:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Video Film/Express >> PERSBERICHT: RELEASES AUGUSTUS 2004
PERSBERICHT: RELEASES AUGUSTUS 2004
Bron: Video Film/Express - Datum: 2004-08-09 - Geplaatst door: Werner
Eind augustus, een mooi moment om het nieuwe seizoen te starten met een fikse worp interessante DVD's. Fiks in kwantitatief opzicht, maar zeker ook kwalitatief gaat Video/Film Express overtuigend van start. In bijgaand persbericht informatie over twee films die de critici en het publiek de afgelopen maanden sterk konden bekoren: La Meglio Gioventů en American Splendor. Maar ook wordt er weer een greep gedaan in de welgevulde archieven van Samuel Z. Arkoff, zijn er twee verfilmingen van boeken van Alistair MacLean en is er de aangrijpende film van Uwe Boll The Heart Of America. Tot slot verschijnen ook de delen 11, 12 en 13 van de befaamde jeugdserie De Vijf.
Alle genoemde titels komen uit op 31 augustus aanstaande.

Op 31 augustus verschijnen twee films op DVD die de laatste maanden met veel succes in de filmhuizen draaien en die allebei kunnen bogen op uiterst lovende recensies: American Splendor en La Meglio Gioventů. De eerste valt op door de fantasievolle en boeiende wijze waarop verschillende genres aaneen zijn gesmeed, terwijl de tweede oorspronkelijk voor televisievertoning was bedoeld, maar ondanks zijn speelduur van maar liefst zes uur uiteindelijk toch overal volle zalen wist te trekken.

AMERICAN SPENDOR

American Splendor kent een bijzonder ingenieuze opzet, hoewel men in eerste instantie van doen denkt te hebben met een ’gewone’ stripverfilming. Maar American Splendor is meer dan dat. De film vertelt het verhaal van Harvey Pekar, een man die een oersaai bestaan leidt als archivaris in een ziekenhuis. Dit suffe bestaan werd halverwege de jaren zeventig door de fameuze striptekenaar Robert Crumb vastgelegd in de strip American Splendor. Maar... Harvey Pekar bestaat ook echt! Hij maakte van zijn eigen bestaan een stripverhaal, niet als tekenaar maar als tekstschrijver. Zijn vriend Crumb zag de humor wel in van de tenenkrommende gebeurtenissen in het leven van de kantoorklerk en maakte dus aan de hand van diens teksten de genoemde strip. De strip mocht zich in een bescheiden (cult)succes verheugen en Pekar draafde af en toe op in Amerikaanse tv-programma’s. Veel geld leverde dat allemaal niet op en zijn kantoorbaan hield hij dan ook aan tot zijn pensioen in 2001.

Zo’n dertig jaar na het debuut van American Splendor is het filmmakerechtpaar Shari Springer Berman en Robert Pulcini erin geslaagd om een onderhoudende film te maken over het leven van Pekar, waarbij zij gretig gebruik maakten van het archiefmateriaal van Pekar én van de man zelf (terwijl er naast de getekende Pekar óók nog een acteur is die hem gestalte geeft!). Opvallend is natuurlijk dat deze film op basis van een stripverhaal een beeld schetst van alledaagse saaiheid, terwijl wij in een tijd leven dat de ene spectaculaire stripheld na de ander filmisch tot leven wordt geroepen.

Naast de 101 minuten durende speelfilm bevat de DVD van American Splendor enkele extra features, zoals commentaar van Shari Springer Berman, Robert Pulcini en Harvey Pekar, productieaantekeningen, de documentaire The Road To Splendor en een bioscooptrailer. Het geluid is Dolby Digital 5.1, ondertiteling optioneel in Nederlands en Frans.LA MEGLIO GIOVENTŮ

La Meglio Gioventů vertelt het verhaal van een Italiaanse familie vanaf het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw tot nu. Nicola en Matteo zijn twee broers die aanvankelijk dezelfde dromen, boeken en vriendschappen delen. Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun leven een andere wending. Nicola besluit psychiater te worden, Matteo geeft zijn studie op en meldt zich bij de politie aan. Hun vader, Angelo is een toegewijde man, wiens opvliegend karakter door de familie met de mantel der liefde wordt toegedekt. Adriana, hun moeder, is een moderne lerares die haar leerlingen even graag ziet als haar eigen kinderen. Verder zijn er nog Giovanna, de oudste dochter die al zeer vroeg in de magistratuur belandt en Francesca, de jongste dochter die later met Carlo, de beste vriend van Nicola zal trouwen. Tenslotte is er ook nog Giulia, de grote liefde van Nicola, en de moeder van Sara.

Aan de hand van dit handje vol personages vertelt de film veertig jaar Italiaanse geschiedenis: van de strijd tegen de Siciliaanse Maffia tot de liedjes die deze eeuw markeerden, van de arbeidersstad Turijn in de jaren zeventig tot het Milaan van de jaren tachtig, van de studentenbewegingen tot het terrorisme van de Rode Brigades, van de crisis in de jaren negentig tot de pogingen om het land te moderniseren en verder op te bouwen. Tegen deze achtergrond van grote momenten voltrekken zich de kleine en grote drama’s uit het leven van de personages.

Deze parel van een film werd gemaakt door Marco Tullio Giordana en werd bekroond tijdens het film festival van Cannes in 2003. La Meglio Gioventů is vanaf 31 augustus verkrijgbaar in een Collectors Edition 3DVD box én als twee aparte DVD’s met de delen 1 en 2. De totale speelduur is 372 minuten, deel 1 duurt 187 minuten, deel 2 185 minuten. Op de derde DVD van de box zijn extra features opgenomen: The Making Of, Bioscooptrailers, Teasers, Interviews met regisseur, scenarioschrijver en producent én een interactieve familiestamboom. Het geluid is Dolby Digital 5.1 en tot slot mag ook de soundtrack nog wel even gememoreerd worden met onder meer The House Of The Rising Sun, Ain’t That A Shame, I Heard It Through The Grapevine, Blue Moon en Who Wants To Live Forever.ARKOFF LIBRARY

De komende tijd brengt Video/Film Express weer enkele DVD’s op de Nederlandse en Belgische markt met een greep uit de immense catalogus van Samuel Z. Arkoff. De in Iowa geboren Arkoff (1918-2001) heeft zich in de vorige eeuw meer dan drie decennia sterk gemaakt voor het genre exploitation film. Samen met James H. Nicholson richtte Samuel Z. Arkoff in 1954 American International Pictures (AIP) op. De maatschappij overleefde in de jaren vijftig de hevige concurrentie op de (Amerikaanse) filmmarkt door zich te specialiseren in veelal sterk naar kitsch neigende films die vooral tieners aanspraken. Vooral de samenwerking met de legendarische regisseur en producent Roger Corman leverde succesvolle titels op. De meeste producties kunnen worden ondergebracht in de categorie sci-fi horror. AIP's lange lijst met kitsch classics (meer dan 350 titels, de thema’s variërend van horror tot rock ‘n’ roll en jeugddelinquentie en van Annette Funicello tot Edgar Allen Poe!) heeft een eigen plek gekregen in de filmgeschiedenis. Nadat Nicholson in 1971 het bedrijf verliet, bleef Arkoff tot de fusie met Filmways in 1979 de baas over het bedrijf. Na de fusie richtte hij zijn eigen bedrijf op: Arkoff International Pictures. Zijn allereerste succes behaalde Arkoff in 1954 met een film van de jonge Roger Corman The Fast And The Furious. Hij was in later jaren betrokken bij succesfilms als Dressed To Kill, Mad Max en The Amityville Horror. De vijf titels die Video/Film Express op 31 augustus op de markt brengt:

VIKING WOMEN AND THE SEA SERPENT

Een groep Viking vrouwen bouwt een schip om daarmee op zoek te gaan naar hun echtgenoten die niet zijn teruggekeerd van een verre reis. Nadat hun schip is vergaan in de strijd met een enorme zeedraak komen de dames terecht op een eiland waar hun mannen als slaven te werk zijn gesteld. Een zelfde lot staat hun ook te wachten, maar zij geven zich niet zomaar gewonnen... Oorspronkelijk (in 1957) werd deze Roger Corman-film in roulatie gebracht onder de titel The Saga Of The Viking Women And Their Voyage To The Waters Of The Great Sea Serpent.

Speelduur: 65 minuten
zwart-wit
regie: Roger Corman

extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailers

MACHINE-GUN KELLY

Nog een film van Roger Corman, maar nu van een jaar later, 1958, én met een jonge Charles Bronson in een van de hoofdrollen. Een spannende thriller op basis van het ware levensverhaal van een crimineel die in 1930 door de FBI werd uitgeroepen tot 'staatsvijand nummer 1'. Wanneer deze sadistische moordenaar afscheid van zijn criminele status wil nemen met nog één grote 'truc', loopt alles anders dan hij gedacht had en stuurt hij aan op het bloedige einde van zijn leven...

Speelduur: 83 minuten
zwart-wit
regie: Roger Corman

extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailers

FEMALE JUNGLE

Jayne Mansfield en John Carradine zijn de bekendste gezichten in deze thriller uit 1956, die als reclameslogan meekreeg: 'Red lips framed him! Bullets claimed him!' Time Magazine prees de film als volgt aan: 'Jayne Mansfield... Sex on the rocks!' De rondborstige actrice had zich een slechter debuut kunnen voorstellen dan in dit onderhoudende verhaal, waarin een politieagent buiten dienst zich een stuk in de kraag dringt en later te horen krijgt dat hij de bar heeft verlaten aan de arm van een blonde actrice, die later die nacht langs de kant van de weg vermoord wordt aangetroffen. Hij kan zich daar helemaal niets van herinneren en gaat op onderzoek uit. Hij raakt verstrikt in een web van leugens en intriges.

Speelduur: 70 minuten
zwart-wit
regie: Bruno VeSota

extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailers

ROCK ALL NIGHT

Een gijzelingsdrama dat zich afspeelt in de Cloud Nine bar, waar op dat moment juist audities plaatsvinden voor een nieuwe zanger. Stamgast Shorty is nogal kort aangebonden en die karaktertrek legt het nodige gewicht in de schaal, als twee voortvluchtige misdadigers de bar binnenvallen en het personeel gijzelt. The Platters en The Blockbusters zijn te horen en te zien in deze door Roger Corman in 1957 gemaakte film.

Speelduur: 62 minuten
zwart-wit
regie: Roger Corman

extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailers

SHAKE, RATTLE AND ROCK!

Een mooi tijdsbeeld uit 1956: een groep bezorgde ouders probeert rock 'n' roll uit hun dorp te weren, want die muziek verleidt hun kids alleen maar tot baldadig gedrag en erger... Een tv-producent en een discjockey proberen de ouders ervan te overtuigen dat deze muziek gewoon onschuldig vermaak biedt. Tijdens een proces dat vervolgens hierover wordt gevoerd en rechtstreeks op tv wordt uitgezonden draven verschillende artiesten op om met hun songs bewijsmateriaal te leveren. En zo verschijnen in deze swingende komedie o.a. Fats Domino, Joe Turner, Tommy Charles en Anita Ray.

Speelduur: 75 minuten
zwart-wit
regie: Edward L. Cahn

extra features:
• 50 minuten audio interview met Samuel Z. Arkoff
• 9 originele bioscooptrailers

Tot zover Samuel Z. Arkoff. Eind september verschijnen nog vijf nieuwe titels uit zijn omvangrijke catalogusTHE HEART OF AMERICA

Onafhankelijk filmmaker Uwe Boll maakte vorig jaar een beklemmende speelfilm over het actuele thema High School Shooting. Hij volgt een aantal leerlingen van de Riverside High School in hun dagelijks wel en wee en weet op verschillende momenten aannemelijk te maken wat zo de oorzaken kunnen zijn van excessief gewelddadig gedrag van leerlingen. Dit gebeurt in realistische en daardoor veelal zenuwslopende beelden. In de cast o.a. Jürgen Prochnow, Patrick Muldoon, Michael Paré, Elisabeth Moss en Maria Conchita Alonso.

Speelduur: 87 minutenWHEN 8 BELLS TOLL

Een pracht van een cast met Anthony Hopkins, Robert Morley, Jack Hawkins en Nathalie Delon gaf in 1971 onder regie van Etienne Périer gestalte aan een van de spannende boeken van Alistair MacLean. Naast goed acteerwerk dus spektakel en een aangrijpend verhaal.

Speelduur: 97 minutenPUPPET ON A CHAIN

Een surprise optreden van de Nederlandse actrice Henny Orri naast hoofdrolspelers Barbara Parkins en Sven-Bertil Taube in deze uit 1970 daterende verfilming van het gelijknamige boek van topselling auteur Alistair MacLean. Het verhaal rond een Interpoljacht op heroďnesmokkelaars in Amsterdam. Met spectaculair stuntwerk van Wim Wagenaar.

Speelduur: 94 minutenRecent nieuws van dezelfde bron