:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ICE AGE
ICE AGE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-06-24

FILM
"Prepare for the Ice Age!" Als een rode draad door het verhaal zien we de opeenvolgende vruchteloze pogingen van het wezentje Scrat om zijn kostbare eikel voor de winter te verbergen, met alle rampzalige gevolgen vandien. Het jaarlijks verder oprukkende ijs brengt een enorme verhuis teweeg van allerlei prehistorische dieren die de warmte van het zuiden gaan opzoeken. Alleen mammoet Manfred (Ray Romano) gaat niet naar het zuiden, maar naar het noorden, al was het alleen maar om anders te kunnen doen dan de rest. Onderweg krijgt hij ongewild het gezelschap van luiaard Sid (John Leguizamo), die min of meer opzettelijk door zijn soortgenoten is "achtergelaten" omdat hij zo een vervelende klier is. Op de vlucht voor een paar zware neushoorns, van wie hij de laatste paardebloem heeft opgevreten, heeft hij geen keuze dan Manfred te volgen. Een troep sabeltandtijgers onder leiding van Soto (Goran Visnjic) heeft het intussen gemunt op een nederzetting van mensen, die eerder hun rangen heeft uitgedund voor eten en hun pelzen. Soto ziet het als een persoonlijke wraakoefening, en wil de baby van de hoofdman levend aan stukken kunnen scheuren. Wanneer de moeder met de baby een sprong in een waterval boven de klauwen van de sabeltandtijgers verkiest, draagt Soto aan Diego (Denis Leary) op hem de baby te brengen. Die is intussen aan de voet van de waterval gevonden door Manfred en Sid, en waar Manfreds filosofie hem gebiedt om zich zo weinig mogelijk met andermans zaken te bemoeien, kan Sid het niet over zijn hart krijgen de baby achter te laten. Het kamp van de mensen blijkt verlaten, maar het tweetal treft wel Diego aan, die een meer dan gezonde belangstelling voor de baby vertoont. Manfred vertrouwt het hele zaakje niet, maar omdat Diego nu eenmaal de enige van het gezelschap is die sporen kan zoeken, besluiten ze met z'n drieën het kind naar de mensen terug te brengen. Diego's plan hierbij is om zijn troep sabeltandtijgers naast de baby ook nog een portie mammoet te verschaffen. Wanneer op de hilarische tocht, waarbij het gemeleerde gezelschap onder meer ontmoetingen heeft met kamikaze-dodo's, Scrat, een gladde bobsleepiste en zelfs een UFO, Manfred Diego's leven redt, begint Diego aan zijn loyauteit aan de groep te twijfelen.

Na een gewone versie en een special edition is Ice Age op Blu-ray rijp voor een triple dip. Wat het leven als recensent toch voor de sectie van de inhoud van de film aangenaam maakt, want we kunnen onze tekst weer eens recycleren.

Eerst eventjes wat filmhistorische duiding. Na het financiële débâcle van Titan A.E. werd de afdeling avondvullende tekenfilms van 20th Century Fox - excuseer de woordspeling - in de ijskast gestopt. De min of meer van Fox afhankelijke productiestudio Blue Sky, geesteskind van regisseur Chris Wegde, was echter toen al halverwege hun nieuwste produkt, de computeranimatiefilm Ice Age, die de concurrentie moest aangaan met Monsters Inc. van Pixar en Shrek van Dreamworks. Wonder boven wonder werd Ice Age eerst in de Verenigde Staten en daarna ook hier, een onverwachte zomerhit (!). Computergegenereerde films zijn tegenwoordig schering en inslag, in die mate zelfs dat de Disney-studio's de afdeling klassieke 2D-animatie recent nog hebben gesloten. Animatiefilms als Shrek en The Incredibles gaan bijna systematisch lopen met de diverse (animatie-)filmprijzen, maar Ice Age moet zeker toch niet onderdoen voor de produkten van Pixar en Dreamworks. Een beetje gezonde concurrentie is in de sector overigens altijd mooi meegenomen. Dit is een méér dan leuke familiefilm met voldoende knipoogjes naar de volwassenenwereld, sympathieke karakters, van Scrat, de meest loveable loser uit de recente tekenfilmgeschiedenis, over de hatelijke Sid tot de ruwe-bolster-blanke-pit Manfred en eindigend bij de zich voor een dilemma geplaatste Diego. De chemie tussen de verschillende personages werkt in dit geval bijzonder goed. Verder is de film één opeenstapeling van gortdroge humor, zoals de manier waarop de dodo's de ondergang van hun eigen soort bewerkstelligen, en bijzonder knap genuanceerde animatie, alhoewel het ons van het hart moet dat de mensen nog steeds wat houterig overkomen, en het vooral de cartooneske dieren zijn die de show stelen. De humor in Ice Age is inherent cartoonesk van aard; niet toevallig lijkt Scrat - het diertje is een samentrekking van een squirrel (eekhoorn) en een rat, en heeft bovendien slagtanden - heel erg op Will E. Coyote uit de Road Runner-cartoons. Het is, in vergelijking met andere CGI-films, eerder een back to basics-prent, met een beetje stereotiep verhaal, maar de komische en dramatische elementen houden elkaar perfect in evenwicht.

BEELD EN GELUID

Alweer een voltreffer die uw collectie animatiefilms op Blu-ray mag aanvullen. Alhoewel er bij computergeanimeerde films inherent weinig verkeerd kan lopen, is dit weer eens referentiemateriaal om duimen en vingers bij af te likken. Alhoewel er bewust is gekozen om het kleurenpalet beperkt te houden tot enkele hoofdkleuren - er zit bijvoorbeeld niet veel verschil op de pels van Manny of de vacht van Sid - is het palet aangebode kleuren ongelofelijk mooi, en kunnen we genieten van een blauwe lucht en een sneeuwwitte ijsvlakte zonder de minste oneffenheden. De animatie van Ice Age is misschien wat rudimentairder en cartoonesker dan pakweg Ratatouille, om het bij een sectie pluizige beestjes te houden, aan detail ontbreekt het zeker niet, alhoewel er aan de uit 2002 daterende film te merken is dat op een dikke vijf jaar tijd de computeranimatie weer met reuzenschreden vooruit is gegaan. De DTS-HD MA 5.1-track die in de originele taal beschikbaar is, is subtiel en krachtig. Subtiel als Scrat weer eens over het ijs krabt om zijn eikeltje in te graven, of wanneer het olijke drietal de ijsgrot betreedt waar hun stem galmt en het minste overdreven geluid een lawine in gang zet. Krachtig wanneer ze hun hachje moeten redden door over een richel bovenaan een uitbarstende vulkaan te lopen en wanneer het ijs opensplijt. De track verslaat moeiteloos de al zeer goede kwalitatieve DTS-track op de Extreme Cool Edition, en die was al nagenoeg perfect.

EXTRA'S

Ai ai ai. Qua extra's is deze single-layerdisk redelijk mismeesterd. We horen een audiocommentaar door Chris Wedge en Carlos Saldanha, die ons voorzien van allerlei nuttige randinformatie over computeranimatie, de voice-casting en enkele technische aspecten zoals geluid en belichting. Net als "Mike's New Car" op Monsters Inc. heeft Blue Sky hier een extra bijzonder geestig, vijf minuten durend, filmpje "Gone Nutty" - Scrat's Missing Adventure toegevoegd over Scrats verdere wanhopige pogingen om zijn eikel in te graven. Het filmpje heeft uiteraard maar één soundtrack en geen ondertiteling, want er wordt niet in gesproken. Dan krijgen we zes verwijderde scènes, waarin er nog een extra figuurtje aan de cast wordt toegevoegd, de vrouwelijke luiaard Sylvia, het liefje van Sid (maar de liefde komt maar in één richting want Sid steekt nog liever zijn nek in Diego's kaken), waardoor sommige scènes aangepast worden. Tot slot vinden we nog drie trailers terug. Where the hell is the rest?

CONCLUSIE

Ice Age is een beslist goeie film, die misschien net iets te kort duurt. De beeld-en geluidskwaliteit van deze Blu-ray zijn fenomenaal, maar op gebied van extra's is deze disk een teleurstelling over de hele lijn.
coverStudio: Fox

Regie: Chris Wedge & Carlos Saldanha
Met: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Visnjic

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626038009


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS 5.1
Neder­lands DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door Chris Wedge en Carlos Saldanha
• Bonusfilmpje "Gone Nutty"
• 6 verwijderde scènes
• 3 Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij