:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEROES - SEIZOEN 3
HEROES - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-11-17
SERIE
In Heroes volgen we op nogal fragmentarische wijze de belevenissen van een groep mensen die over bovennatuurlijke gaven beschikken. Cheerleader Claire Bennet (Hayden Panettiere) is onsterfelijk en kan de grootste verwondingen oplopen, die ze zonder moeite terug kan helen. De Japanse stripfanaat Hiro Nakamura (Masi Oka) kan de tijd stilzetten. Voormalig politieagent Matt Parkman (Greg Grunberg) kan in andermans gedachten binnendringen en een alternatieve werkelijkheid suggereren waar vervolgens zijn subject heilig van gelooft dat het de werkelijkheid is. Politicus Nathan Petrelli (Adrian Pasdar) kan vliegen, en zijn broer, verpleger Peter (Milo Ventimiglia), kan de krachten van andere paranormalen tijdelijk overnemen. Helaas zijn er ook begiftigden met minder eerbare bedoelingen. Zo loopt er een gevaarlijke psychopaat rond, Sylar (Zachary Quinto), die gaven van anderen steelt door hun hersenpan open te boren, en zo hoopt om de krachtigste paranormale ter wereld te worden.

In het eerste seizoen van Heroes kregen we een krachtig verhaal over een groep van bovenvernoemde helden die moet vermijden dat New York herschapen wordt in een nucleaire apocalyps. Tijdens het tweede seizoen liep echter ongeveer alles mis wat er mis kon lopen: de intussen berucht geworden schrijversstaking lag aan de basis van een seizoen waarin de grote lijn van seizoen 1 compleet ontbrak: Hiro begon plots door de tijd te reizen en kwam in het feodale Japan terecht, er werden enkele nieuwe karakters geïntroduceerd die soms met even snelle vaart weer uit het scenario werden geschreven, en het geheel bleef een beetje een rommeltje.
Helaas gaat het met seizoen 3 dezelfde kant op. Het seizoen bestaat uit twee afzonderlijke volumes, die de indruk moeten wekken dat Heroes een opeenvolging van verfilmingen van aparte stripverhalen is. In de eerste helft van de reeks, Vilains, gaat Mohinder Suresh (Sendhil Ramamurthy) op zoek naar een serum dat zowel mensen met heldengaven zou moeten kunnen omvormen tot normale mensen, als gewone mensen superkrachten geven. Zijn voornaamste bedoeling is om zijn vriendin Maya Herrera (Dania Ramirez) definitief van haar krachten af te helpen, want als ze haar emoties niet kan controleren, valt iedereen in haar omgeving morsdood. Niet echt bevorderlijk voor een sociaal leven, dus. Helaas voor Suresh is er geen menselijk proefkonijn voorhanden, en heeft hij geen enkele andere keuze dan het serum op zichzelf te testen. Je moet Hulk niet gezien hebben om te weten dat zoiets uiteraard verkeerd afloopt. Een Peter Petrelli komt van vier jaar uit de toekomst naar het heden om Mohinder tegen te houden, want in zijn wereld waar dankzij het serum iedereen speciale krachten heeft, is het leven een hel geworden. Voor Claires stiefvader, Noah Bennet (Jack Coleman), die voor de firma Level 5 werkt die de gevaarlijkste mutanten in toom tracht te houden, zal het weer overuren kloppen worden. Ook de in het vorige seizoen overleden Niki (Ali Larter) is terug, of beter gezegd, één van haar drielingzussen. Deze heet Tracy, en haar voornaamste reden van bestaan lijkt vooral ingegeven door een creatieve kunstgreep van de scenaristen om een overleden personage terug tot leven te wekken.

In het tweede deel, Fugitives, heeft Nathan Petrelli een senaatszetel verworven, en is van plan om alle mensen met supergaven manu militari te laten interneren. Hierbij verzwijgt hij natuurlijk het saillante detail dat hij zélf over een gave beschikt. Ook zijn dochter Claire krijgt een verlaat de gevangenis zonder te betalen, maar de rest wordt door een eenheid, geleid door de sinistere Emile Danko (Žjelko Ivaneč), gevangen gehouden in een kliniek waar ze onder constante verdoving worden gehouden. De paar Heroes die uit de kliniek zijn kunnen blijven of eruit ontsnapt zijn, proberen hun makkers te bevrijden. Er groeit echter een kloof tussen de fractie die ervoor pleit om met de overheid samen te werken en zij die de overheid juist willen bestrijden, en het is in een dergelijke chaos dat de übercrimineel Sylar weer van zich laat horen, ditmaal vastbesloten om de machtigste mutant van allen te worden. Nathan Petrelli komt tot inkeer nadat hij ziet wat zijn besluit allemaal voor ellende heeft veroorzaakt, en hij probeert zijn eigen organisatie, Building 26, op te doeken.

Heroes 3
kunnen we slaan en zalven. Slaan, omdat de éne onlogische plotwending de andere opvolgt: door een zonne-eclips verliezen een deel van de mutanten hun krachten, een ander deel krijgt gaven of zijn ze juist kwijt na een prikje van dokter Suresh, en het aantal keren dat de verschillende personages van kamp of alliantie wisselen is niet meer bij te houden. Hiro (Masi Oka) en zijn spitsbroeder Ando (James Kyson Lee) worden met elke aflevering nog een beetje grotere onnozelaars, voor zover ze de grens van hoe onnozel iemand kan worden al niet lang bereikt hebben, en tegen dat er in het scenario een baby wordt tegenaan gegooid waarvan de twee oelewappers oppas moeten spelen, dreigt de hele Heroes-trein niet alleen te ontsporen, maar intussen ook nog eens een stoet onschuldige omstaanders in hun val mee te trekken. Dat ze onder meer Adam Monroe (David Anders) voor één aflevering letterlijk uit het graf laten opstaan lijkt ons nodeloze recuperatie. Seizoen 3 bevat daartegenover wel enkele scènes die de moeite waard zijn, zoals een spectaculaire vliegtuigcrash, en vooral enkele zeer intrigerende nevenpersonages. Zo vallen Claire, haar pleegmoeder en haar natuurlijke moeder in de handen van de ultieme sadist Eric Doyle (David H. Lawrence), van wie de verbeelding om zijn slachtoffers op de meest creatieve manier om zeep te helpen geen grenzen schijnt te kennen. Ook Brea Grant als de supersnelle Daphne Milbrook is een zeer goeie toevoeging aan de cast, vooral als gaandeweg blijkt dat er achter haar supergave een persoonlijk drama schuilgaat dat je niet voelt aankomen. Maar toch. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de supersoldaat gespeeld door Chad Faust die door de regering is gekweekt? En wat is er nu precies gebeurd tussen Angela Petrelli en haar zus? De volle aandacht erbij houden in dit kluwen van intriges is niet altijd even makkelijk, en het is te begrijpen dat iemand die een paar weken op tv een paar afleveringen van dit seizoen gemist heeft, compleet niet meer kan volgen.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. The Second Coming
Nathan Petrelli wordt net op een persconferentie waar hij het bestaan van de superhelden wil onthullen, neergeschoten door zijn broer Peter. Het is echter niet dezelfe Peter als die hij kent, het is een gezant vier jaar uit de toekomst die heeft ingezien dat Nathans onthullingen uiteindelijk voor een wereldbrand zullen zorgen, en dat dit de enige manier is om dat tegen te houden. Peter teleporteert Matt, die Nathan bewaakte, tot in Afrika. Nathan herstelt echter snel van zijn schotwonde, en wijt zijn genezing aan god. Claire wordt overmeesterd door Sylar, die eindelijk kan onttrekken waar hij al zo lang op zit te azen: haar onsterfelijkheid. Om de voor de hand liggende reden kan hij haar echter niet uitschakelen. Hiro heeft het bedrijf van zijn vader geërfd. Die heeft hem een videoboodschap nagelaten waarin hij zijn zoon oproept om een welbepaalde kluis nooit of te nimmer te openen. Hiro doet dat uiteraard wel, en vindt er de helft van een chemische formule. Hij kan amper met zijn ogen knipperen of de formule wordt gestolen door een vrouw, Daphne Milbrook (Brea Grant), die alle snelheidsrecords kan verbreken en hem het nakijken geeft. Op zijn zoektocht waarom de formule zo belangrijk is, belandt hij in de toekomst en ziet hoe Tokio wordt vernietigd in een ramp, en waarin Ando hem vermoordt. Mohinder Suresh kent eindelijk een doorbraak in zijn onderzoek naar de gaven van de helden: de gaven zitten niet in het bloed, maar in de hormoonspiegel. Van Maya tapt hij een serum af dat mogelijk ook gewone mensen paranormale gaven kan geven. Hij test het serum vervolgens uit op zichzelf.

2. The Butterfly Effect

Mohinder is veranderd in een soort van superman, maar hij moet een prijs betalen voor zijn nieuwe gave: zijn huid schilfert er in stukjes af. Claire heeft sinds haar behandeling door Sylar niet alleen haar gave van onsterfelijkheid behouden, ze schijnt ook immuun te zijn geworden voor pijn. Sylar vermoordt Bob, de vader (Stephen Tobolowsky) van Elle (Kirsten Bell) en breekt in in Level 5, met de bedoeling om alle gaven van de gevangenen aan zijn kunde toe te voegen. Elle kan hem echter tegenhouden, maar moet daarvoor de stroom laten springen. Daardoor kunnen twaalf gevaarlijke gevangenen uit de faciliteit ontsnappen. Onder hen is er zekere Jesse Murphy (Francis Capra), in wie de Peter Petrelli uit de toekomst zijn alter ego uit het heden tijdelijk heeft in "geparkeerd". Ook Claires vader Noah kan uit de faciliteit ontsnappen. Angela Petrelli (Cristine Rose) neemt de leiding over van Level 5. Iemand die op Niki Sanders lijkt duikt opnieuw op als Tracy Strauss, de rechterhand van congreslid Malden (Bruce Boxleitner). Die heeft een voorstel voor Nathan om senator te worden. Tracy wordt echter gedwarsboomd door een journalist die aanwijzingen heeft dat ze in een vorig leven een stripper in Las Vegas was. Ze bewijst dat ze haar bijnaam van ijskoningin niet gestolen heeft. Hiro en Ando gaan achter Daphne Millbrook aan, diegene die de helft van de formule heeft gestolen, en ze belanden daarbij in Parijs. Daphne is hen te snel af, maar Hiro kan een zendertje op haar planten om haar gangen na te gaan wanneer ze naar het tweede deel van de formule gaat zoeken.

3. One Of Us, One Of Them

Noah biedt zich aan om de ontsnapte criminelen weer naar Level 5 te brengen. Angela Petrelli stelt voor dat hij samenwerkt met Sylar om ze terug te vangen, en een eerste gelegenheid dient zich aan wanneer een viertal van hen tracht een bank in New York te overvallen. De vraag is maar of Sylar zijn onstilbare honger in bedwang kan houden. Claire wil stoppen met school en haar gaven aanwenden om metapsychische misdadigers te gaan vangen. Haar moeder Meredith (Jessalyn Gilsig) geeft haar kostbaar advies mee over haar levensbestemming. Matt wordt in Afrika terug naar de bewoonde wereld geleid door Usutu (Ntare Mwine), een Afrikaanse schilder die visioenen over Matts toekomst heeft geschilderd, alsook een verontrustend visioen over het einde van de wereld. Hiro en Ando hebben Daphne gevolgd tot in Berlijn, waar de overdracht van het tweede stuk document zal plaatsvinden. Daar aangekomen kunnen ze echter hun gaven niet gebruiken, want de Haitiaan (Jimmy Jean-Louis) is in de buurt. Tracy zoekt verder naar de identiteit van Niki, en komt tot de conclusie dat zij en Niki in dezelfde kliniek en op hetzelfde moment zijn geboren, én op de wereld zijn gebracht door dezelfde dokter, Zimmermann (Ronald Guttman).

4. I Am Become Death

Mohinder begint hoe langer hoe meer van de neveneffecten van zijn gaven te lijden. De Peter Petrelli van de toekomst neemt de Peter van het heden mee naar zijn tijd. Daar zijn er vreselijke dingen gebeurd. Sylar leeft rustig met zijn zoontje in het huis van de Bennets, Matt en Daphne zijn getrouwd, en Nathan Petrelli is van plan om iedereen deelachtig te maken aan het geheim van de bovennatuurlijke gaven, waar die nu alleen te krijgen zijn voor de superrijken óf de dieven die een serum stelen. Claire is vast besloten om Peter te vermoorden, maar ze vermoordt die uit de toekomst, en zit met die uit het heden aan zijn been. Wanneer de Peter uit het heden zich in het huis van de Bennets, waar Sylar nu woont, verschuilt, komt een commando hem oppikken. Door hun onvoorzichtigheid komen alle frustraties in Sylar weer boven en veroorzaakt hij een ontploffing waarbij Costa Verde van de kaart wordt geveegd. Het zaad voor de oorlog is ontkiemd. Matt beleeft onder invloed van de kruiden van Usutu ongeveer hetzelfde toekomstvisioen, en het is zodanig realistisch dat het een indruk op hem nalaat, zeker wanneer Daphne in zijn armen is gestorven. Terug in het heden - waar Matt Daphne nog niet eens ontmoet heeft - probeert Peter Petrelli van Sylar te weten te komen wat zijn rol in dit alles was. Sylar onthult aan Peter dat ze broers zijn, en dat ze een even grote obsessie hebben voor het verzamelen van andermans gaven. Tracy komt te weten dat ze een zus van een drieling is, waarbij Niki en een zekere Barbara de andere twee zijn. Ze onthult dit aan Nathan, en wil kort daarop zelfmoord plegen. Nathan kan haar redden, en tussen de twee bloeit er iets moois.

Disk 2:

5. Angels And Monsters
Claire heeft thuis verteld dat ze naar een cheerleaderkamp gaat, maar in werkelijkheid is ze op weg om één van de ontsnapte criminelen te doden. De man in kwestie, Stephen Canfield (Andre Royo), kan zwarte gaten veroorzaken waarin alles en iedereen kan weggezogen worden. Canfield probeert haar ervan te overtuigen dat hij niet het monster is dat in zijn dossier beschreven staat. Noah en Sylar vallen echter op het cruciale moment binnen, en hun actie brengt Claire in gevaar. Meredith is haar echter gaan zoeken en heeft zich op de verkeerde verdachte gericht, de gevaarlijke Eric Doyle (David H. Lawrence), die haar onder wilsdwang gevangen houdt. Hiro en Ando hebben Adam Monroe (David Anders) uit zijn graf gehaald, en dwingen hem om mee te werken om in de bende van Daphne te infiltreren. Maya ontdekt een stapel lichamen ingewikkeld in spinnenweb in Mohinders laboratorium, en voor ze het weet is zij zijn volgende slachtoffer. Tracy vertelt Nathan dat ze een journalist gedood heeft, en dat ze overweegt zichzelf aan te geven. Ze confronteren Angela met hun bevindingen.

6. Dying Of The Light

Eric Doyle houdt Meredith gevangen, en weet ook nog Sandra (Ashley Crow) en Claire in de val te lokken. Hij laat het drietal met zijn wilsdwang een sadistisch spelletje Russische roulette spelen. Hiro wordt gerekruteerd door Knox (Jamie Hector) en moet de Afrikaanse schilder van toekomstbeelden, Usutu, zoeken. Nathan en Tracy hebben hulp gevraagd aan Mohinder om hen van hun gave af te helpen, maar die neemt hen gevangen om hen aan zijn collectie in spinrag verpakte slachtoffers toe te voegen. Matt en Daphne ontmoeten elkaar voor de eerste keer op de luchthaven, maar voor een koppel dat voorbestemd is om samen te zijn straalt er vooralsnog weinig sympathie af. Peter zoekt het hoofdkwartier van Pinehearst op, maar wordt daar geconfronteerd met een machtige tegenstander: zijn vader Arthur (Robert Forster).

7. Eris Quod Sum

Arthur Petrelli heeft alle krachten van zijn zoon Peter overgenomen. Er zijn mensen die blij zijn dat er iemand zoiets kan. Maya kan bijvoorbeeld eindelijk van haar kwaal verlost worden, Mohinder twijfelt nog, maar hoort dat hij in de toekomst zal uitgroeien tot een monster. Petrelli is een leger van superhelden aan het bij elkaar verzamelen, en hij vraagt Mohinder om zijn formule te perfectioneren. Claire krijgt het onverwachte bezoek van Elle, die niet langer in staat is om haar gave te controleren, en zichzelf voortdurend stroomschokken toedient. Samen besluiten ze Pinehurst te bezoeken om iets aan haar probleem te doen. Daphne krijgt de opdracht om Matt te doden, want anders gaat ze er zelf aan.

8. Villains

Hiro ziet in zijn visioen wat er een jaar voordien is gebeurd. Angela heeft geprobeerd Arthur te vermoorden na het ongeluk waarin Nathans vrouw (Rena Sofer) verlamd is geraakt. Meredith is de zus van Flint Gordon (Blake Shields), en ze zijn samen op de loop voor justitie, wanneer ze het voorstel krijgt om voor The Company te komen werken. Sylar begint zijn drang naar de gaven van anderen te manifesteren na een mislukte zelfmoordpoging, waarbij Elle hem er terug bovenop heeft proberen te helpen.
Disk 3:
9. It's Coming
Hiro en Ando kunnen nog net aan Arthur Petrelli ontsnappen, maar Hiro heeft er een behoorlijke slag van de molen aan overgehouden, en hij denkt dat hij een tienjarige is. Sylar en Elle worden samen in een cel opgesloten, en Sylar leert er om de krachten van een ander over te kunnen nemen zonder zijn onderwerp te doden. Knox en Flint gaan achter Peter en Claire aan, maar zelfs zonder superkrachten is Peter een geduchte tegenstander. Matt probeert in de gedachten van Angela Petrelli door te dringen om haar uit haar comateuze toestand te krijgen. Nathan en Tracy sluiten zich uiteindelijk aan bij het kamp van vader Petrelli. De twee kampen staan meer dan ooit tegenover elkaar.

10. The Eclipse: Part 1

Zowel het kamp van vader als dat van moeder Petrelli probeert een laatste paar individuën te vinden om zich achter hun zaak te scharen. Een zonsverduistering gooit echter roet in het eten: alle paranormalen zijn op slag hun krachten kwijt. Elle en Sylar hebben de opdracht gekregen om Claire binnen te halen, die als katalysator een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van het serum. Bij de schermutseling gaat er een schot af, en nu ze niet langer zelfgenererend is, krijgt Claire een kogel in haar arm. Nathan en Peter zitten vast in Zuid-Amerika waar ze de Haïtiaan trachten te vinden. Matt probeert Daphne, die in haar ouderlijk huis in Kansas verschanst zit, te overtuigen van zijn liefde voor haar, maar zonder haar krachten is er met Daphne iets aan de hand wat ze niet graag heeft dat algemeen geweten is.

11. The Eclipse: Part 2

Peter en Nathan proberen in Haïti de Haïtiaan te redden uit de handen van zijn broer, die zich Baron Samedi (Demetrius Grosse) noemt en die onkwetsbaar is voor kogelinslagen en messteken. Met de tijdelijke eclips is één en ander in de machtsverhouding veranderd, en probeert het duo Samedi te overmeesteren. In Kansas leert Matt dat Daphne eigenlijk zwaar gehandicapt is. Hiro zoekt vertroosting in de stripreeks 9 Wonders van wijlen Isaac Mendez, die tot in detail heeft geschreven wat hen gaat overkomen. Claires gaven keren niet te snel terug, en ze moet naar het hospitaal, waat ze niet alleen symptomen van een schotwond vertoont, maar ook nog eens helemaal geïnfecteerd is door een superziekenhuisbacterie, omdat ze daarvoor nooit ziek is geweest. Sylar en Elle moeten op de loop voor Noah Bennet, die uit wraak voor zijn dochter hen maar wat graag een extra luchthol bij zou schieten.

12. Our Father

Hiro en Claire reizen terug in de tijd om te voorkomen dat Claire ooit de katalysator toegediend krijgt. Dat lukt, maar de verkeerde persoon gaat met de gave lopen. Claire heeft een ongewone ontmoeting met haar jongere zelf, en Hiro met zijn stervende moeder. Sylar is terug op strooptocht en heeft het gemunt op een vrouw die kan voelen wanneer er tegen haar gelogen wordt. Haar gave is cruciaal in zijn zoektocht naar de waarheid over zijn afkomst. Matt, Ando en Daphne zoeken bij een koerierdienst het schetsboek van Isaac Mendez. Peter en de Haïtiaan proberen Arthur uit te schakelen, terwijl Nathan van kamp is veranderd. Arthur laat intussen het serum om superkrachten te verwekken uittesten op een proefpersoon (Chad Faust), met de bedoeling om, als dit lukt, een leger van supersoldaten te kweken.

Disk 4:

13. Dual
Claire, Noah, Meredith en Angela zitten opgesloten in het detentiecentrum. Sylar heeft alle uitgangen geblokkeerd, en wil een kat-en-muisspelletje met zijn slachtoffers spelen. Als Claire zijn moeder vol lood pompt, mogen zij, haar pleegvader en moeder vrijuit gaan. Noah heeft er niets beters op gevonden dan alle gevangenen uit hun cellen te laten, en vrijheid te beloven aan diegene die hem het hoofd van Sylar brengt. Om Hiro, die zestien jaar geleden op een vlaggenmast vastzit, terug naar het heden te halen, probeert Ando met een gestolen formule ook superkrachten te verwerven. Hij krijgt echter niet helemaal wat hij gehoopt had. Peter helpt mee het laboratorium van Suresh kort en klein te slaan, maar hij neemt op het cruciale moment een bepalende beslissing.

14. A Clear And Present Danger

Nathan Petrelli is senator geworden en laat in samenspraak met de president alle bezitters van bijzondere krachten opzoeken en door een commando ontvoerd worden. Tracy, Hiro, Mohinder, Matt, zelfs zijn eigen broer Peter, allemaal worden ze gevangengenomen en gedrogeerd. Met twee uitzonderingen: Claire laat hij gaan omdat ze zijn dochter is, en Sylar laat zich niet zomaar vangen. Claire kan echter niet aanzien hoe haar vrienden worden afgevoerd. Ze smokkelt zichzelf op het transportvliegtuig en laat de anderen vrij: dan pas komt het duiveltje uit het doosje.

15. Trust And Blood

Het vliegtuig met gevangenen is neergestort in Arkansas. Een paar enkelingen zijn op de loop, een paar anderen proberen hen uit het visier van Petrelli's agenten te houden. Eén van de helden schiet er het leven bij in; Claire wordt terug gevangen genomen en omdat ze het voorwerp uitmaakt van een deal tussen Petrelli en Noah, wordt ze terug naar huis gestuurd. Tracy probeert om Nathan te overtuigen om haar vrij te laten in ruil voor Peter, maar ze heeft samen met Peter een valstrik gespannen. Sylar gaat achter één van de agenten van het commando aan, en wanneer de soldaat zelfs niet spreekt als Sylar hem een paar vingers afsnijdt, verandert hij het geweer van schouder en gijzelt daarbij een familie. Hij ontdekt daar dat hij een zekere affiniteit heeft met de zoon des huizes, Luke Campbell (Dan Byrd).

16. Building 26

Nathan vraagt aan de regering het dubbele budget om de verdwenen superhelden op te sporen. De regering stuurt een auditor, Abby Collins (Moira Kelly), om de aanvraag te onderzoeken, die prompt wit wegtrekt als ze ziet hoe Tracy wordt gemarteld. Wanneer Tracy ontsnapt en voor Abby's ogen een dodelijk slachtoffer maakt, draait ze echter bij. Hiro en Ando verstoren in New Delhi een huwelijksfeest. Claire krijgt een opdracht doorgespeeld via haar GSM: ze moet voorkomen dat Alex Woolsey (Justin Baldoni), een winkelbediende in een stripwinkel, wordt opgepakt. Ze strijkt daarbij haar vader weer flink in de haren. Sylar is intussen nog altijd op zoek naar zijn vader, en samen met Luke probeert hij uit de klauwen van de commando's te blijven, die hem misschien zo goed als te pakken hebben, maar toch net niet goed genoeg in hun job zijn.
Disk 5:
17. Cold Wars
Mohinder, Peter en Matt hebben samen het plan opgevat om Noah Bennett te kidnappen om te weten te komen wie er achter de pogingen zit om de mensen met gaven gevangen te nemen. Bennett probeert echter verdeeldheid in hun rangen te zaaien, en met het bericht dat Daphne misschien nog leeft heeft hij Matt in zijn greep. Noah heeft een dubbele agenda: enerzijds doet hij alsof hij voor Nathan Petrelli werkt, maar hij heeft duidelijk nog een alliantie met Angela achter de hand. Het drietal wordt opgejaagd door Danko (Zeljko Ivanek), die Mohinder kan vangen.

18. Exposed

Matt en Peter dringen Building 26 binnen om Daphne te zoeken. Door hun wilsdwang kunnen ze tenminste een paar bewakers tijdelijk van zich af houden. In plaats van Daphne vinden ze op aanwijzen van hun anonieme bron Rebel een filmpje waarin duidelijk getoond wordt hoe de mensen met speciale gaven op een vliegtuig worden geladen en afgevoerd. Het filmpje zou een bom kunnen betekenen onder Nathan Petrelli's plannen. De overmacht wordt echter te groot, en Matt offert zich op opdat Peter zich met het bezwarende materiaal op een memorystick uit de voeten kan maken. Sylar is op zoek naar zijn vader, en er komen herinneringen boven dat die net zoals hij zelf bij zijn slachtoffers doet, zijn moeder de schedel heeft doorboord. Alex (Justin Baldoni) heeft zich verschanst op Claires kamer. Hij zou graag de benen nemen en elders een nieuw leven beginnen, maar het huis van de Bennetts staat onder voortdurende bewaking van het FBI. En blijkbaar is Claire als steun en toeverlaat voor diegenen die achtervolgd worden door de regering populair, want plots staat Eric Doyle voor haar deur, die ook de wijk wil nemen.

19. Shades Of Gray

Danko tracht Matt uit te schakelen door hem als zelfmoordterrorist op te voeren. Het komt tot een confrontatie tussen Danko en Nathan, die de technieken van Danko afwijst. Danko ondervraagt Tracy over de vraag of Nathan ook speciale gaven heeft. Sylar gaat op zoek naar zijn biologische vader, en hij vindt hem, een teruggetrokken dierenopzetter met longkanker. Claire neemt een baantje aan in de stripwinkel, en ze krijgt van Rebel het verzoek om Eric Doyle veilig te laten ontkomen aan de klauwen van enkele huurlingen. Hiro en Ando gaan op verzoek van Rebel naar Californië, waar ze plots van een overstresste babysitter een baby in handen krijgen geduwd die blijkbaar Matt Parkman heet.

20. Cold Snap

Mohinder en Matt kunnen uit de faciliteit ontsnappen waar ze tegen hun wil bewusteloos worden gehouden. Ze nemen Daphne mee, die intensieve zorgen heeft nadat haar schotwond slecht is behandeld. Tracy ontsnapt met hen mee, nadat een stroompanne de oven heeft platgelegd waarin ze gevangen wordt gehouden. Eens buiten blijkt dat ze het lokaas is waarmee Danko Rebel tracht te lokken. Danko heeft gezien dat Nathan Petrelli is weggevlogen, en feitelijk ook bijzondere krachten heeft. De baby van Matt heeft ook speciale krachten: hij kan elektrische aparaten in-en uitschakelen. Twee soldaten van Danko geven zich uit voor politie, en willen Matts ex Janice (Elizabeth Lackey) en haar baby voorleiden. Matt en Ando gaan echter met de baby aan de haal.

Disk 6:

21. Into Asylum
Nathan is met Claire naar Mexico gevlucht. Daar zitten ze op zwart zaad: Claire verpandt haar hangertje, en Nathan probeert om het geld dat ze daarmee binnen heeft gebracht te vermenigvuldigen door aan een dubieuze tequiladrinkwedstrijd mee te doen. Danko komt op het spoor van een shapeshifer die drie van zijn agenten heeft vermoord. Hij vormt een breekbare alliantie met Sylar, die hem aanbiedt om de moordenaar te vangen in ruil voor het mogen absorberen van zijn gave. Danko heeft inmiddels Noah bevolen om een klopjacht op Angela en Peter te houden. Ze verstoppen zich in een kerkgebouw.

22. Turn And Face The Strange

Hiro en Ando proberen de baby Matt Parkman bij zijn vader te brengen, maar telkens de kleine nukkig wordt, krijgen ze autopech. Matt zelf is intussen uit op wraak voor de dood van Daphne, en hij is vastbesloten om Danko hetzelfde aan te doen als hetgeen hem is aanagedaan. Sylar is dan weer vastbesloten om Noah Bennett kapot te maken, en hij begint met zijn huwelijk. Angela Petrelli heeft gedroomd over wat ze als volgende stap moet ondernemen, en ze besluit om haar zoons en kleindochter een massagraf te tonen in een plaats die Coyote Sands heet.

23. 1961

Angela laat haar familieleden de lijken bovenspitten die in Coyote Sands begraven liggen. Ze herinnert zich 1961, wanneer zij en haar zuster samen met talloze anderen in de faciliteit werden onderzocht omwille van hun speciale gaven. De jonge Angela (Alexa Nikolas) heeft toekomstvoorspellende dromen, en ziet hoe het onderzoek, dat geleid wordt door Chandra Suresh (Ravi Kapoor), zal eindigen in een bloedbad. Ook Mohinder zoekt de plaats op na aanwijzingen dat zijn vader er een onderzoeksfaciliteit van de regering heeft geleid. Angela beweert dat de geest van haar zuster Alice (Diana Scarwid) er nog rondwaart in de gedaante van een storm.

24. I Am Sylar

Sylar kan zijn shapeshifting-gave niet langer onder controle houden, en verandert voortdurend in personen die hij niet wil zijn. Danko wil zijn gaven nog steeds gebruiken om Rebel te vinden. Sylar komt echter te weten dat Micah Sanders Rebel is, en hij besluit hem te laten gaan nadat hij door heeft dat Danko alle mensen met superkrachten wil uitroeien. Sylar begint zinsbehoochelingen te hebben over zijn overleden moeder Virginia (Ellen Greene). Die praat op hem in en Sylar maakt zichzelf wijs dat hij genoeg potentieel heeft om iedereen te kunnen zijn die hij wil zijn... zoals president van de Verenigde Staten. Hij neemt het lichaam van Nathan aan. Matt Parkman wil zijn zoontje terug naar zijn ex brengen, maar hij heeft nog steeds huurmoordenaars achter zich. Ando en Hiro doen een poging om Building 26 aan te vallen, maar ze geraken het niet over eens wie er van hen de leiding moet nemen.

25. An Invisible Thread

Hiro en Ando bevrijden in Building 26 alle gevangenen, maar naarmate Hiro zijn gave meer en meer gebruikt, begint hij aan neus en oor te bloeden. Sylar heeft de ambitie om als Nathan Petrelli de president van de Verenigde Staten een hand te geven, om vervolgens zijn persoonlijkheid te kunnen overnemen. Claire heeft echter door dat de man die zich als Nathan voordoet niet de echte is. Nathan en Peter proberen hem tegen te houden, maar dat vergt een ultiem offer...
BEELD EN GELUID
De 1.78:1 widescreen-transfers doen op dvd alleszins geen recht aan de uitzendingen in HD, en alleszins zullen deze ook de Blu-ray niet dadelijk gaan overtreffen, maar d'r valt wel mee te leven. Wat me opviel was dat het soms moeilijk is om de camera in focus te houden: wanneer er bijvoorbeeld een close-up van Claires gezicht wordt genomen, wordt de textuur van de zetel waar ze op zit plots een stuk vager. Echte problemen als printbeschadigingen of ruis zijn er virtueel niet aanwezig, maar het moet me toch van de lever dat seizoenen 1 en 2 wél konden uitgebracht worden zónder Nederlandse ondertitels, terwijl dit laatste een fluitje van een cent zou moeten zijn. Of dit met deel 3 op Blu-ray dezelfde kant op gaat gaan, daar hebben we voorlopig het raden naar, maar ook met de box met de eerste drie delen uit de Fast And The Furious-franchise heeft Universal ons al eens dezelfde pee gestoofd. De 5.1-track klinkt net als bij de vorige seizoenen onberispelijk, en weet een goed evenwicht te bieden tussen heldere dialogen, ambiente surround die vooral van de soundtrack van Wendy & Lisa, in een vorig leven nog twee aartsengelen van Prince/TAFKAP/^%#@!, afkomstig is, en een paar goeie uithalen van het departement soundstages die de spaarzaam gebruikte momenten vol actie en speciale effecten nog eens goed uit de verf doen komen. Maar het is vooral het ambiënte totaalbeeld dat bij deze release scoort.
EXTRA'S
We zijn dit keer echt niet te spreken over de verpakkingspolitiek van Universal. De set bevat 7 discs, 6 met de 25 afleveringen op en eentje met de extra's. Dat laatste schijfje zit zomaar ergens los in de verpakking te zweven, met alle mogelijke beschadigingen van dien. Best koopt u ergens nog een papieren sleeve zodat u die tenminste deftig in de flap kan steken. Bij seizoen 4 van Battlestar Galactica kon Universal zelfs digipacks maken waarin plaats was voor acht schijfjes. Elke reden waarom dat nu niet gebeurd is, is een drogreden.

Qua extra's zelf hebben we niet te klagen, alhoewel we hier veel kleine featurettes vinden die men beter als één grote had gepresenteerd. De geanimeerde menu's lijken opnieuw op een bewegend stripverhaal.

Zes van de afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaartrack, wat significant minder is dan de buitenlandse releases, waarop zowat elke aflevering van een audiocommentaar is voorzien. In totaal zijn er 38 minuten aan verwijderde scenes terug te vinden, verspreid over de respectievelijke afleveringen. Een mogelijkheid om ze via seamless branching te kunnen bekijken is er niet.

De featurettes zijn over de disks gespreid. In de documentaire The superpowers of Heroes (8 min.) zien we voornamelijk hoe stuntcoördinator Tim Gilbus zich een maagzweer aan het ergeren is bij de voorbereidingen van de speciale effecten die bij de diverse supergaven horen. Completing the scene (8 min.) gaat over het toevoegen van computergegenereerde effecten, zowel in de finale versie van de film als als middel om bepaalde voorstudies te kunnen verrichten. Tim Sale Gallery of Screen Art (1 min.) is een duidelijke cash in quick waarbij zijn conceptueel werk op een muziekje werd gezet. De faux trailer Pinehearst commercial (1 min.) is toch goed voor een glimlach. In The prop box (6 min.) nemen we een kijkje in de kast met rekwisieten, maar de inhoudelijke bijdragen aan het geheel is eerder beperkt.

Alternate stories
bevat enkele nevenverhalen over personages die slechts zijdelings in de reeks aan bod komen. In Going Postal (10 min.) en Nowhere Man zien we onder meer Eric Doyle die zich een serieus leven tracht in te richten maar daar miserabel in faalt. Het derde filmpje van de Amerikaanse versie, The Recruit, heeft het niet tot onze disk gehaald. Alweer een pijnlijk hiaat.

In The Writers Forum (13 min.) praten Tim Kring en zijn medewerkers over de verhaallijnen die ze voor het derde seizoen hebben gevolgd, en vertellen ze onder meer hoe enkele alternatieve denkpistes, zoals het uit de serie schrijven van Sylar, het uiteindelijk niet gehaald hebben. Genetics Of A Scene (21 min.) bevat vier scènes waarvan de speciale effecten onder de loep worden genomen. Vooral de scène waarin Claires hersenpan opengeboord wordt is hierbij de moeite van het vermelden waard.

Disk 7, die gelabeld is als Bonusdisc: Unmasked, bevat nog vier extra featurettes. In New Heroes on the block (17 min.) zien we uiteraard de nieuwe superhelden en superschurken die in dit seizoen hun opwachting maken, en hoe onder meer Level 5 werd geconstrueerd. In "Action!" (16 min.) volgen we regisseurs Alan Arkush en Greg Beeman een dag op de set. Heroes on the run (17 min.) is een special voor de BBC die tussen Volume 3: Vilians Volume 4: Fugitives als opwarmertje voor deze laatste werd uitgezonden. From heroes to vilains (16 min.) is een analoog stukje dat tussen seizoenen 2 en 3 hoort. Deze laatste twee featurettes zijn op de zevende bonusdisk er eigenlijk opgegooid voor de completisten onder u.

CONCLUSIE
Heroes 3 valt nog wel te pruimen, maar het geniale van de eerste reeks is er al lang af. In deze derde dvd worden schuchtere pogingen gedaan om de reeks nieuw leven in te blazen, maar die pogingen worden al even schuchter terug afgebroken. De dvd-presentatie is meer dan aanvaardbaar en ook het bonuspakket is aardig, alhoewel er in andere zones méér te rapen valt.


cover
Studio: Universal

Regie: Allan Arkush, Greg Beeman, Sergio Mimica-Gezzan, David Von Ancken, Anthony Hemingway, Daniel Attias, Jeannot Szwarc, Greg Yaitanes, Holly Dale, Seith Mann, Eric Laneuville, James Chory, Adam Kane
Met: Jack Coleman, Hayden Panettiere, Milo Ventimiglia, Sendhil Ramamurthy, Masi Oka, James Kyson Lee, Adrian Pasdar, Greg Grunberg, Zachary Quinto, Cristine Rose, Ali Larter, Ashley Crow, Jimmy Jean-Louis, Noah Gray-Cabey, Randall Bentley, Elizabeth Lackey, B

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008-2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
1092 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582704327


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 6 audiocommentaartracks
• Verwijderde scènes
• Documentaire "The superpowers of Heroes"
• Documentaire "Completing the scene"
• Tim Sale Gallery of Screen Art
• Pinehearst commercial
• Documentaire "The prop box"
• Alternate stories: Going Postal
• Alternate stories: Nowhere Man
• Documentaire "The writers forum"
• Documentaire "Genetics of a scene: Lights, Camera, Beeman"
• Documentaire "Genetics of a scene: Throwing Thoughts"
• Documentaire "Genetics of a scene: Exploring Claire's mind"
• Documentaire "Genetics of a scene: Speedster Steals The Formula"
• Documentaire "New Heroes in the block"
• Documentaire "Action!"
• Documentaire "Heroes on the run"
• Documentaire "From heroes to vilains"

Andere recente releases van deze maatschappij