:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> DE DUITSE FILM TOP-100
DE DUITSE FILM TOP-100
Type: Achtergrond - Datum: 2005-08-16 - Geplaatst door: William
DE DUITSE FILM TOP-100
Mensen houden van lijstjes en filmliefhebbers vormen geen uitzondering op die regel. Deze keer is het niet één of andere Vlaamse krant, de Humo of een VRT-radiozender die zijn luisteraars naar hun menig heeft gevraagd, maar de Duitse zender NDR, de Norddeutsche Rundfunk. Die riep zijn kijkers in april 2005 via haar internetsite op om hun lievelingsfilms bekend te maken uit de rijke Duitse filmgeschiedenis die – tussen haakjes - het hele reilen en zeilen van de Amerikaanse na-oorlogse Hollywoodstudio's en de filmmakerij aldaar grondig heeft beïnvloed.

Op 4 augustus jongstleden was er dan de meer dan 2 uur durende televisie-uitzending, waarin de 100 best geplaatste laureaten zijn bekend gemaakt, met bekende sterren en namen als Tom Cruise, Julia Jentsch, Daniel Brühl, Sky Du Mont, Juliane Köchler, Gregor Gysi, Christina Weiss en Volker Schlöndorff die vertellen over hun eerste confrontatie met de films of die als medewerkers betrokken zijn geweest bij de opnamen en bijgevolg de kijker kunnen trakteren op anekdotes en leuke inside jokes. De NDR heeft van deze filmhitparade een indrukwekkende show gemaakt met belangrijke uittreksels uit alle films (vaak meer dan 1 fragment overigens) en leuke interventies. De kijker kreeg films te zien die hij bijna of helemaal vergeten was. Het gaat uiteraard om Duitse films, maar dat neemt niet weg dat er ook voor ons bekende titels tussenzitten die een internationale carrière achter de rug hebben.

Meest opvallende is het feit dat een kwart van de 20 hoogst geklasseerde titels minder dan 5 jaar oud zijn, een fenomeen dat zich ook bij de muziek top-100 aller tijden steeds vaker voordoet. Toch reikt het geheugen van de gemiddelde Duitser verder dan 2 à 3 decennia en is het aantal oudere films zeer goed vertegenwoordigd. Daarbij valt op dat de bekende regisseurs uit de woelige jaren '60, de zgn. 'Neue Welle', goed is vertegenwoordigd. Hun vaak zeer controversiële en eigenzinnige films hebben de tand des tijds blijkbaar goed overleefd en hebben zich met gemak in het gemeenschappelijk geheugen genesteld: Rainer Werner Fassbinder is de grote winnaar vóór Volker Schlöndorff, Wim Wenders en Margarethe Von Trotta. Maar Fassbinder heeft dan ook op zijn eentje evenveel films gemaakt als zijn collega's uit die periode. Ook Fritz Lang, de grote vooroorlogse meester heeft stand weten te houden met stomme zwart/wit films die tot de top van de wereldcinema behoren... Een meesterwerk als Heimat staat dan weer op de 63ste plaats. Edgar Reitz' panorama op de Duits geschiedenis sinds 1918 ligt de Duitsers duidelijk niet echt nauw aan het hart. Heimat 2 en 3 zijn nergens te bespeuren. Menschen Am Sonntag (1930, Robert Siodmak, Billy Wilder) eindigt op een pijnlijke 99ste plaats. Maar zo'n opiniepeiling is uiteraard het speelterrein van alle televisiekijkers en dus moet het niemand verbazen dat Winnetou: Der Schuh des Manitu op plaats 9 en Winnetou 1 op plaats 50 terecht zijn gekomen.

Een overzichtje van de belangrijkste titels uit de top-30:

1. Das Boot
Film uit 1981 van regisseur Wolfgang Petersen (Troy en The Neverending Story) over de Duitse duikboot U-96 die vanuit de Franse haven van La Rochelle in de Atlantische Oceaan Britse vrachtschepen het leven zuur maakt en tot zinken brengt. De film kreeg de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

2. Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens
Film uit 1921 van regisseur F.W. Murnau (Faust, Der Letzte Mann) over de vampier Graaf Orlock die dood en verderf zaait in een havenstadje. Deze stomme film is een van de eerste verfilmingen van Bram Stoker's Dracula, maar om auteursrechterlijke redenen (Murnau had de rechten niet kunnen verwerven) werd de naam van de graaf veranderd. Murnau kreeg evenwel toch de erven Stoker achter zijn veren en alle kopieën van de film werden vernietigd, op één na.

3. Der Untergang
Film uit 2004 van regisseur Oliver Hirschbiegel (Das Experiment) waarin een onwaarschijnlijke Bruno Gantz gestalte geeft aan de figuur van Adolf Hitler tijdens de laatste dagen van het Nazi-regime in de zgn. Führerbunker in Berlijn.

4. Schulmädchen-Report - Was Eltern Nicht Für Möglich Halten

5. Die Feuerzangenbowle

6. Angst Essen Seele Auf
Film uit 1974 van regisseur Rainer Werner Fassbinder over de ongewone relatie van een 60-jarige Duitse weduwe en een 20 jaar jongere Marokkaan. Een film over achteruitstelling en discriminatie die in het Duitsland van midden de jaren '70 hard aankwam.

7. Good Bye, Lenin!
Film uit 2003 van regisseur Wolfgang Becker (Das Leben Ist Eine Baustelle), een tragikomedie die zich afspeelt eind 1989 in de dagen die de zgn. "Wende", of de val van het DDR-regime, voorafgaat, over een partijgetrouwe vrouw die in coma raakt en pas na het vallen van de Muur weer tot bewustzijn komt. Op aanraden van haar zoon wordt alles in het werk gesteld om de oude DDR voor haar in stand te houden olm te voorkomen dat ze een nieuwe hartaanval krijgt.

8. Die Brücke
Film uit 1959 van regisseur Bernhard Wicki over een stel jonge Duitse rekruten van de Wehrmacht die een onbelangrijke brug over een rivier tot de laatste man verdedigen. Een pacifistische oorlogsfilm die het Duitse publiek voor het eerst met een eigen productie over WO2 confronteerde.

9. Der Schuh Des Manitu

10. Die Blechtrommel
Film uit 1979 van regisseur Volker Schlöndorff (Death Of A Salesman, Die Fälschung) over een jongetje dat op zijn derde verjaardag besluit om niet langer te groeien en 'volwassen' te worden, uit onvrede met het groeiend fascisme in zijn omgeving. Gebaseerd op een boek van Günther Grass borstelt Schlöndorff een uniek portret van het Poolse Dantzig van de jaren '40.

11. Lola Rennt
Film uit 1998 van regisseur Tom Tykwer met een hoofdfiguur die in de loop van de film drie keer door Berlijn loopt en eigenlijk de hele film door blijft rennen waarbij tijdens elke nieuwe ren dezelfde geschiedenis een andere wending neemt. Aan het eind is zelfs de best getrainde filmliefhebber buiten adem.

12. Wenn Der Vater Mit Dem Sohne

13. Christiane F. – Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo
Deze film uit 1981 van Uli Edel (Twin Peaks) hoeft misschien nog het minst van al geïntroduceerd te worden. Christiane F. is bij vele liefhebbers de meest bekende Duitse film uit de voorbije 25 jaar, gruwelijke direct over de rauwe realiteit van jonge junks in de stationsbuurt van Berlijn.

14. Die Legende Von Paul Und Paula
De enige DDR-film in het overzicht stamt uit 1973 en is van de hand van regisseur Heiner Carow over een alleenstaande Oost-Berlijnse met twee kinderen die verliefd wordt op een getrouwde man. Maar de burgerlijke Paul heeft het er moeilijk mee en doet er een tijdje over voor hij erkent dat Paula zijn grote liefde is. Een cultfilm zo waar.

15. Gegen Die Wand
Film uit 2004 van de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin die de grote Duitse en nadien de Europese filmprijs won en ook bij ons voor controverse en opwinding zorgde. Gegen die Wand vertelt het verhaal van een jonge Turkse die uit haar milieu weg wil en daarvoor bereid is een schijnhuwelijk met een alcoholverslaafde aan te gaat. Maar wat een zakelijk afspraak lijkt groeit uit tot iets meer en stort beide hoofdfiguren in een diepe identiteitscrisis.

16. Das Wunder Von Bern
Film uit 2003 van Sönke Wortmann (Der Bewegte Mann) over het succesvolle optreden van de Duitse voetbalploeg in 1954, een tearjerker die het in de Duitstalige landen zeer goed heeft gedaan in de bioscoop. Zelfs bondskanselier Gerhard Schröder zou gehuild hebben van emotie bij de première, kan je nagaan.

17. M – Eine Stadt Sucht Einen Mörder
Film uit 1931 van regisseur Fritz Lang (Metropolis), een psychologische thriller over een kindermoordenaar die een hele stad in angst houdt. De film is helemaal opgetrokken in de 'nieuwe Zakelijkheids'-stijl en is zeer beklemmend van sfeer ondanks het ontreken van ook maar één moordpartij.

18. Sophie Scholl – Die Letzen Tage
Film van 2005 van Marc Rothemund over de Joodse Sophie Scholl die op jonge leeftijd omkwam in de kampen. Julia Jentsch (Der Untergang, The Edukators), de hoofdrolspeelster, kreeg op het Filmfestival van Berlijn de prijs voor Beste Actrice.

19. Das Experiment
Film uit 2001 van regisseur Olivier Hirschbiegel (Der Untergang) over een wetenschappelijk gevangenisexperiment waarbij nagegaan wordt hoe mensen in uitzonderlijke situaties reageren. Maar het experiment gaat zijn eigen leven leiden met psychologische terreur en geweld tussen gevangenen en bewaarders tot gevolg. Een dijk van een film die ook bij ons in ruime kring bekendheid geniet.

20. Rossini - Oder Die Mörderische Frage, Wer Mit Wem Schlief

21. Die Mädels Vom Immenhof

22. Knockin' On Heaven's Door

23. Fitzcarraldo
Film uit 1982 van regisseur Werner Herzog (Cobra Verde, Woyzeck) met in de hoofdrol Klaus Kinski als de man die midden in de jungle van Peru een operahuis wil bouwen en daarvoor een waanzinnige onderneming op het getouw zet. Orgelpunt van de film is een echt schip dat over de Andes wordt getrokken.

24. Absolute Giganten

25. Traumschiff Surprise - Periode 1

26. Metropolis
Film uit 1926 van regisseur Fritz Lang (M), een SF-film, monumentaal en met een enorme visuele kracht waarvoor toen het astronomische bedrag van 2 miljoen mark op tafel werd gelegd. UFA, zeg maar het Duitse Hollywood van die tijd, kwam er door aan de rand van de financiële afgrond te staan. De futuristische grotestadsbeelden inspireerden Blade Runner en The Fifth Element en het design van de robots kwam later terug in Star Wars. Metropolis is de moeder aller SF-films.

27. Der Bewegte Mann
Film uit 1994 van regisseur Sönke Wortmann (Das Wunder Von Bern) naar een comic van het Duitse tekenwonder Ralf König over een onverbeterlijke womanizer die vaststelt dat hij ook bij mannen in de smaak valt. Een comedy die in 1995 de grote Bundesfilmprijs wegkaapte voor Beste Regie en Beste Film.

28. Ödipussi

29. 23 - Nichts Ist Wie Es Scheint

30. Die Ehe Der Maria Braun
Film uit 1979 van regisseur Rainer Werner Fassbinder over een Duitse vrouw die het met een zwarte Amerikaanse marinier aanlegt als blijkt dat haar man vermist is in de oorlog. Op een dag staat haar man weer op de stoep en Maria doodt dan maar haar Amerikaanse minnaar. Haar echtgenoot neemt de schuld op zich waardoor hij in de gevangenis terecht komt en dus eigenlijk opnieuw 'afwezig' is.

De rest van het klassement:

31. Sonnenallee – Leander Hausmann (1999)
32. Comedian Harmonistes – Joseph Vilsmaier (1997)
33. Schtonk
34. Spur Ser Steine
35. Otto - Der Film
36. Jenseits Der Stille – Caroline Link (1996)
37. Herr Lehmann
38. Lili Marleen - Rainer Werner Fassbinder (1980)
39. Muxmäuschenstill
40. Der Blaue Engel – Joseph von Sternberg (1930)
41. Das Cabinet Des Dr. Caligari – Robert Wiene (1920)
42. Kleine Haie
43. Der Himmel Über Berlin – Wim Wenders (1987)
44. Werner - Beinhart!
45. Das Leben Ist Eine Baustelle – Wolfgang Becker (1997)
46. Große Freiheit Nr. 7
47. Theo Gegen Den Rest Der Welt
48. Der Untertan
49. Wir Können Auch Anders
50. Winnetou I
51. Liebe In Gedanken – Achim von Borries (2003)
52. Aimée Und Jaguar - Max Farberböck (1998)
53. Der Totmacher
54. Nirgendwo In Afrika – Caroline Link (2001)
55. Der Hexer
56. Momo
57. Emil Und Die Detektive
58. Die Fetten Jahre Sind Vorbei / The Edukators - Hans Weingartner (2004)
59. Die Drei Von Der Tankstelle
60. Der Brave Soldat Schwejk
61. Rosen Für Den Staatsanwalt
62. Bibi Blocksberg
63. Heimat – Edgar Reitz (1984)
64. Solo Sunny
65. Manta Manta
66. Wir Wunderkinder
67. Der Junge Törless – Volker Schlöndorff (1966)
68. Das Wirtshaus Im Spessart
69. Das Kalte Herz
70. Winterschläfer
71. Jakob Der Lügner
72. Man Spricht Deutsch
73. Männer
74. Die Innere Sicherheit
75. Die Supernasen
76. Erkan Und Stefan
77. Abgeschminkt
78. Nackt Unter Wölfen
79. Die Mörder Sind Unter Uns
80. Die Verlorene Ehre Der Katharina Blum – Rainer Werner Fassbinder (1975)
81. Münchhausen – Josef von Baky (1943)
82. Das Superweib
83. Faust – F.W. Murnau (1926)
84. Die Flambierte Frau
85. Die Unberührbare
86. Die Halbstarken
87. Die Söhne Der Großen Bärin
88. Quax, Der Bruchpilot
89. Deutschland Im Herbst – R.W. Fassbinder / A. Kluge / V. Schlöndorff (1978)
90. Männerpension
91. Rosa Luxemburg – Margarethe von Trotta 1986)
92. Die Nibelungen – Fritz Lang (1924)
93. Die Bleierne Zeit – Margarethe von Trotta (1981)
94. Der Geteilte Himmel
95. Der Letzte Mann – F.W. Murnau (1924)
96. Unter Den Brücken
97. Die Sünderin
98. Nachtgestalten
99. Menschen Am Sonntag – Robert Siodmak (1930)
100. Der Kongreß Tanzt



Andere artikels van hetzelfde type