:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRINCE OF EGYPT, THE
PRINCE OF EGYPT, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-12-09
FILM
Farao Seti (Patrick Stewart) regeert over zijn onderdanen met ijzeren hand, en dan in het bijzonder over de joodse slaven, die zwoegen onder de megalomane bouwprojecten van de farao, en die, wanneer ze te talrijk worden, op vakkundige en weinig subtiele wijze worden 'uitgedund'. Baby Mozes ontsnapt aan de zoveelste slachting op bevel van de farao doordat zijn moeder hem in een mandje de Nijl laat afdrij­ven. De baby spoelt aan in het koninklijk paleis, waar hij door de koningin (Helen Mirren) wordt aangenomen als was het haar eigen zoon. De jaren verstrijken, en Mozes (Val Kilmer) groeit op naast zijn 'broer' Ramses (Ralph Fiennes), die voorbestemd is om Seti op te volgen. De twee zijn onaf­scheidelijke losbollen, waarbij Mozes telkens zijn broer uit de penarie moet weten te redden wanneer er door hun onacht­zaamheid weer eens een tempelconstructie sneuvelt en ze aan de farao verantwoording moeten afleggen. Alhoewel Ramses Mozes aanbiedt om aan zijn zijde Egypte mee te besturen, begint Mozes te twijfelen aan de rol die hij moet spelen, zeker wanneer hij na een toevallige ontmoeting met zijn natuurlijke broer Aaron (Jeff Goldblum) en zus Miriam (Sandra Bullock) ontdekt dat hij eigenlijk van joodse afkomst is. Meer en meer trekt hij zich het lot van de slaven aan, en wanneer hij op de bouwwerf een opzich­ter doodt die een slaaf mishandelde, kan hij niets anders dan de woestijn in te vluchten. Hij wordt opgenomen bij een bedoeïnen­stam, waar hij de mooie Tzipporah (Michelle Pfeiffer) ontmoet, van wie hij eerder het leven heeft gered, en uiteindelijk trouwt hij met haar. Op een dag krijgt hij een godde­lijk visioen, waarna hij naar Egypte terug­keert met de opdracht het joodse volk van onder het juk van het slavendom te bevrijden. Het Egypte bij zijn terug­keer is echter niet meer wat het geweest was bij zijn vertrek: Ramses is nu farao, en de oor­spron­kelijke blijdschap van Ramses over de terugkeer van zijn broer slaat om in een bittere vete wan­neer Mozes alle nood­za­ke­lijke middelen aanwendt om hem te dwin­gen de joden te laten vertrekken naar het hen beloofde land.

 


In de Amerikaanse contreien is een inhaalslag bezig waarbij alle oude films van Dreamworks die nooit op Blu-ray zijn verschenen, alsnog deze eer te beurt valt. The Prince Of Egypt is samen met Antz het eerste paar films die op de markt wordt gegooid, begin januari volgen ook nog The Road To El Dorado, Chicken Run en de direct to video-sequel Joseph, King Of Dreams. The Prince Of Egypt is een zeer prestigieuze en overigens wat mij betreft geslaagde poging tot verfil­ming van het Exodus-ver­haal, en was tevens de eerste grote animatiefilm van de Dreamworks-studio's (de computer­animatiefilm Antz even niet meegerekend) waarbij ex-Dis­neyprodu­cent Jeffrey Katzenberg werd aangetrokken om het project in goede banen te leiden. Wat onmiddellijk opvalt is de stijlbreuk met Disney: van het klassieke platge­treden pad van de studio met de muis wordt danig afgeweken. Weg "grappige" sidekicks, weg sprekende dieren, en vooral weg overbodige humor. De film is veel ernstiger van toon, veel donkerder van timbre, maar veruit supe­rieur wat betreft de animatie. In tegenstelling tot de laatste Disneyfilms uit hetzelfde era, zoals Hercules en The Emperor's New Groove, zijn de menselijke verhoudingen opmerkelijk realistischer.

 


Er wordt zeer veel gebruik gemaakt van computeranimaties bij onder meer het in beeld brengen van de Egyptische tempels, wat af en toe tot briljante technische hoogstandjes leidt, zoals de scène waarin Mozes droomt over de moord op de joodse baby's, en uiteraard de intussen beruchte finale-scène met de door­tocht door de Rode Zee, waar men drie jaar aan gewerkt heeft. Kortom, de animatie is gewoon mooi om zien, en de belangrijkste troef van de film. Het geheel krijgt boven­dien een extra dimensie door het verhaal te concentreren rond de relatie tussen Mozes en Ramses, hetgeen soms leidt tot erg vinnige en diepmenselijke dialogen. Nergens in het scena­rio vallen er leemtes te bespeuren, en daardoor heeft de film ondanks zijn lengte een zeer regelmatig tempo. Ook voor de voice-casting heeft men het onderste uit de kan gehaald, en Ralph Fiennes en Val Kilmer schitteren in hun rol, ondanks het feit dat hun inbreng slechts beperkt is tot hun stemmen. De thematiek maakt de film echter minder geschikt voor de kleinste kindjes: de liefdevolle god van de Hebreeërs draait er zijn hand niet voor om - zoals u weet - om alle eerstgeboreren af te slachten, en alhoewel er duidelijk pogingen zijn gedaan om dit met de nodige terughoudendheid in beeld te brengen, blijft zulks een eng gegeven voor kleine kinderzieltjes.

 


BEELD EN GELUID
Het is niet te schatten! Alle "oude" Dreamworks-titels werden recent in onze contreien heruitgebracht met nieuw artwork, duidelijk in een zelfde uniforme lijn, met telkens één of twee hoofdpersonages op de voorgrond, en een effen kleur van achtergrond. En wat doet Universal? Ze brengen hier deze titels alleen uit... op dvd! De Amerikaanse versies van de Blu-rays hebben echter Nederlandse ondertiteling en als klap op de vuurpijl zelfs een Vlaamse en een Nederlandse dub (waar we overigens niet warm voor lopen). Het beeld is er ten opzichte van de dvd zeker niet op achteruitgegaan. De kleuren zien er een stuk frisser uit en de resolutie, onder meer op de muurschilderingen van de Egyptische tempels, is zeer fijn. Mee door de ouderdom van de film is echter duidelijk te zien in welke scènes men de computer heeft ingeschakeld, en voor de met de hand geanimeerde stukken flirt de presentatie met het maximaal mogelijke. Vooral een opsteker is de mooie, dynamische DTS-HD MA 5.1-soundtrack, waarbij voortdurend zaken te beleven vallen zoals crashende wagens, instortende monumenten, het splijten van de Rode Zee en uiteraard links en rechts een paar goddelijke plagen. The Prince Of Egypt is vooral een musicaltekenfilm en vreemd genoeg werkt dat enorm goed. De muziek komt goed tot haar recht, en waaiert de hele ruimte uit.

 


EXTRA'S
Bijna al het bonusmateriaal van de dvd is behouden. De disk bevat een inzichtelijke audiocommen­taar­track van het regisseurstrio Brenda Chapman, Steve Hickner en Simon Wells, alsook een mooie maar ietwat korte making of-documentaire The Making of The Prince of Egypt (25:39). In de multi-language clip "When You Believe" (5:54) - gelukkig niet het onding met Whitney Houston en Mariah Carey - wordt de soundtrack ten gehore gebracht in een twintigtal verschillende dubbingstalen, waaronder Vlaams en Nederlands. Daarna volgen nog twee korte documentaires Basics of Animation: Chariot Race (9:32) en Focus on Technical Effects (5:58), waarin respectievelijk de wagenrace in de openingsscène en de doortocht door de Rode Zee onder de loep worden genomen. De dvd bevatte nog trailers en wat conceptuele schetsen. Die opofferen zijn echter de prijs van de upgrade naar HD waard. De featurettes zijn Nederlands ondertiteld, de audiocommentaartrack en (uiteraard) de multi language-clip niet.

 


CONCLUSIE
The Prince Of Egypt blijft één van de betere animatiefilms van Dreamworks, en het is een klein schandaal dat het zo lang heeft geduurd vooraleer dit pareltje in hogedefinitie op ons favoriete medium is verschenen. Dat Universal de schijf bovendien niét schijnt uit te brengen in onze contreien, is een rare beslissing. In Duitsland is de schijf wel te krijgen, zij het zonder Nederlandse ondertiteling. Uw favoriet USA-importkanaal aanspreken is de boodschap om deze parel van Egypte te herontdekken.coverStudio: Universal

Regie: Brenda Chapman, Steve Hickner en Simon Wells
Met: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Gold­blum, Danny Glover, Patrick Stewart, Helen Mirren, Steve Martin, Martin Short

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Drama

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1998

Leeftijd:
PG

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
191329076453


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Québecqois Frans DTS 2.0
Spaans DTS 5.1
Portugees DTS 5.1
Japans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Japans, Engels CC
Extra's:

• Audiocommentaar door regisseurs Brenda Chapman, Steve Hickner en Simon Wells
• Documentaire "The Making of The Prince of Egypt"
• Multi-language clip "When You Believe" featurette
• Documentaire "Basics of Animation: Chariot Race"
• Documentaire "Focus on Technical Effects"


Andere recente releases van deze maatschappij