:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PREDATOR
PREDATOR (BLU-RAY)
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2008-06-12
FILM
There's something out there waiting for us and it ain't no man. We're all gonna die.

Terwijl Schwarzenegger dezerdagen in Californië de plak zwaait, zou een mens haast vergeten dat hij als acteur (nou ja, acteur) een aantal heerlijke actieklassiekers op zijn palmares heeft staan: Terminator, Terminator 2, Commando, Predator, Total Recall en noem maar op. Zijn films staan garant voor pure actie, meer hoef je er niet van te verwachten. Vermits het scenario meestal op één enkele bladzijde past, hebben de films wat het verhaal betreft nooit veel om het lijf. In Predator is dat zeker niet anders.

Een reddingsteam onder leiding van Dutch (Arnold Schwarzenegger) krijgt de opdracht om een minister en enkele gijzelaars uit de handen van guerrillastrijders te bevrijden. Ogenschijnlijk een makkelijke operatie die volgens de planning maximaal een volledige dag in beslag neemt. In het holst van de nacht worden de mannen in de jungle gedropt en gaan ze op zoek naar het guerrillakamp. Onderweg stoten ze op een gecrashte helikopter en vinden ze een aantal gevilde lichamen van Amerikaanse soldaten. De eerste vraagtekens steken de kop op. Eenmaal het kamp overmeesterd, blijkt de operatie niet helemaal te zijn wat men Dutch en zijn team voor heeft gehouden. Terwijl ze zich een weg banen door de jungle worden ze geconfronteerd met een wezen dat de leden van het team één voor één uitschakelt. Geen van hen heeft een idee wie of wat er achter hen aanzit. Een strijd op leven en dood is begonnen en in deze dichtbegroeide jungle is ontsnappen geen sinecure...

If it bleeds, we can kill it.

Het scenario en de dialogen mogen dan al licht uitvallen, regisseur John McTiernan weet dit eenvoudige verhaal, ondersteund door de meeslepende soundtrack van Alan Silvestri, zodanig boeiend in beeld te brengen dat de kijker zich werkelijk geen minuut verveelt. Subplots die in een film als deze veeleer een belemmering betekenen, zijn gelukkig afwezig waardoor de film geen dode momenten kent. Spanning gegarandeerd!

BEELD EN GELUID
De beeld- en geluidskwaliteit van hoge definitiebeelden die je als consument in diverse speciaalzaken en grootwarenhuizen als demo te zien krijgt, geldt zeker niet voor elke film. Voor zover onze ervaring en kennis reikt, is de kwaliteit van een transfer nog steeds afhankelijk van de kwaliteit van het bronmateriaal. Een uitgave als Predator toont aan dat deze kwaliteit jammer genoeg niet altijd voldoende optimaal is om een verbluffende hoge definitietransfer te garanderen. Het is zeker geen wondermiddel om minder geslaagde dvd-transfers snel "op te lappen" en ze via Blu-ray een nieuw leven te gunnen. De film is in het formaat 1.85:1 (resolutie 1080p en videocodec MPEG-2) op de schijf gezet. Vermoedelijk heeft Fox voor deze Blu-rayversie dezelfde master gebruikt als voor hun special edition dvd, met alle gevolgen vandien. De begingeneriek trilt dat het een lieve lust is (telecine wobble) en de openingscènes zitten vol ruis en stofjes al hebben ze blijkbaar wel moeite gedaan om het beeld toch iets properder te maken. De ruis blijft problematisch, zeker in donkere scènes. De beeldkwaliteit is behoorlijk afwisselend, want met momenten (voornamelijk tijdens donkere scènes) is er niet zo erg veel verschil merkbaar met de gewone dvd-versie. We hebben uiteraard ook positief nieuws: we stellen vast dat het contrast, de kleuren en de scherpte in het grootste gedeelte van de film wel behoorlijk verbeterd zijn. Beter dan dit zal de beeldkwaliteit van Predator vermoedelijk nooit worden. De ondertitels zijn bovendien erg strak en duidelijk leesbaar.

De ongecomprimeerde Engelse DTS-HD MA 5.1-geluidstrack klinkt voortreffelijk en is erg gedetailleerd. Dit hoor je vooral tijdens de actiescènes waar het geluid een betere richting heeft. Luister je naar de Franse/Duitse DTS 5.1-geluidstrack (768 Kbps) dan hoor je dat tijdens diezelfde actiescènes het geluid iets minder detail en richting bezit. Voorts zijn er nauwelijks verschillen hoorbaar, de soundtrack van Alan Silvestri klinkt in beide versies even goed en de dialogen zijn eveneens erg goed te volgen.

EXTRA’S
Originele bioscooptrailers voor Predator, Planet Of The Apes en Eragon. Daarmee is de kous af. Wie denkt dat Blu-ray inherent is aan een karrevracht aan extra's komt bedrogen uit, deze release is daarvan het beste bewijs. Wie graag meer achtergrondinformatie over de film te weten komt, verwijzen we met plezier door naar de special edition dvd.

CONCLUSIE
Predator is een onvervalste pretentieloze actieprent boordevol spanning, één brok filmnostalgie uit de jaren tachtig. Verstand op nul en kijken maar! Dat mag soms ook wel eens, niet? Deze release is voor DVD Info een eerste kennismaking met Blu-ray en het technische aspect heeft ons (nog?) niet overdonderd. Laat je vooral niet misleiden door marketingslogans als "Beyond High Definition" of "1080p biedt een ongeëvenaarde beeldkwaliteit" want deze vlieger gaat zeker niet voor elke film op. Geïnteresseerde kopers zijn dus gewaarschuwd.


coverStudio: Fox

Regie: John McTiernan
Met: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Jesse Ventura, Sonny Landham, Richard Chaves, R.G. Armstrong, Shane Black, Kevin Peter Hall

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
87162626031256


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits
Extra's:

• Trailers


Andere recente releases van deze maatschappij