:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BERT VISSCHER - VERZAMELBOX 1991-2005
BERT VISSCHER - VERZAMELBOX 1991-2005
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-02-05
SHOWS
De zee is al een hoer, ze ligt voor je, groot en nat.

Terwijl Vlaanderen de laatste jaren een opmerkelijke stand-up Comedy "boom" kent, is het in Nederlands nog steeds al Cabaret wat de klok slaat.

Ondanks het stijgende comedyniveau (en de daaruit volgende populariteit) blijft België (laat ons gerust zeggen: Vlaanderen) een derdewereldland op het gebied van humor. Witte raven als Alex Agnew en Gunther Lamoot hoeven bitter weinig concurrentie te vrezen van gruwelijk belegen would-be komieken als Raf Coppens en Geert Hoste of half vergane glories als Urbanus. Absolute rotzooi als Jacques Vermeire of Caals & Van Vooren zou bij wet verboden moeten worden. Wat een hemelsbreed verschil met landen als de VS en Groot-Brittannië waar fantastische stand up comedians bij de vleet rondlopen (George Carlin, Ben Elton, Carlos Mencia, Robin Williams, Chris Rock, Dane Cook, Jerry Seinfeld, Bill Burr of Eddie Izzard to name but a few).

Ook in Nederland, dat qua aantal inwoners toch heel wat meer op België lijkt, is erg veel talent te vinden, voornamelijk dan in de cabarethoek, denken we maar aan Arie & Silvester, Hans Teeuwen, Najib Amhali, Theo Maassen, Herman Finkers en natuurlijk de hier besproken Bert Visscher. Zeker in vergelijking met Maassen en Teeuwen is Bert Visscher in Vlaanderen een pak minder bekend, het feit dat Visscher (bijna?) nooit in België te zien is, is daar vast niet vreemd aan. Ook zijn nieuwe tournee Stoffe Jongens, die voorlopig loopt tot in juni 2007, voorziet niet in een stop op Belgische grondgebied. Naast een harde kern cabaret liefhebbers zal de naam Bert Visscher dan ook wellicht enkel een belletje doen rinkelen bij vaste kijkers van het satirische programma Kopspijkers waarin Visscher geregeld te zien was.

De carrière van Bert Visscher begon in 1977 met de oprichting van het vijf-koppig cabaretgezelschap Filter. Een eerst grote stap richting succes wordt gezet in 1981 met de deelname aan het bekende Camerettenfestival in Delft, in 1983 besluit de groep er plots mee op te houden. Bert Visscher beslist echter verder te gaan als cabaretier en in 1984 staat hij met zijn eerste solovoorstelling op de planken. Inmiddels stond Visscher met 10 solovoorstellingen op de planken, 6 ervan kan u terugvinden in deze dvd box.

De stijl / performances van Bert Visscher omschrijven is geen gemakkelijke opdracht maar we willen toch een poging doen. Als er één woord te binnen schieten bij het bekijken van Visscher dan is het wel (al dan niet georganiseerde) chaos. Met zijn geweldige mimiek en tomeloze energie lijkt Bert Visscher het midden te houden tussen een ADHD-patiënt en een op hol geslagen Duracell konijn. Op visueel vlak is de stijl van Visscher dermate energiek en (bij momenten) enerverend dat een deel van de niets vermoedende kijkers wellicht snel de neiging zal krijgen om af te haken. Ook op het inhoudelijk vlak raast Visscher door zijn voorstellingen, ogenschijnlijk van de hak op de tak springend, maar toch met een leidraad, die soms pas na een aantal kijkbeurten ten volle doordringt. In vergelijking met vele andere (stand-up) comedians / cabaretiers blijft Visscher relatief braaf. Hij is heel wat minder scherp of expliciet dan collega's als Hans Teeuwen (de "lik mijn bruine anjer" passage doet de Teeuwen fans zeker nog lachen) of Gunther Lamoot. Visscher bevindt zich ergens in het middenveld tussen erg scherpe, "gevaarlijke" maatschappijkritische comedy (Hicks, Carlin, Mencia) en verfijnde humor (stijl Finkers, Hans Liberg). Voor een eerste kennismaking met Bert Visscher kan u op de site www.bertvisscher.nl terecht waar een aantal fragmenten te bekijken zijn.

AFLEVERINGEN
De Bert Visscher verzamelbox bevat de volgende voorstellingen:

Don Chaôt (En De Foute Architect) (speelduur: 100 minuten)
Deze show werd op 15 en 16 mei 1991 opgenomen in de Stadsschouwburg van Groningen. Ondermeer een gevaarlijk kanon, indianen, Duitstalige cowboys, het met baguettes gewapende Franse verzet en bizarre kabouters komen aan bod.

Jammer (speelduur: 100 minuten)
Jammer werd in de loop van 1992 opgenomen in de Stadsschouwburg van Groningen.

Fijne Nuances (speelduur: 110 minuten)
De voorstelling Fijne Nuances werd opgenomen op 7 en 8 juni 1996 in de Stadsschouwburg van Groningen. Ondermeer bloemschikken, kabouters en een konijn in een hawaïpakje komen aan bod.

Voor Ons Hoeft Het Niet (Speelduur: 100 minuten)
De opnames voor deze show vonden plaats op 5 en 6 juni 1997 in de Stadsschouwburg van Groningen. Voor ons hoef het niet was onze eerste kennismaking met Bert Visscher (weliswaar op televisie). Vele jaren en kijkbeurten later is dit nog steeds, met voorsprong, onze favoriete Bert Visscher-voorstelling. Gewoon lekker koersen, Petersons vogelgids, nooit zal u ze nog vergeten!

Geluk Zit In Hele Drote Dingen (Speelduur: 110 minuten)
Deze voorstelling werd opgenomen op 22 en 23 november 1999 in de Stadsschouwburg van Groningen. Deze leuke show werd tijdens het eerste deel van de set opgehangen aan de belevenissen van een vuurtorenwachter. Tijdens het tweede deel komen we in een louche bar / bordeel terecht.

Nee, Dan Lourdes (speelduur: 110 minuten)
Nee, Dan Lourdes werd op 12 en 13 januari 2002 opgenomen in, u raadt het nooit, de Stadsschouwburg van Groningen. De voorstelling krijgt als rode draad het leven op de kermis mee.

Voor de volledigheid geven wij u ook de namen van de shows van Bert Visscher die u NIET op deze dvd kan terugvinden: Desnoods Geblinddoekt Op Één Been (1984), Bij Parijs Linksaf (1986), Tango Aan De Dnjepr (1989), Stoffe Jongens (2006).

BEELD EN GELUID
Het beeld werd bij de zes shows in het originele 1.33.1 formaat op dvd gezet. Zowel de scherpte als het contrast zijn goed te noemen. Tussen de diverse voorstellingen onderling is nagenoeg geen kwaliteitsverschil op te merken. Ook de geluidskwaliteit op de diverse schijfjes is van de zelfde goede kwaliteit. De Nederlandse 2.0-track geeft op een realistische wijze de shows weer.

EXTRA'S
Op drie van de schijfjes zijn extra's te vinden die jammer genoeg niet bijster interessant zijn. Bij de voorstelling Voor Ons Hoeft Het Niet hoort de extra Bert Vertelt (4.30 minuten) waarin Visscher beknopt de inhoud van de voorstelling weergeeft. Bij Geluk Zit In Hele Grote Dingen krijgen we gedurende 24 minuten een blik achter de schermen bij de opbouw van de set. Bij Nee, Dan Lourdes krijgen we een 45 minuten durende making of die opgedeeld werd in vier stukken: de voorbereidende fase (uitleg over het decorontwerp), Nederland – Duitsland (Bert Visscher geeft een voorstelling tijdens de voetbalmatch Nederland – Duitsland), Tsunami-actie (Visscher zamelt geld in voor het goede doel) en ten slotte Visscher vertaald door gebarentolk.

CONCLUSIE
Deze Bert Visscher verzamelbox 1991 – 2005 is zowat onmisbaar voor liefhebbers van Nederlandstalig cabaret. De interessante prijs waaraan de box te vinden is (reken tussen de 45 en 50 euro) kan alvast geen beletsel vormen om uren hoogstaande humor in huis te halen.


coverStudio: Universal

Regie: Joep Krijnen
Met: Bert Visscher

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Nederland

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
630 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582458343


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Interview
• Achter de schermen

Andere recente releases van deze maatschappij