:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CASTLE - SEIZOEN 1
CASTLE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-11-26

SERIE
Castle: Can I get copies of those?
Beckett: Copies?
Castle: I have this poker game. Mostly other writers. Patterson, Cannell. You know, bestsellers. You have no idea how jealous these would make them.
Beckett: Jealous?
Castle: That I have a copycat. Oh, my gosh. In my world that's like the red badge of honor. That's the Criminal Cooperstown.
Beckett: People are dead, Mr. Castle.
Castle: I'm not asking for the bodies, just the pictures.


Rick Castle (Nathan Fillion) is een wereldberoemde misdaadromanschrijver. Na twee mislukte huwelijken woont hij in een erg luxueuze loft met zijn moeder Martha (Susan Sullivan) en dochter Alexis (Molly C. Quinn). Nadat hij zijn meest populaire romanpersonage heeft laten sterven, krijgt hij te kampen met writers block. Wanneer een moordenaar zijn misdaadverhalen nabootst, wordt Castle ingeschakeld door de NYPD om ze te helpen de moordenaar een stap voor te blijven. Na een eerste niet altijd evidente samenwerking realiseert Castle zich dat de politie hem kan voorzien van massa's ideeën voor zijn volgende boek. De zaken worden er wat ingewikkelder maar ook veel leuker op wanneer hij moet samenwerken met de aantrekkelijke rechercheur Kate Beckett (Stana Katic), die de ongebruikelijke methodes van Castle niet kan waarderen, en rechercheurs Esposito (Jon Huertas) en Ryan (Seamus Dever).

We worden de laatste jaren waarlijk bestookt met detective- en politieseries, de ene al wat beter dan de andere. Jammer genoeg worden nogal wat leuke series snel afgevoerd (recentelijk bijv. Life na twee seizoenen) wegens tegenvallende kijkcijfers. Castle lijkt in ieder geval, terecht, een blijvertje te worden en op moment van schrijven loopt het derde seizoen reeds op VT4. Gezien wij geen series volgen op tv, kunnen wij u niet met zekerheid zeggen of het tweede en derde seizoen even goed zijn als dit puike eerste seizoen, maar we hebben er alvast alle vertrouwen in. In vergelijking met series als het eerder vernoemde Life, Criminal Minds, Crossing Jordan, CSI en aanverwanten lijkt Castle wellicht nog het meest op The Closer en The Mentalist. Het gaat er dus minder wetenschappelijk of technisch aan toe (doordat het hoofdpersonage net zoals bij The Mentalist geen politieman is) en er is meer ruimte voor humor. De humor ontstaat grotendeels door de interactie tussen de - het mag gezegd worden - best wel sympathieke personages. Als we moeten kiezen tussen een avondje uit met de personages uit Castle en die van bijv. CSI Miami, dan moeten we geen seconde twijfelen. Doordat de zaken vaak eerder opgelost worden op basis van het buikgevoel van de protagonisten, eerder dan diepgravend speurwerk of forensische hightech, kan Castle misschien iets minder “realistisch” lijken dan de concurrentie, maar gelukkig zorgen de toch wel redelijk levensechte personages voor het nodige tegengewicht.

De makers beseffen gelukkig dat het basisidee van Castle, misdaadschrijver helpt politie, om een luchtige aanpak vraagt en dat teveel sérieux de serie niet ten goede zou komen. Humor brengen in een serie als Castle is niet iedereen gegund, maar de makers slagen er hier zonder twijfel in. De aandachtige kijker zal af en toe ook een aantal leuke momenten opvallen die wellicht aan het grote publiek voorbijgaan. Zo heeft Castle het in aflevering 1.7. Home is where the hearts stops over de aankoop van een zogenaamde panic room en even later verschijnt de Belgische acteur Patrick Bauchau die enkele jaren geleden nog te zien was als de vader van Jodie Foster in de film Panic Room van David Fincher. 

Over naar de vaste vastleden: Nathan Fillion (Firefly, Slither) is zonder twijfel het bekendste gezicht/de grootste naam uit de cast. Stana Katic mag dan al te zien zijn geweest in afleveringen van 24, The Shield en Heroes, we moeten toegeven dat haar naam geen belletje deed rinkelen, na Castle zal daarin uiteraard verandering komen bij het grote publiek. Fans van de serie Dharma & Greg zullen actrice Susan Sullivan zeker herkennen wegens haar rol als Kitty. De andere vaste castleden mogen dan wel relatief onbekend zijn, ze kwijten zicht goed van hun taak.

De soundtrack van Castle is niet volgestopt met “bekende” muziek, maar er zijn toch nummers te horen van artiesten als Fatboy Slim, The Pussycat Dolls, Pink en Emilíana Torrini.

AFLEVERINGEN
Het eerste seizoen van Castle bestaat uit 10 afleveringen:

Disk 1:
1.1. Flowers For Your Grave
Een moordenaar blijkt zijn inspiratie te halen uit de boeken van Rick Castle...

1.2. Nanny McDead
Nadat Castle kon helpen om een zaak succesvol af te ronden, krijgt hij toestemming om mee te werken als politieconsultant. Een nanny wordt dood teruggevonden in een droogkast in de kelder van een flatgebouw.

1.3. Hedge Fund Homeboys
Een groepje rijkeluiskinderen speelt Russische roulette. Nadat één van hen om het leven komt door een kogel uit het pistool, pleegt een andere zelfmoord.

1.4. Hell Hath No Fury
Een tapijt dat teruggevonden wordt in een container blijkt het lichaam van een politicus te bevatten. Gaat het om een overval of is er meer aan de hand?

Disk 2:
1.5. A Chill Goes Through Their Veins
Er word een bevroren lijk aangetroffen op een bouwwerf. Het blijkt te gaan om een vrouw die al vijf jaar is vermist...

1.6. Always Buy Retail
Wanneer een lichaam wordt ontdekt met een zilveren munt in de mond, denkt Castle dat het wel eens om een voodooritueel zou kunnen gaan.

1.7. Home Is Where The Heart Stops
Een reeks juwelendiefstallen zorgt ervoor dat Castle en Beckett undercover naar een bal voor “the rich and famous” gaan.

1.8. Ghosts
Een dode vrouw in een bad gevuld met motorolie zet Castle en Beckett op het spoor van een terrorismezaak van jaren terug.

Disk 3:
1.9. Little Girl Lost
Een tweejarige meisje wordt ontvoerd bij haar adoptieouders. Het losgeld bedraagt 750.000 dollar, maar volgens Castle is er meer aan de hand.

1.10. A Death In The Family
Wanneer een plastisch chirurg vermoord wordt door verstikking, wijzen alle sporen in de richting van de maffia.

Castle: "Flowers for Your Grave."
Beckette: And this is how we found Marvin Fisk, right out of "Hell Hath No Fury."
Castle: Looks like I have a fan.
Beckett: Yeah, a really deranged fan.
Castle: Oh, you don't look deranged to me.
Beckett: What?
Castle: "Hell Hath No Fury"? Angry Wiccans out for blood? Come on. Only hardcore Castle groupies read that one.


BEELD EN GELUID
We krijgen op het vlak van de beeld- en geluidskwaliteit geen verrassingen. Net zoals bij de andere tv-series van Buena Vista zijn zowel het beeld als het geluid van een goede kwaliteit. De Dolby Digital 5.1- track klinkt krachtiger dan gewoonlijk bij gelijksoortige tv-series. 

EXTRA'S
Op het eerste schijfje krijgen we een audiocommentaar voor de aflevering 1.1. Flowers For Your Grave met ondermeer Andrew Marlowe en verschillende acteurs. Op de tweede dvd kan u een audiocommentaar beluisteren bij aflevering 1.5. A chill goes through their veins. Op de laatste dvd krijgen we naast twee audiocommentaren bij aflevering 1.10. A death in the family ook nog een aantal erg korte featurettes. Crimi: het ontstaan van Castle (6.15 minunten) met “creator” Andrew Marlowe en Stephen J. Cannell, De godfather van Castle (7.16 minuten), Hoe word ik schrijver, met Nathan Fillion (9.07 minuten) en een aantal bloopers en outtakes (2.37 minuten) Deze extra's zijn weinig interessant en vaak pseudo-grappig, al bij al een teleurstellend pakket extra's bij dit eerste seizoen van Castle.

CONCLUSIE

Castle wist ons tijdens dit eerste seizoen aangenaam te verrassen. De misdaden op zich zijn niet altijd even origineel of in het oog springend, maar dit kleine minpuntje wordt ruimschoots goed gemaakt door de interessante personages, wij zijn alvast benieuwd naar meer.
cover
Studio: Disney

Regie: Rob Bowman, John Terlesky, Bryan Spicer, Jammie Babbit
Met: Nathan Fillion, Stana Katic, Susan Sullivan, Molly C. Quinn, Jon Huertas, Seamus Dever

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
420 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
Bloopers
• Outtakes
• Audiocommentaar
Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij