:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HULK
HULK (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-04-20
FILM
"You're making me angry. You wouldn't like me when I'm angry."

Wetenschapper Bruce Banner (Eric Bana) is voorbestemd voor grootse dingen. Zijn vader David (Nick Nolte) heeft, omdat hij geen toestemming kreeg voor experimenten op levende wezens, zichzelf ingespoten met een serum waarmee hij onderzoek doet naar menselijke celregeneratie, om zo een onkwetsbaar soort soldaat te kunnen kweken, en het DNA is aan zijn zoon doorgegeven. Bruce's potentie blijft echter in hem sluimeren totdat hij bij een ongeval een flinke dosis gammastralen te verwerken krijgt. Zijn DNA slaat hierdoor op hol, en telkens als hij zich kwaad maakt verandert Banner in de Hulk, een groene vergissing van de natuur die een spoor van vernieling achterlaat waar hij ook komt. Alhoewel zijn ex-vriendin Betty Ross (Jennifer Connelly) het beste met hem voorheeft, is het toch raadzamer dat hij uit haar buurt blijft, want haar vader, generaal Ross (Sam Elliott), heeft van Washington het bevel gekregen om de abominatie tot elke prijs tot staan te brengen. Niet dat de Hulk zich laat afschrikken door een paar tanks, natuurlijk...
Stan Lees zoveelste comiccreatie (we zijn de tel eerlijk gezegd al lang kwijt), in de jaren '80 nog de talk of the town door de gelijknamige oervervelende televisieserie die alleen maar diende om de spierkwabben van de compleet van acteertalent verstoken bodybuilder Lou Ferringo te showen, werd in 2003 onder handen genomen door een unusual suspect: Ang Lee, regisseur van kostuumdrama's als Sense And Sensibility en het betere arthousedrama als Brokeback Mountain waagde zich op glad ijs door een genre onder handen te willen nemen dat feitelijk helemaal zijn ding niet is. Ang Lee is misschien een oergetalenteerde regisseur, verfilmingen van Amerikaanse stripfiguren zijn toch echt wel meer op maat gesneden voor iemand als Sam Raimi of Bryan Singer. De ietwat ongelukkige keuze voor een hoofdrolspeler viel daarbij op Eric Bana (Troy, The Other Boleyn Girl), die in deze film duidelijk zijn weg naar zijn karakter nog moet zoeken. Zelfs vervaarlijk grommen stond daarbij niet in de vacaturetekst, want in zowat alle scènes waarin de Hulk acte de présence geeft, is het groene monster volledig opgetrokken uit bits en bytes. Zoals collega Hans al in zijn bespreking van de dvd zei, zijn de scènes een opeenvolging van groen+kwaad en normaal+niet kwaad; de dubbelzinnige aard van Hulks oncontroleerbaar karakter zou een interessant gegeven kunnen zijn om morele dilemma's allerlei mee boven te spitten, maar hier blijven ze metersdiep in de grond zitten.En de reden? Ang Lee heeft in deze film een stuk onvervalst Shakespeariaans drama willen stoppen, in casu een dodelijke vete tussen vader en zoon Banner, die in de hitte van de strijd net tot de felste ontbranding komt, nadat de twee elkaar eerst natuurlijk de meest cryptische verwensingen naar het hoofd hebben geslingerd (essentieel vertaald als: "Gij hebt mijn eer bezoedeld" - "Gij zijn de zoon die nooit het achterkleinkind van zijn grootvader had mogen zijn" en "Al wat gij zegt zijt gij zelf")
En dat werkt niet in comicbookverfilmingen. Karakters en hun tegenstanders zijn net elkaars tegenpolen, waardoor er geen uitleg nodig zou mogen zijn om te weten dat ze elkaar vanaf scène één in de haren gaan vliegen. Ook de bijdrage van Jennifer Connolly als ... tja, wat? Lief? Ex-lief? Collega? Ex-collega? Substituut-moeder? ... is niet altijd even duidelijk: ze kan als enige het wezen Hulk kalmeren, maar helpt zonder verpinken mee wanneer Bruce Banner vol tranquillizers wordt geschoten die normaal dienen om neushoorns mee te verdoven. Bruce Banner heeft ook nergens de spirituele diepgang van zeg maar Peter Parker uit Spiderman, zijn transformatie als de Hulk lijkt in deze versie eerder op een alibi om eens lekker alles ongestraft in elkaar te rammen. Hulk is een dommekracht maar Bruce Banner is al niet even slimmer, zijn hoogst ingenieuze plannetjes om uit de handen van Ross te blijven zijn zo lek als een zeef.
Toch heeft de film zijn momenten van campyness die niet dadelijk bijdragen aan het propageren van de zevende kunst, maar hoogst amusant zijn; wanneer de Groene Man aangevallen wordt door een onwaarschijnlijke combinatie van een genetisch opgepompte rottweiler en een dito poedel is het dijenkletsen geblazen. Als de film nog een verdienste heeft dan is het dat die de weg heeft vrijgemaakt voor de veel betere sequel Incredible Hulk van Louis Leterrier, waarin het genesisverhaal kan worden overgeslagen en vanaf de eerste minuut kan worden overgegaan tot de orde van de dag. Wat Hulk wel bijzonder maakt is de bijzondere montage, die weliswaar lijkt op wat we gewoonlijk te zien krijgen in 24: het scherm wordt opgedeeld in verschillende beeldschermen waarop de simultane actie vanuit verschillende camerastandpunten getoond wordt. De kadrering van de stukjes doet meer aan een stripverhaal denken, wat logisch bij de inhoud van de film aansluit eens je daarover begint te nadenken.
BEELD EN GELUID
De UHD van Hulk is alleszins de upgrade naar 4K waard. We krijgen een zeer gedetailleerd beeld dat voldoende grainy blijft om de filmische aspecten in de verf te zetten, en alhoewel sommige shots nog duidelijk CGI zijn, is het minder storend dan op de Blu-ray. Zoals gezegd is de stijl van de split screens zeer gelijkend op een stripverhaal, wat onder meer toelaat om bijzonder close-ups te nemen van bijvoorbeeld enkel de ogen van Bruce's vader, terwijl in de andere schermen de actie doorloopt. De transfer is redelijk donker in de nachtelijke scènes, maar uiteraard zijn de kleuren prima, en vooral het groene teint van het hoofdpersonage schittert. Daarnaast zijn er nog weidse woestijnscènes, achtervolgingen met helikopters door bergachtig gebied, en al die natuurpracht komt op 4K nog eens eens zo goed tot zijn recht. De geluidstrack is opgewaardeerd naar DTS:X, en alhoewel het gros van de film voornamelijk uit spierballengerol bestaat, zijn er ook wel best subtiele scènes terug te vinden. Zo is er één scène waarin Betty en haar vader elkaar ontmoeten op restaurant, en de achtergrondmuziek zo subtiel klinkt dat ik even van mening was dat mijn buren de radio te hard hadden laten staan. In al dit geweld blijven de dialogen goed beluisterbaar, en ook dat is weer eens een pluspunt.
EXTRA'S
De UHD bevat geen bonusmateriaal, maar de bijhorende Blu-ray bevat hetzelfde als de losse release, zij het dat niet al de extra's van de 3-disk verzamelaarseditie met bijhorende strip die enkele jaren geleden op dvd verscheen, werden weerhouden. Ang Lee sprak een vrij informatieve commentaartrack in waarvoor hij duidelijk zijn tijd genomen heeft. The Making Of Hulk (23:43) is een interessante promo-featurette die ons mee achter de schermen neemt, en ons cast en crew aan het werk laat zien, en onder meer ook het compositiewerk van Danny Elfman belicht. The Evolution Of The Hulk (16:17) toont ons de ontstaansgeschiedenis van de Hulk, uiteraard met een uitgebreide bijdrage van Stan Lee, die echt wel meeleeft met zijn creaties, en een hoop materiaal over alle vorige Hulk-incarnaties, waaronder een onvoorstelbare hoop tv-films en bergen comics. In The Incredible Ang Lee (14:28) laat de regisseur zich bewieroken als een halfgod; The Dog Fight Scene (10:09) bevat een uitgebreidere making-of voor de scène waarin de Hulk aangevallen wordt door genetisch gemanipuleerde honden, en The Unique Style Of Editing Hulk (5:34) laat ons een blik op de fascinerende montage die de film zo uniek maakt. Zes verwijderde scènes (5:51) vervolledigen het plaatje, en de interactieve featurette Hulk Cam: Inside The Rage is toegevoegd in U-controlversie.

CONCLUSIE

Hulk is de enige film die niet met terugwerkende kracht in het Marvel Cinematic Universe werd opgenomen. Het is niet de sterkste Hulk-film (dat is die van Leterrier), en het is één van de weinge pre-Avengers: Endgame-titels die op 4K van Nederlandse ondertiteling is voorzien. U moet echter deze schijf hebben voor de onberispelijke beeld-en geluidskwaliteiten.coverStudio: Universal

Regie: Ang Lee
Met: Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Eliott, Josh Lucas, Nick Nolte

Film:
5,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5053083183974


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Frans DTS 5.1
Pools DTS 5.1
Tsjechisch DTS 5.1
Hongaars DTS 5.1
Russisch DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack door Ang Lee
• Documentaire "The Making of Hulk"
• Documentaire "The Evolution of The Hulk"
• Documentaire "The Incredible Ang Lee"
• Featurette "The Dog Fight Scene"
• Featurette "The Unique Style of Editing Hulk"
• 6 verwijderde scènes
• U-Control feature "Hulk Cam: Inside The Rage"

Andere recente releases van deze maatschappij