:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GEERT HOSTE 13 - STAAT
GEERT HOSTE 13 - STAAT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-02-07
OPTREDEN
Het is helaas weer niet gelukt. Geert Hoste zweert plechtig dat hij dit jaar eens wou proberen een show te maken waarin het vorstenhuis eens niet het mikpunt van spot zou zijn, maar waarin de alledaagse problemen die je ook in alle soaps ziet terugkomen, zoals overspel, buitenechtelijke kinderen, mensen die geld krijgen zonder ervoor te moeten werken en dergelijke eens aan bod zouden komen. Helaas komt hij hierdoor onvermijdelijk weer bij datzelfde koningshuis uit, maar in deze 13de zaalshow moet opnieuw heel politiek correct Vlaanderen eraan geloven. We hebben de show zelf ook live bekeken bij de première begin december, en we kunnen uit eerste hand getuigen dat Hoste zich niet inhoudt om grappen over Yves Leterme en Geert Bourgeois te tappen, omdat beide heren onder andere toevallig ook in het publiek zitten. Wanneer hij Hugo Coveliers een veeg uit de pan geeft, die door toevallig (!) te surfen heeft gemerkt dat bij het intikken van het word "lul" zijn eigen website als eerste uit Google rolt, probeert journaliste Phara De Aguirre (die, voor de goede orde, ooit een historische aanvaring met Coveliers had in Terzake) zich krampachtig achter haar programmaboekje te verbergen, maar het heeft niet mogen baten. De diverse excellenties laten sportief door Hoste hun kleinste kantjes uitvergroten, zoals Leterme die elke avond in bed kruipt met zijn vrouw én een bak Westvleteren. Alleen Geert Bourgeois heeft precies net een portie frieten met héél veel goed in de zon gelegen mayonaise naar binnen gewerkt, maar misschien kan de man helemaal niet lachen.

Ook de liefdesperikelen van Patrick De Wael en journaliste Greet Op de Beeck en hun romantisch weekeindje in Het Witte Paard in Blankenberge, het overlijden van de paus - waar Hoste de afgelopen jaren zéér veel inspiratie heeft gehaald -, de lesbische trekjes van de fel afgeslankte Margriet Hermans, het fenomeen van de upperdare-party's en de wereldkampioenschappen veldrijden worden over de hekel gehaald. De scherpste uitval gaat echter naar een zeer onverwacht doelwit: Geert Hoste trekt fel van leer tegen de aan de rand van de absolute debiliteit grenzende telefoonspelletjes die de commerciële zenders gebruiken om in de dode uurtjes zo veel mogelijk simpelen van geest geld af te troggelen. Deze worden in een zeer simpele maar effectieve sketch door Hoste in het belachelijke getrokken, maar het valt daarbij op dat hij écht niet veel aan het originele format moet veranderen om ons te tonen hoe erg het wel met ons zenderbestel gesteld is. De show is, zeker na de iets mindere Geert Hoste Patat, één van de betere van de afgelopen jaren, en alhoewel de Hoste-wannabe's als paddestoelen (of zijn het nu toch paddenstoelen?) uit de grond schieten, kan geen enkele onder hen zich in fijnzinnigheid, observatievermogen of taalvaardigheid met de meester meten. Waar sommige journalisten het vandaan halen dat een vulgaire nitwit als Raf Coppens überhaupt met Hoste vergeleken kan worden, is voor ons een compleet raadsel. Als uitsmijter geeft Geert Hoste speciaal voor de dove en slechthorende Vlamingen nog een mime-versie weg van de zomer(s)hit Je Hebt Me Duizendmaal Belogen, de smartlap van Laura Lynn. Maar zelfs dan kan Geert Bourgeois blijkbaar nog niet lachen.

BEELD EN GELUID
Dit is inmiddels de derde show in widescreen, die van de slechts een uur durende traditionele nieuwjaars-televisieuitzending verschilt doordat er niet is in geknipt. Alhoewel: de pauze, die in de vorige zaalshows telkens was opgenomen, is nogal onhandig weggemonteerd, en op twee of drie andere plaatsen hebben we ook een niet zo heel subtiele cut waargenomen. Het geheel past daardoor op een single layer-dvd, wat zeker meer dan genoeg is voor een zaalshow met een minimaal decor en dito belichting. De Vlaamse Dolby Surround 2.0-geluidstrack klinkt soms een beetje hol, en is zeker niet voldoende om de ambiance van Hoste live in de Arenberg-schouwburg accuraat weer te geven, maar een conférencier heeft niet meer nodig voor een avondje entertainment dan een goeie tekst, en dat is hier dik in orde. Al helpt op tijd en stond een plaatje van Laura Lynn ook wel.

EXTRA'S
Als deze Geert Hoste-disc extra's zou gehad hebben, zouden we een primeur hebben meegemaakt.

CONCLUSIE
Geert Hoste Staat toont nog eens perfect waarom Hoste er elk jaar in slaagt om zijn zalen te doen vollopen: in het koninkrijk België is hij ongetwijfeld de onbetwiste hofnar. En laat dat nu toevallig één van de meest geliefde figuren zijn.


cover
Studio: TV1

Regie: Etienne Lerno
Met: Geert Hoste

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425001820207


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij