:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INDEPENDENCE DAY - EXTENDED VERSION
INDEPENDENCE DAY - EXTENDED VERSION
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-08-06
FILM
Wanneer op 2 juli - twee dagen voor de Amerikaanse nationale feestdag - overal ter wereld immens grote vliegende schotels aan de hemel verschijnen, staat de hele wereld op zijn kop. President Thomas J. Whitmore (Bill Pullman) probeert de gemoederen te bedaren, maar dit is maar een druppel op een hete plaat. Het duurt dan ook niet lang voordat er een totale chaos uitbreekt. In deze mierennest ontdekt David Levinson (Jeff Goldblum), een werknemer op een groot televisiestation, dat deze vliegende schotels - met aan boord buitenaardse wezens - een aanval plannen op de aarde, met de bedoeling om de totale mensheid uit te roeien. Hij probeert president Whitmore op tijd te verwittigen, maar helaas... op 3 juli slaan de ruimteschepen toe. De fatale gevolgen zijn niet te overzien en een groot deel van de bevolking vindt de dood. Op 4 juli slaan een groep overlevenden, waaronder David Levinson en de heldhaftige kapitein Steven Hiller (Will Smith), de handen in elkaar en slaan keihard terug...

"The Day We Fight Back"

Voordat de van Duitsland afkomstige regisseur Roland Emmerich onze planeet - en dan vooral grootstad New York - naar de knoppen hielp met een uit de kluiten gewassen hagedis en de uitvergrote gevolgen van de opwarming van de aarde (respectievelijk Godzilla en The Day After Tomorrow), liet hij bijzonder humeurige aliens op ons los in de recordbrekende Independence Day (wereldwijde opbrengst: 817 miljoen $). Het verhaal is misschien nogal onwaarschijnlijk en bevat evenveel gaten als een Zwitserse kaas, maar de leuke personages (dankzij de uitstekende cast), de vakkundige regie van Emmerich en de werkelijk fenomenale speciale effecten (een perfect huwelijk tussen ouderwetse en hedendaagse technieken) maken van ID4 een uiterst genietbare blockbuster.

BEELD EN GELUID
De film staat in zijn origineel beeldformaat, zijnde 2.35:1, op deze dvd en is zoals het hoort anamorfisch uitgevoerd. Het beeld is voldoende scherp en detailrijk, met een goed contrast en een prima zwartniveau. De heldere kleuren ogen natuurlijk en de gebruikte filmprint ziet oogt proper. We hebben een enkel compressiefoutje bemerkt en er is wat minieme edge-enhancement toegepast. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een dynamisch en ambiancerijk geluidsspoor, waarbij de filmmuziek en de talrijk aanwezige geluidseffecten goed tot hun recht komen. De subwoofer zorgt voor de nodige extra punch. De zuiver klinkende dialogen zijn gedurende heel de film goed te verstaan en lopen nergens verloren in het audiogeweld. Het Engelstalige DTS-spoor bevat op zijn beurt iets meer detail en klinkt ruimtelijker.

EXTRA’S
Deze dvd bevat niet alleen een uitgebreide versie van de film (deze optie was via seamless-branching trouwens ook aanwezig op de eerste dvd van Independence Day), maar je kan ook nog een informatieve audiocommentaar beluisteren. Deze werd ingesproken door de breinen achter de film, Dean Devlin en Roland Emmerich. Tenslotte is er nog een stukje promotie voor Emmerich's meest recente film in de vorm van Inside Look: The Day After Tomorrow (2 min.). Dit is in feite niet meer dan een uitgebreide trailer, waarin enkele korte fragmenten achter de schermen en wat nietszeggende interviewsnippers zijn tussen gemonteerd.

CONCLUSIE
Independence Day sloeg bij zijn release wereldwijd in als een komeet en groeide uit tot één van de meest succesvolle films aller tijden. Deze extended Big Deal-versie is weliswaar gespeend van zo goed als al de extra features die de eerste uitgave bevatte, maar krijgt in de plaats een uitstekende DTS-track. Een verplichte aanschaf voor de sciencefictionfans!cover
Studio: Fox

Regie: Roland Emmerich
Met: Jeff Goldblum, Will Smith, Bill Pullman, Judd Hirsch, Vivica A. Fox, Randy Quaid, Robert Loggia

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
147 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016052


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Extended versie
• Audiocommentaar
• Inside Look: The Day After Tomorrow

Andere recente releases van deze maatschappij