuten, ideaal voor de cameraliefhebber die zijn vakantiefilmpjes digitaal wil bewerken maar ontoereikend voor mensen die met dit toestel hun videorecorder wensen te vervangen. Standaard beschikt dit toestel over een i.LINK aansluiting en een MPEG encoder met variable bitrate. Kostprijs van al dat fraais is wel 90.000 frank (5000 NLG), dit toestel zal waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar beschikbaar zijn in België.


DVD+RW
Dit formaat is gebaseerd op CD-RW technologie en krijgt de steun van onder andere Hewlett-Packard, Philips, Ricoh, Sony en Yamaha en heeft als grootste voordeel dat het volledig compatibel is met de meeste reeds verkocht DVD-Video en DVD-Rom spelers. Dit is geen onbelangrijk detail als je weet dat er tegen het einde van 2001 zo'n 140 miljoen DVD-Video en DVD-Rom toestellen verkocht zullen zijn. Schijfjes kunnen dubbelzijdig zijn en kunnen maximaal 4 uur beeldmateriaal per zijde bevatten. DVD+RW toestellen zullen ook DVD-ROM en cd's kunnen lezen en waarschijnlijk ook DVD-R en DVD-RW. Zeker is dat ze niet in staat zullen zijn van DVD-RAM schijfjes te kunnen lezen of schrijven. Het beschrijven van CD-R en CD-RW schijfjes zou dan weer wel tot de mogelijkheden behoren. Philips brengt in het midden van dit jaar een DVD-Video Recorder uit die werkt volgens deze norm. Vreemd is wel dat DVD+RW momenteel nog niet de steun krijgt van het DVD-forum.

DVD Multi
DVD Multi is geen nieuw formaat maar een reeks hardware specificaties goedgekeurd door het DVD Forum waaraan een DVD-recorder dient te voldoen om het DVD Multi logo te mogen dragen. Dit zijn dus recorders die DVD-R, DVD-RW en DVD-RAM schijfjes kunnen beschrijven en deze drie formaten plus DVD-Video, DVD-Audio kunnen weergeven. Merk wel op dat DVD Multi met geen woord rept over DVD+RW, dus zo Multi is Multi ook weer niet.

Waarom is er niet één enkele standaard?
De leden van het DVD Forum discussieerden meer dan een jaar over een enkel herschrijfbaar DVD formaat. Maar in plaats van oog te hebben voor compatibiliteit en technologische superioriteit werd er meer gekeken naar hoe men zo veel mogelijk geld kon verdienen aan het verkopen van licenties. Ieder bedrijf wil zoveel mogelijk patenten laten opnemen in de uiteindelijke specificaties om zo snel mogelijk de eigen bankrekening te laten aandikken. DVD-RAM bevat patenten van Toshiba, Hitachi en Matsushita maar zonder gebruik te maken van de patenten van Philips en Sony die momenteel gebruikt worden in CD-R en CD-RW. Dus besloten Sony, Philips en Hewlett-Packard samen met Yamaha en Ricoh om deze patenten samen met nog enkele andere te gebruiken om hun eigen herschrijfbare versie aan de man te brengen onder de naam DVD+RW. Pioneer op zijn beurt ging aan de slag om een formaat DVD-R/W te ontwikkelen, momenteel gekend onder de naam DVD-RW. Opvallend feit is wel dat alle systemen beschikken over schijfjes met een capaciteit van 4,7 Gigabyte.

Kan ik met een DVD-recorder DVD-films kopiëren?
Dat zal moeilijk worden. Pioneer heeft in zijn DVR-2000 recorder alvast CGMS (Copy Generaton Management System) ingebouwd dat belet dat er digitale kopies gemaakt kunnen worden. Verder is dit toestel ook uitgerust met Macrovision detectie die we al kennen van op DVD en videocassettes. Zelfs de blanco DVD-R en DVD-RW schijfjes zijn voorzien van een beveiliging die belet dat je disks kan kopiëren die beveiligd zijn met CSS (Content Scrambling System). Denk er ook aan dat veel DVD-films meer dan 4,7 GB bevatten en dat de blanco schijfjes nog veel te duur zijn.

Heeft ieder merk al DVD-recorders?
Neen, er zijn een ganse boel bedrijven die een afwachtende houding aannemen. Onder hen zijn firma's zoals: Bang & Olufsen, Denon, Grundig, Kenwood, Loewe en LG.

Nog andere toestellen?
Tja, er zijn natuurlijk nog fabrikanten die een andere aanpak hebben voor digitale opnames. Zo is er bijvoorbeeld D-VHS, de digitale versie van de gekende VHS-videocassette, die door diverse fabrikanten op de markt worden gebracht. Het grootste nadeel van tapes is nog altijd dat je slijtage hebt en dat er gespoeld moet worden om een passage op te zoeken is ook al geen voordeel. Als dit formaat enkele jaren sneller op de markt was gekomen had ik er misschien nog in kunnen geloven, maar nu niet. Fraaiere voorbeelden zijn toestellen zoals de Verenigde Staten door Philips gecommercialiseerde harddisk recorder HDR612 TiVO. Deze stockeert tot 60 uur televisieprogramma's op een harddisk door middel van MPEG2 encodering, bovendien beschikt dit toestel nog over een excellente elektronische programmagids en je zal begrijpen dat je geen enkele uitzending van je favoriete serie meer hoeft te missen.


What's it gonna be boy?
Tja, het blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken. Alle beschreven formaten zijn gewoonlijk leesbaar op een standaard DVD-speler met de uitzondering van DVD-RAM. Het is maar te hopen dat we niet opnieuw een strijd meemaken zoals bij de verschillende videoformaten. Toen hadden we namelijk ook Betamax, Video2000 en VHS. De consumenten die toen in het verkeerde systeem geïnvesteerd hadden voldoen zich achteraf dan ook flink bedrogen. Bovendien merken wij dat ook diverse electronicafabrikanten op meerdere paarden wedden. Zo heeft Philips bijvoorbeeld al een D-VHS recorder op de markt en pakken ze binnenkort uit met een DVD+RW recorder. DVD+RW en DVD-RW hebben de beste kaarten, maar welk van de twee uiteindelijk de strijd zal winnen is niet meteen duidelijk. Wij zouden je willen aanraden nog even de kat uit de boom te kijken in plaats van onmiddellijk over te gaan tot aankoop van een DVD-recorder. De eerste generatie toestellen zal zo wie zo al peperduur zijn en voor de prijs van één enkel herschrijfbaar DVD-schijfje moet je toch al snel tussen de 1.000 (55 NLG) en de 1.500 frank (83 NLG) neertellen.

Meer info kan je vinden op volgende websites:
DVD-Faq DVD Forum DVD+RW
(Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type