:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK ENTERPRISE - SEIZOEN 4
STAR TREK ENTERPRISE - SEIZOEN 4 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-05-11
SERIE
Ondanks de vele pogingen van de producers om Star Trek Enterprise aantrekkelijker te maken, kon de serie nooit met zijn voorgangers wedijveren. Het feit dat sommige mensen niet eens op de hoogte zijn van het bestaan van deze spin-off spreekt waarschijnlijk boekdelen. De makers begrepen dan ook dat het doek over Roddenberrys universum op elk moment kon vallen. En jawel, het vierde seizoen werd het allerlaatste luik. Nochtans waren de kritieken op het vierde seizoen niet eens zo slecht. Het vierde luik werd voor drie Emmy Awards genomineerd, ook al werd er maar eentje verzilverd. Ook de Trekkies vonden de avonturen nog best genietbaar. Een groep (domme) fans ging zelfs zo ver om een speciaal fonds op te richten waardoor Paramount het nodige geld zou ter beschikking hebben om zijn jawoord voor een vijfde reeks te geven. Het mocht evenwel niet baten. Een grote verrassing was dat zeker niet omdat er tijdens de opnames van het vorige seizoen al geruchten waren dat de Enterprise voorgoed aan de grond zou blijven. Men gaf de serie evenwel nog (voor één keer) een kans. Men probeerde wel om Trekkies te paaien door meer verbanden met Star Trek: The Original Series te leggen, helaas was het kalf al lang verdronken. Alhoewel "helaas" een relatief woord is, want de serie heeft nooit de uitstraling van zijn voorgangers gehad.

Voor wie het allemaal zou zijn vergeten, of wie het gewoon niet kan schelen, herhalen we graag dat Star Trek Enterprise een prequel is. De verhalen spelen zich af in de periode voordat de Verenigde Federatie Van Planeten is opgericht. Centraal staat wel het fameuze ruimteschip, de Enterprise NX-01, die het hele melkstelsel moet uitpluizen en dat later door illustere mannen als Picard en Kirk zou worden bestuurd. Aan het roer staat Jonathan Archer (Scott Bakula). 22 afleveringen lang voert deze kapitein ons doorheen het heelal alwaar we de meest vreemde creaturen aantreffen. Het is echter niet Scott Bakula, officier T’Pol (Jolene Blalock) of luitenant Malcolm Reed (Dominic Keating) die de ster van dit seizoen is. Neen, dat is Brent Spiner: de eigenwijze androïde Data uit Star Trek: The Next Generation en tevens de lieveling van vele Trekkies. In Enterprise vertolkt Spiner de rol van Dr. Arik Soong: de grootvader van de man die de beroemde robot zou uitvinden. Daar bleef het niet bij. Ook het spiegeluniversum en de slavenmeisjes van Orion werden weer van stal gehaald. Er was zelfs een plaatsje voor Khan, commandant  William T. Riker (Jonathan Frakes) of Deanna Troi (Marina Sirtis) vrijgemaakt. Allemaal spectaculaire innovaties en toch kon de reeks qua kijkcijfers wederom niet scoren en het feit dat enkele critici de sciencefictionreeks smalend een tweederangssoap doopten, verbeterde de situatie geenszins.

Zelf beschouw ik mij niet als een zware Star Trek-fan, zeg maar gewoon een liefhebber. Na deze 22 afleveringen waarin je heel wat goede episodes terugvindt (Daedalus, Home, Storm Front of het slot These Are The Voyages...) ben ik een beetje uitgekeken op de avonturen van deze crew. Enterprise is nooit een hoogvlieger geweest. Een objectieve kijker merkt meteen dat de makers hopeloos pogen om de hoogdagen van het Star Trek-universum te laten herleven, helaas zonder veel resultaat. Wegens de techniek worden de special effects wel met het seizoen beter, maar de verhaaltjes worden alsmaar slapper. Trouwens (en nu jaag ik wellicht mijn hoofdredacteur in de gordijnen!), Enterprise staat mijlenver van de oorspronkelijke reeks. Er is geen sprake meer van shakespeariaanse dialogen en ook de wetenschappelijke aanpak van vroeger is bijna volledig verdwenen. Enterprise is niet meer dan een ordinaire avonturenreeks met een knipoog naar het verleden. De weg lag dus open voor J.J. Abrams om het Gene Roddenberry-universum voorgoed te verkrachten. En nu deed een schop onder de kont van de hoofdredacteur echt zeer!

BEELD EN GELUID
Wie onze vorige recensies las, weet dat het Star Trek-universum één van de paradepaardjes is van Universal als het op beeldkwaliteit aankomt. Wat Star Wars voor Fox betekent, is Star Trek voor de Paramount-studio's. Hier is het heel wat minder. Wegens een torenhoge aankoopprijs lopen de Belgen de winkeldeuren niet plat voor deze serie. Deze spin-off, die door heel wat Trekkies sowieso als inferieur wordt aangezien, kreeg een mindere behandeling. Begrijp ons niet verkeerd, de kwaliteit is nog altijd van een hoog niveau, maar in de seizoenen van Star Trek: The Next Generation werd ieder shot van alle afleveringen beeld per beeld opnieuw ingescand. De avonturen van Enterprise zijn gewoon op Blu-ray gezet. De kleuren en contrasten zijn geslaagd en ook alle details zijn mooi zichtbaar. De geluidsband is een energieke DTS-HD Master Audio 5.1-track.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal op Star Trek: The Generation was zeer leerrijk, maar bij Enterprise is dat al heel wat minder. De echte reden is natuurlijk dat er nauwelijks iets interessants over deze serie te vertellen valt. We gebruiken het woord schijfvulling net niet. In Conversation: Writing Star Trek: Enterprise is een documentaire van anderhalf uur. Dit is echt wel stof voor fervente fans, want deze bonus is eigenlijk een panelgesprek met diverse scenarioschrijvers die onderwerpen aansnijden waarvan de meeste mensen nog nooit hebben gehoord, laat staan dat ze er wakker van liggen. Trouwens de schrijvers komen goed aan bod op deze box want er zijn een aantal afleveringen (zoals bijv. The Forge, Observer Effect of United) voorzien van een audiocommentaar. Before Her Time: Decommissioning Enterprise is ook weer een kanjer van een extra die een kijkje achter de schermen biedt. Het is allemaal best het bekijken waard, ten minste als je een fan bent.

CONCLUSIE
Het vierde seizoen van Enterprise was meteen ook het laatste. De producers probeerden wel om de populariteit van de serie wat aan te wakkeren. Dat werkte niet. Het grootste probleem ligt ongetwijfeld in het feit dat de sciencefictionserie veel te ver van de twee moederseries staat. Enterprise is een bijna ordinair jongensverhaal geworden. Een ruimtecrew die op avontuur trekt, zeg maar, en dat is nooit de bedoeling van Roddenberry geweest.coverStudio: Universal

Regie: diverse
Met: Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Brent spiner

Film:
6,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004-2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
940 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582968453


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
 


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Catalaans, Deens, Duits, Italiaans, Noors, Zweeds, Fins
Extra's:
• In Conversation: Writing Star Trek Enterprise
• Before Her Time: Decommissioning Enterprise
• Deleted Scenes


Andere recente releases van deze maatschappij