:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GEERT HOSTE 14 - STAAT VERDER
GEERT HOSTE 14 - STAAT VERDER
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-08-07
OPTREDEN
Tot groot jolijt van enkele van mijn mede-besprekers is het een tijdje geleden dat ik de laatste nieuwe dvd-conférence van Geert Hoste heb besproken. De dvd is een tijdje in mijn kast blijven liggen te beschimmelen nadat ik niet echt overtuigd was na het zien van het live-optreden van de man, en toch vond ik dat zijn anders redelijk fijnbesnaarde optreden dit jaar wat aan de aangebrande kant was, waarbij vooral de eerste helft van de show een aaneenrijgen van flauwe geintjes was over vibrators bij de Flair en de verschillende manieren om schaamhaar te knippen. Altijd te vinden voor een grapje over het IQ van de Belgische prinsen is dit eerste deel echter redelijk zoutloos materiaal dat ik eerder pakweg bij een Raf Coppens of andere would be-ers zou verwachten. Na dan toch eens een avondje de moed gevonden te hebben om de dvd toch eens door de besprekingsmolen te halen, is mijn oordeel misschien wat minder scherp. Zeker het tweede deel, waarin Hoste de politici over de hekel haalt, nadat hij eerst het publiek laat beloven om vooral niets uit zijn conférence in het buitenland te gaan navertellen (men zou U toch niet geloven) laat zich nog redelijk smaken.

Staat Verder begint waar Geert Hoste Staat was geëindigd: bij Laura Lynn en haar stemproblemen, voor de éne een vloek en voor de andere een zegen. 2006 was zeker een jaar met veel ongrappige narigheid, gaande van de MP3-moord tot de geflipte schutter die in Antwerpen zijn pas gekocht wapen leegschoot, en waar je zeker op dat vlak van Hoste een paar grappen vat die erover zijn, is de zwaarste uitschuiver een redelijk flauwe grap over de overleden Guido Depraetere, die zelfs de in het publiek zittende Anne De Baetselier snapt, afgaand op haar (gespeelde) verontwaardiging, dus U moet ze zeker ook snappen. De cameraman die overigens miss Tien Om Te Zien bovendien minstens dertig keer in close-up neemt is volgens mij overigens toch rijp voor een bezoekje aan de psychiater. Hoogtepunt van het eerste deel is het melige liedje Lief Klein Konijntje (en voor de Nederlanders: nee, het gaat om een ander liedje dan datgene waar U nu aan denkt) dat qua opzet zo uit een Toon Hermans-show zou kunnen komen, maar dat eigenlijk een zware aanklacht is tegen Hostes (imaginaire) buurman die hem als kind herhaaldelijk seksueel heeft misbruikt. Het liedje werd echter wél een onverwachte hit in de youtube scene, al bijna even gehypet als het fragment waarin burgemeester Daerden van Ans tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zo zat als een zalm de wereldbevolking toesprak op de avond van zijn verkiezingsoverwinning.

De imitatie van Daerden door Hoste is overigens redelijk geinig, maar meer dan in vorige conférences gaat Geert Hoste nogal kort door de bocht door te zeer te beginnen overacteren en luid te beginnen te roepen in het Antwerpse dialect dat de geboren Westvlaming nog steeds niet honderd procent beheerst. De mimiek in het stuk over de massa-ontsnapping uit de gevangenis van Dendermonde, volgens Geert Hoste de derde gevangenis die de wereldpers haalde na Guantanamo en Abu Ghraib, is dan weer wél geslaagd, en één van de betere grappen. Guy Verhofstadt en Freya Van den Bossche die samen op een bankje te zitten contempleren of ze het "nog een keer zouden doen" of niet, moet natuurlijk minder worden aangekleed omdat het al op zich een schertsvertoning is, en het geintje dat er iemand een geut azijn in het taalbad van Laurette Onckelinx heeft gegoten kan op meer bijval rekenen; blijkbaar vond het publiek het tweede stuk ook beter, te oordelen naar het audiovolume, alhoewel het een gek zicht blijft dat Geert Bourgeois zit te ginnegappen met de grappen over hemzelf en zijn collega's. Het politieke stuk uit het optreden blijft nog steeds een stuk beter gestructureerd dan de van de hak op de tak springende faits divers, en als Geert Hoste zijn show wat had ingekort en vooral het mes wat in het eerste deel had gezet, was er uiteindelijk waarschijnlijk een coherenter geheel overgebleven.

BEELD EN GELUID
Op het vlak van beeld en geluid verandert er niet zo bijster veel: de integrale uitzending van de show is nu al voor de vierde keer in breedbeeld opgenomen, en de kwaliteit van het beeld is meer dan toereikend voor een show waarvan het grootste deel wordt ingenomen door een onverlicht podium. De geluidstrack is duidelijk maar wanneer Hoste in zijn micro roept zitten er soms stukken audio in waarvan de piek is afgekapt. Laten we het er maar op houden dat dat inherent is aan live-opnamen. Bij het begin van de tweede helft zit er bovendien een redelijk slecht afgekapte lachbui in, waarbij het geluid even schijnt te haperen. Maar ook dat is niet echt onoverkomelijk.

EXTRA'S
Als deze Geert Hoste-disc extra's zou gehad hebben, zouden we wederom een primeur hebben meegemaakt.

CONCLUSIE
Geert Hoste Staat Verder is naar mijn mening toch één van de mindere zaalshows van de Belgische hofnar, maar is beter te pruimen dan de fragmentarische televisie-uitzending.


cover
Studio: TV1

Regie: Etienne Lerno
Met: Geert Hoste

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425001820221


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij