:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEX, LIES AND
SIMPSONS, THE - SEX, LIES AND
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-18
INLEIDING
U bent van ons gewoon dat, als wij het kunnen, waar mogelijk dvd's voor hun releasedatum te pakken proberen te krijgen om ze voor U te kunnen bespreken. U bent ook van ons al gewoon dat wij een boon hebben voor The Simpsons. Wel, eens lief lachen naar het persbureau van 20th Century Fox heeft zijn vruchten afgeworpen, en wij kunnen U met trots de eerste van vijf nieuwe dvd's uit de The Simpsons Classics-reeks voorstellen. Het betreft hier telkens compilaties van vier afleveringen, die met één of ander centraal thema verband houden, willekeurig over de verschillende seizoenen geplukt, en die eerder al op koopvideo verschenen. Deze afleveringen draaien allemaal rond seks, seks en nog eens seks... The Simpsons go pornographic? Wel nu, het is nog altijd een tekenfilm waar (grote) kinderen naar kijken, dus blijft het allemaal redelijk zedig. Bart wordt in New Kid On The Block verliefd op zijn nieuwe, oudere buurmeisje, Laura; Homer begint (bijna?) een affaire op het werk in The Last Temptation Of Homer; Lisa is jaloers op een klasgenootje dat slimmer is dan zijzelf in Lisa's Rival en, de beste aflevering uit deze selectie voor het laatste houdend, Bart gaat noodgedwongen werken in een "huis van lichte zeden" in Bart After Dark, waaruit de schitterende song We Put The Spring In Springfield een Emmy opleverde. Alhoewel deze laatste nog altijd mijn favoriet van de vier is, met zijn hilarische opeenvolging van schitterende one-liners, is Lisa's Rival een typevoorbeeld waaraan men kan zien waarom The Simpsons meer is dan de zoveelste stupiede cartoon: het verhaal volgt helemaal het stramien van Edgar Allan Poe's klassieker The Tell-Tale Heart - waar in de aflevering overigens naar verwezen wordt - en kruist dit op oneerbiedige wijze met een maffe Scarface-parodie wanneer Homer zijn stapel suiker probeert te verdedigen.

Deze compilaties komen op 7 juli 2004 op de markt, een boxset met het volledige vierde seizoen wordt verwacht in augustus. De eerder verschenen compilaties uit de Simpsons Classics-serie, The Simpsons Go To Hollywood, The Simpsons Greatest Hits, The Simpsons Bart Wars en The Simpsons Too Hot For TV, worden voor de gelegenheid nog eens heruitgebracht tegen een aantrekkelijke prijs. Van de enkel in Groot-Brittanië verschenen The Dark Secrets Of The Simpsons, die nochtans eveneens Nederlandse ondertitels heeft en voor de rest perfect in de reeks past, is er vooralsnog geen sprake.


AFLEVERINGEN

New Kid On The Block (seizoen 4, aflevering 64)

Homer: This is my quest. I'm like that guy. That Spanish guy. You know, he fought the windmill...
Marge: Don Quixote?
Homer: No, that's not it. What's-his-name, the Man of La Mancha.
Marge: Don Quixote!
Homer: No!
Marge: I really think that was the character's name. Don Quixote.
Homer: Fine! I'll look it up!
Marge: Well, who was it?
Homer: Never mind.


Bart wordt stapelverliefd op het nieuwe buurmeisje, Laura, dat vijf jaar ouder is dan hijzelf. Wanneer ze een relatie blijkt te hebben met Jimbo Jones is zijn hart gebroken, en zint hij op wraak. Intussen doet Homer een restaurant een proces aan, omdat hij, in tegenstelling tot wat ze in de reclame beloofden, niet zoveel mocht eten als hij wou.

The Last Temptation Of Homer (seizoen 5, aflevering 90)

Arbeidsinspectrice: This plant violates every labor law in the book. We found a missing Brazilian soccer team working in your reactor core!
Mr. Burns: That plane crashed on *my* property.


De nieuwe vrouwelijke collega van Homer, Mindy Simmons, lijkt in alle opzichten op hem: ze eet donuts, drinkt bier, kijkt TV en slaapt tijdens het werk. Samen zouden ze het ideale koppel zijn, maar Homer probeert de boot af te houden. Dit wordt eens zo moeilijk, wanneer Homer en Mindy samen de kerncentrale moeten gaan vertegenwoordigen op een energiecongres. Gaststem: Michelle Pfeiffer.

Bart After Dark (seizoen 8, aflevering 158)

Milhouse: Thanks a lot. Now it's stuck on that haunted house.
Nelson: I heard a witch lives there.
Ralph: I heard a Frankenstein lives there.
Milhouse: You guys are way off. It's a secret lab where they take the brains out of zombies and put them in the heads of other zombies to create a race of super-zombies.


Lisa ziet op TV dat een olievlek het strand heeft vervuild. Ze krijgt Marge zover, om samen met haar en Maggie het strand te gaan schoonmaken. Intussen blijven Homer en Bart thuis. Terwijl hij een vliegtuigje van een dak probeert te halen, vernielt Bart een stenen beeld. Om de schuld af te betalen moet hij van Homer daar gaan werken. Het huis blijkt een bordeel te zijn, het Maison Derrière, en veel van de regelmatige bezoekers blijken oude bekenden van Bart. Marge mobiliseert echter de Flandersen en de Lovejoys om het bordeel te vernielen.

Lisa's Rival (seizoen 6, aflevering 105)

[Nadat er een vrachtwagen met suiker is omgekieperd]
Bart: Dad, isn't this stealing?
Homer: Read your town charter, boy. "If foodstuff should touch the ground, said foodstuff shall be turned over to the village idiot." Since I don't see him around...start shoveling!


Alison Taylor, een nieuw meisje in de klas, blijkt zware concurrentie te zijn voor Lisa: ze is even slim, en speelt ook saxofoon, zelfs zo goed dat ze Lisa's plaats in het orkest mag innemen. Lisa gaat te rade bij Bart, die probeert om de maquette van Alison te vernielen. Intussen heeft Homer de inhoud van een omgekieperde vrachtwagen suiker aangeslagen, en geraakt geobsedeerd door zijn 'schat'. Gaststem: Wynona Rider.


BEELD EN GELUID
Het gaat hier om vier oudere afleveringen, wat onder meer betekent dat de animatie hier en daar niet meer zo ongeschonden meer is. In het bijzonder zijn de kleurvlakken in de aflevering Lisa's Rival niet echt helemaal egaal. Ruis is er gelukkig niet te merken, bijna onvermijdelijk is de interlacing, die je bijvoorbeeld goed merkt in de pan-shots in New Kid On The Block waarin Bart in zijn fantasie met Laura door een balzaal danst. Is de beeldkwaliteit nu iets slechter geworden dan bij de vorige Classics-reeks, zijn we gewoon kritischer geworden, of hebben we gewoon met deze selectie afleveringen pech? De Engelse Dolby Surround 2.0-track is zeer netjes, en wanneer Bart in diezelfde New Kid On The Block de kamer wordt rondgesleept terwijl hij aan de hond vastplakt, horen we het geluid duidelijk van links naar rechts verschuiven. Ondanks de beperkte scope toch een vrij aanvaardbare geluidstrack, die zeker niet slechter is dan wat we op tv te zien krijgen. De vertaling is redelijk goed gedaan - zeker met de soms onvertaalbare woordspelingen - en ditmaal zijn bijna alle liedjes ondertiteld. Bijna dus; om We Put The Spring In Springfield in Bart After Dark kon men inhoudelijk niet heen, maar Homers versie van Mandy op het einde van The Last Temptation Of Homer wordt dan weer niet vertaald. Het zou eens dringend tijd worden dat men systematisch ook de door de cast gezongen nummers mee vertaalt!


EXTRA'S
We vinden op deze disc 2 promotionele trailers terug, één algemene voor al wat er totnogtoe al van The Simpsons op dvd te krijgen is, en eentje voor het - intussen alweer een tijdje geleden verschenen - derde seizoen. Wat ons op deze disc irriteert is dat bij het starten van elke aflevering we nóg maar eens een niet-skipbare copyright-waarschuwing moeten slikken. Er is wel een play all-optie voorzien.

CONCLUSIE
Deze disc bevat vier afleveringen, gesitueerd tussen het vierde en het achtste seizoen. Wie niet kan wachten tot het verschijnen van de seizoensboxen - tegen dit tempo verschijnt seizoen 8 in 2008 of zo - weet weer waar hij of zij zijn of haar pasverdiende centen aan kan spenderen, want deze Classics-compilaties zijn niet dadelijk erg duur te noemen.


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Phil Hartman

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
92-98

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016182


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Turks
Extra's:
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij