:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BENNY & JOON
BENNY & JOON (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-04-29
FILM
Benny (Aidan Quinn) heeft na de dood van zijn ouders in een verkeersongeval de zorg op zich genomen van zijn zus Juniper, 'Joon' (Mary Stuart Masterson). Joon is licht mentaal gehandicapt: wanneer ze geëmotioneerd raakt, slaan bij haar alle stoppen door en wordt ze hysterisch (én pyromaan). De dokters raden aan om haar in een instelling te plaatsen, maar Benny wil daar niet van weten, ondanks het feit dat hij nauwelijks aan een privéleven toekomt, laat staan aan een ernstige relatie. Joon heeft bovendien met haar vijandelijke houding tegenover al wat haar vreemd is al alle dagverpleegsters de deur uitgewerkt. Door toedoen van één van Benny's pokerbuddy's krijgt hij bovendien ook nog de zorg over de rare vogel Sam (Johnny Depp) in zijn nek gedraaid. Sam is ook een beetje een simpele ziel, zelfs analfabeet, maar heeft een onschatbaar talent als imitator van acteurs uit stomme films zoals Buster Keaton. Nochtans schijnt hij op dezelfde golflengte als Joon te zitten, die hem uitzonderlijk in haar leefwereld duldt, en zelfs hoopt dat hij haar nieuwe oppas kan worden. Doordat de druk op zijn leven vermindert, heeft Benny voor het eerst sinds mensenheugenis een nieuwe liefde in zijn leven, de serveerster Ruthie (Julianne Moore), en uit Joons bezoekjes aan de psychiater (C.C.H. Pounder) blijkt dat ze dankzij Sams aanwezigheid min of meer normaal functioneert, een croque-monsieur geprepareerd met een strijkijzer even buiten beschouwing gelaten. Benny is echter stekeblind voor het feit dat Sam en Joon op elkaar verliefd worden, en wanneer hij daarmee geconfronteerd wordt, is het huis te klein voor hun drieën.

 


Benny & Joon is in feite noch een komedie, noch een drama, waarmee we niet willen zeggen dat het vis noch vlees zou zijn. Er wordt meer dan behoorlijk geacteerd, Johnny Depps slapsticknummertjes, die een stuk ingetogener zijn dan w de man tentoonspreidt in de Pirates Of The Caribbean-franchise, zijn perfect getimed, en vooral Mary Stuart Masterson speelt op zeer overtuigende en realistische wijze voor mentaal gehandicapte, meestal één van de moeilijkste rollen die er bestaat. Wellicht is het haar op één na beste rol ooit (na die van Idgie Threadgoode in Fried Green Tomatoes At The Whistle Stop Café). Wel is niet geheel duidelijk over welke ziekte het gaat; Joons ziekelijke hang naar orde en structuur zou kunnen wijzen op autisme of het syndroom van Asperger, en aangezien ze beweert stemmen te horen, zit er een trekje schizofrenie bij. In hoeverre haar conditie is veroorzaakt door het dodelijk ongeluk van haar ouders wordt er niet bij gezegd; uiteindelijk doet het er allemaal niet zo heel veel toe.

 


De film is verbazend weinig geheel vrijblijvend, en stelt de kijker voor enkele serieuze morele dilemma's, zoals in hoeverre mentaal gehandicapten hun eigen emotionele leven mogen sturen, of hoeveel opoffering men van de familie redelijkerwijze kan vragen voor de verzorging van een voortdurend hulpbehoevende verwant. Al vanaf het begin lijkt het duidelijk dat vooral Benny niets meer heeft wat op een behoorlijk privéleven lijkt: als een knappe vrouw hem voor de reparatie van haar auto bij wijze van bedankje wil uitnodigen voor een etentje, moet de brave man beleefd maar resoluut afwijzen omdat alle aandacht vroeg of laat toch wordt opgeslorpt door Joon. Het verhaal blijft desondanks luchtig van toon en er wordt een fijn happy end aan gebreid. Er is een leuke soundtrack van Rachel Portman aan verbonden, perfect gekruid met enkele leuke popsongs van o.a. The Proclaimers en John Hiatt, en er is een al even leuke rolverdeling in de bijrollen met o.a. William H. Macy (nog mét baard) en Oliver Platt (nog ruim dertig kilo minder dan tegenwoordig), maar we onthouden vooral Julianne Moore die twintig jaar geleden nog voor een twintiger kon doorgaan.
 
 

 
BEELD EN GELUID
20th Century Fox ziet er blijkbaar niet dadelijk brood in om de film op Blu-ray uit te brengen in de Benelux. We keken even of deze Duitse release de vervanging van de dvd verantwoordt. De beeldkwaliteit is fijn maar wat aan de softe kant en af en toe stellig te licht. Desondanks krijgen we een redelijk scherp beeld met onder meer redelijk mooie detaillering in gelaatsuitdrukkingen. Ten opzichte van de dvd bevat deze beeldtrack bovendien redelijk weinig edge enhancement en uitgesmeerde zwartvlekken, alleen is het beeld nogal grainy naar mijn smaak. Helemaal vrij van printbeschadigingen is de transfer overigens niet, getuige onder meer zwarte vlekken tijdens de scène waarin Benny en Sam in het ziekenhuis trachten de security te verschalken. Voor de DTS-HD MA geluidstrack werd geopteerd voor een 2.0-spoor. Benny & Joon is niet dadelijk een film waarin ook maar de minste surroundeffecten voor benodigd zijn, en de subwoofer blijft zo dood als een pier, maar het is wel fijn dat we nu eindelijk de mooie score van Rachel Portman zonder PAL-speedup kunnen beluisteren. De muziek van deze film komt overigens nogal eens terug in onder meer producties van de VRT, onder meer van Bart De Pauw, als incidentele muziek. Zou een 5.1-mix de film meerwaarde hebben gegeven? Waarschijnlijk wel, maar niet veel. Het Engelse CC-ondertitelingsspoor is soms mooi meegenomen, want de rants van Joon zijn niet altijd even coherent.
 
 

 
EXTRA'S
Wat heeft deze release dat de dvd niet heeft? Bonusmateriaal! Regisseur Jeremiah Checkhik vergast ons op een redelijk informatieve, maar nogal anekdotische audiocommentaartrack, die evenwel long time fans van de film zal weten te bekoren. De disk bevat twee verwijderde scènes (5:12), waaronder een verlengde versie van de horrorfilm waarin Julianne Moores personage heeft meegespeeld (nee, het is niet Hannibal!). In een redelijk informatieve featurette Costume, make up test and stunt reel (18:45) geeft eerste cameraman John Schwartzman wat informatie over de technische aspecten van het schieten van de film, en uiteraard kan de videoclip (3:40) van three hit wonder The Proclaimers die met I'm Gonna Be (500 Miles) hun grootste hit te pakken hadden, niet ontbreken (voor de volledigheid, de andere twee singles waren A Letter From America en I'm On My Way). Afsluiten doen we met een trailer (2:01)
 
 

 
CONCLUSIE
Tijd om dit pareltje te herontdekken op Blu-ray en tegelijkertijd uw kas op te vreten omwille van het feit dat zelfs een grote studio als 20th Century Fox de Benelux op Blu-rayvlak nog steeds beschouwt als een achtergebleven gebied.coverStudio: Fox

Regie: Jeremiah Chechik
Met: Johnny Depp, Mary Stuart Masterson, Aidan Quinn, Julianne Moore, Oliver Platt, William H. Macy, Dan Hedaya, C.C.H. Pounder

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1993

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4045167012974


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Duits, Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door Jeremiah Checknik
• 2 verwijderde scènes
• Documentaire "Costume, make up test and stunt reel"
• Videoclip The Proclaimers "I'm Gonna Be (500 Miles)"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij