:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOURNEY 2 THE MYSTERIOUS ISLAND
JOURNEY 2 THE MYSTERIOUS ISLAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-07-22
FILM
De boeken van Jules Verne stonden in het verleden steeds garant voor heerlijke, ouderwetse avonturenfilms en dat is anno 2012 niet anders. Na het grote succes van Journey To The Centre Of The Earth in 2008, mocht Josh Hutcherson voor de tweede keer in de huid van de Verniaan Sean Anderson kruipen om wederom een avontuur van jewelste te beleven, ook al werd deze keer Brendan Fraser ingeruild voor spierbundel Dwayne Johnson die vele lezers uiteraard kennen van The Scorpion King.

Sean kan het maar niet vinden met zijn stiefvader Hank (Dwayne Johnson). De politieagent doet wel alles om het vertrouwen van de tiener te winnen, doch ontcijfert de jongen liever allerlei vreemde boodschappen van zijn grootvader Alexander (Michael Caine). Alexander is net als Sean een Verniaan (hiermee bedoelt men gewoon Jules Verne-fanaten die alles over de man en zijn boeken weten) die onderzoekt of de onderwerpen waarover Jules Verne schreef echt bestaan of niet. Het nieuwste bericht van Seans opa luidt "Pip Zorn Trux" en daar Hank het morsealfabet uitstekend beheerst, weet hij de vreemde woorden snel om te vormen tot "Het eiland bestaat". Alexander bedoelt hiermee het paradijselijke oord uit Het Geheimzinnige Eiland dat Jules Verne in 1874 schreef en dat een vervolg was op Twintigduizend Mijlen Onder Zee. Na wat zoekwerk ontdekt Sean dat het mysterieuze eiland zich in de buurt van Palau bevindt. Hank besluit om samen met de jonge avonturier richting Palau te trekken omdat de stiefvader er toch van overtuigd is dat het eiland niet bestaat. Eens ze de bestemming hebben bereikt, merken de twee echter dat geen enkele schipper bereid is om naar het gebied te varen, deze plaats is immers volgens de lokale bevolking het meest gevaarlijke deel van de oceaan is. De enige die de opdracht wel ziet zitten is de arme Gabatto (Luis Guizmàn) die samen met zijn aantrekkelijke dochter Kailani (Vanessa Hudgens die de jongste lezers wel zullen kennen als Gabriella uit de High School Musical-reeks) de twee op hun tocht wil vergezellen. Het viertal komt met z'n aftandse helikopter in een vreemde windhoos terecht die het voertuig volledig vernielt. Eens ze van de schok zijn bekomen, merken de avonturiers dat ze op het vreemde eiland zijn terechtgekomen dat door Jules Verne is beschreven. Veel tijd voor vertier is er echter niet, want al gauw moeten ze op de vlucht slaan voor de meest angstaanjagende creaturen, maar gelukkig is ook opa Alexander op het eiland aanwezig! De vraag is alleen op welke manier ze terug kunnen keren naar de echte wereld. Lang wachten op een oplossing is uitgesloten, want Hank ontdekt dat het eiland op instorten staat. Het enige wat hun te doen staat is op zoek gaan naar de Nautilus, de beroemde duikboot van kapitein Nemo.

Deze tweede Journey-film is een vreemde prent omdat iedere filmfan beseft dat de film zowel het slachtoffer is van een infantiel scenario (Jules Verne draait zich zonder twijfel om in zijn graf) als van ondermaatse acteerprestaties die het niveau naar beneden halen. Bovendien zouden de CG-effecten niet misstaan in een Ed Wood-film en lijken de gigantische monsters uit één of andere Japanse Godzilla-film te komen, maar toch zorgt Brad Peyton ondanks deze gebreken wel voor 90 minuten dol filmvertier. Journey 2 The Mysterious Island verveelt geen seconde en ook al zal Michael Caine er zich later ongetwijfeld voor schamen dat hij ooit toestemde om mee te werken aan deze productie, blijft het heerlijk om de anders zo serieuze acteur eens als een clowneske Indiana Jones aan het werk te zien. Luiz Guzmàn wiens kop we anders enkel in misdaadfilms als Carlito's Way of Traffic zien opduiken, speelt op overtuigende (en komische) wijze de rol van de onbeholpen piloot die steeds de pineut is. Cinemaliefhebbers die niet zijn vergeten dat film ook entertainment kan betekenen, zullen dan ook zonder twijfel veel lol beleven aan deze heerlijke, onschuldige jongensdroom.

BEELD EN GELUID
In het Blu-ray-doosje vind je zowel de 2D als de 3D-versie die enkel kan worden bekeken met een geavanceerd brilletje. Laten we eerlijk zijn: de meeste stunts en special effects zijn louter in dienst voor het 3D-concept
gedraaid waardoor vele scènes heel wat van hun waarde verliezen wanneer je ze in 2D bekijkt. Zowel het beeld als het geluid zijn overweldigend en het mag duidelijk zijn dat dergelijke films perfecte ambassadeurs zijn voor het Blu-rayformaat.

EXTRA'S
Over de extra's zijn we heel wat minder tevreden. Naast de gebruikelijke nutteloze weggelaten scènes en de bloopers is er ook een interactief spelletje dat niet veel voorstelt. De kijker krijgt een kaart van het eiland met daarop verschillende locaties. Na een klik op het icoontje leggen de makers van de film je uit hoe sommige scènes werden gefilmd of welke technieken er nodig waren om de monsters te creëren.

CONCLUSIE
Niet iedereen zal te spreken zijn over deze Jules Verne-adaptie. Wie op zoek is naar cinematografische vondsten of geslaagde acteerprestaties laat deze film maar beter links liggen, maar filmliefhebbers die zin hebben in een onschuldige avonturenfilm (weliswaar met een Disney-sausje) zullen veel plezier beleven aan Journey 2 The Mysterious Island.


coverStudio: Warner

Regie: Brad Peyton
Met: Dwayne Johnson, Michael Caine, Josh Hutcherson, Vanessa Hudgens, Luis Guzman, Kristin Davis

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
9

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888091470


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1 (2D en 3D)
Frans Dolby Digital 5.1 (2D en 3D)
Duits Dolby Digital 5.1 (2D en 3D)
Italiaans Dolby Digital 5.1 (2D en 3D)
Spaans Dolby Digital 5.1 (2D en 3D)
Tsjechisch Dolby Digital 5.1 (enkel 3D)
Pools Dolby Digital 5.1 (enkel 3D)
Russisch Dolby Digital 5.1 (enkel 3D)
Hongaars Dolby Digital 5.1 (enkel 3D)

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Zweeds, Noors, Fins, Deens, Pools, Russisch, Grieks, Arabisch, Hongaars, Tsjechisch
Extra's:
• Are You Strong Enough To Survive Mysterious Island? (Interactive Map)
• Deleted Scenes
• Gag Reel

Andere recente releases van deze maatschappij